Arkistot: Projects

Ketjut kuntoon 1/2025-6/2027

Helpotamme valmistumisen jälkeen työmarkkinoille siirtymistä toimivalla ja oikea-aikaisella palvelupolulla, jota kehitämme yhteistyössä kumppaneiden kanssa. Tarjoamme tietoa palkkaamiseen liittyvistä tuista ja keinoista.
Henkilö jolla tummat pitkät hiukset, nostaa kättä läppärin ruutua kohti.

Hankkeen tavoitteena on helpottaa vaikeasti työllistyvien ja syrjäytymisvaarassa olevien, erityisesti toiselta asteelta valmistuvien opiskelijoiden siirtymistä työmarkkinoille ja vahvistaa työmarkkinoilla pysymistä.

Tavoitteena on kehittää toimiva palveluketju, joka yhdistää oikea-aikaisella palvelulla vaikeasti työllistyvien henkilöiden yksilölliset lähtökohdat ja -tarpeet sekä työpaikkojen työllistämisvalmiudet. Tavoitteena on tarjota yrityksille lisätietoa palkkaamiseen liittyvistä tukimuodoista sekä työn muokkauksen keinoista ja näin helpottaa rekrytointia.

Hankeaika

1.1.2025 – 30.6.2027

Hankkeen toteuttajat

Päähankkeen toteuttaja:Hämeen Ammattikorkeakoulu

Osahankkeiden toteuttajat: 

Hankkeen budjetti

Hankkeen kokonaisbudjetti on 913 048 euroa, josta 684 554 euroa on Euroopan unionin rahoittamaa.

Vates-säätiön osuuden kokonaisbudjetti on 69 965 euroa, josta 52 473 euroa on Euroopan unionin rahoittamaa.

Vatesin rooli hankkeen toteutuksessa

Vatesin työpanoksen painopiste on toimenpiteissä 2 (Työyhteisön monimuotoisuus) ja 4 (Vaikeasti työllistyvän nivelvaiheen palvelupolku ja tuki).

Toimenpide 2:n tarkoituksena on vahvistaa yritysten ja työyhteisöjen arvostusta monimuotoisuutta kohtaan jakamalla tietoa monimuotoisen työyhteisön merkityksestä ja toimintamalleista. Toimenpiteen osana valmistellaan Monimuotoinen työyhteisö-paketti, joka tarjoaa yrityksille käytäntöön sovellettavaa tietoa monimuotoisuuden edistämisen keinoista.

Toimenpide 4:ssä luodaan toimintamalli työllistyvien henkilöiden tueksi. Malliin sisältyvinä osioina ovat sujuva rekrytointi, monialaiset tukipalvelut, perehdytysmalli, työyhteisön valmennus sekä yhteistyötoimintamalli. Koska hanke on valtakunnallinen, oleellista on yhteistyö eri työllisyysalueiden kanssa, jotta uusissa rakenteissa eri nivelvaiheet saataisiin mahdollisimman toimiviksi.

Hankkeessa kehitetään myös erilaisia työn muokkauksen ja esteettömän rekrytoinnin keinoja.

Vates-säätiössä hankkeen yhteyshenkilönä on erityisasiantuntija Kaija Ray kaija.ray@vates.fi

Kaija Ray, vaaleahkot hiukset kiinni, katsoo kameraan. Vaalea paita, taustalla kesäinen pensas.

Kaija Ray

Erityisasiantuntija, työllisyyden palvelujärjestelmä ja osaaminen
044 0724 944
kaija.ray@vates.fi

Konkarit töihin! 2024-2025

Yli 55-vuotiaat suomenkieliset miehet työnhakijoina – Työllistymisen mahdollistajat 
Mies tyytyväinen silmälasit

Konkarit töihin!

Kyseessä on laadullinen, pääkaupunkiseudulle kohdistuva selvitys. Hankeaika on 9/2024 – 9/2025.


Ole yhteydessä!

Kiinnostuitko hankkeesta ja yli 55-vuotiaiden miesten työllistymisestä. Tule mukaan kehittämistyöhön ja ole yhteydessä Vatesin erityisasiantuntijaan

Tällä hetkellä haemme konkarina työllistyneitä haastatteluun. Oletko saanut töitä yli 50-vuotiaana? Ole yhteydessä niin sovitaan haastattelu.

Keltainen paita, silmälasit

Anne Kallio

Erityisasiantuntija, työllistymisen ekosysteemit ja aluetoiminta
044 493 1300
anne.kallio@vates.fi

Yli 55-vuotiaat miehet työnhakijoina

Yli 55-vuotiaille suomenkielisille, pääkaupunkiseudun miehille.

”Konkarit töihin! Yli 55-vuotiaat suomenkieliset miehet työnhakijoina – Työllistymisen mahdollistajat” -hankkeessa tutkitaan laadullisesti työllistymisen mahdollistajia.

Yli 55 vuoden ikä nähdään riskinä työllistymiselle. Mikäli ihminen jää työttömäksi yli 55 vuoden iässä, hänen on vaikeampi työllistyä, mikä voi johtaa työuran päättymiseen.

Pohjoismaisiin pääkaupunkiseutuihin verrattuna Suomessa yli 55-vuotiaiden työllistymisaste on matala.

Kuitenkin tutkimukset osoittavat, että vanhemmille työntekijöillä on enemmän voimavaroja tuottavia tekijöitä työssään ja he voivat paremmin työssä kuin nuoremmat ikäluokat. Yli 55-vuotiaiden työllisyys onkin noussut viimeisten vuosien aikana.

Hankkeessa tuotetaan käytännönläheistä tietoa yli 55-vuotiaiden suomenkielisten miesten työllistymisen edistäjistä.

Työllistymistä estäviä tekijöitä on esillä julkisessa keskustelussa. Näitä ovat mm. heikentynyt terveys ja työkyky, digiosaamisen puute ja vaillinainen koulutustausta, kielteiset asenteet ja uraosaamisen puute.

Hankkeen rahoittajana AMI-säätiö ja Vates-säätiön kumppanina toteuttamisessa on Miina Sillanpään säätiö.

9/2024 – 9/2025

Konkarit -hankkeen artikkeleita

2 henkilön kuva, toisella ruskeat, toisella vaaleat hiukset ja silmälasit.
Blogi
11.04.2025
Työurahuoltamosta tukea myös työkyvyn haasteissa
Henkilö jolla tummat lyhyehköt hiukset, silmälasit, katsoo kameraan.
Blogi
06.08.2024
Konkareiden työllistymistä edistämään!

Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus (2023–2027)

Yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytysten parantaminen ESR+ (2023–2027) on koordinaatiohanke, joka edistää yhteiskunnallisen yrittäjyyden kasvua Suomessa.
YYO

Suomeen halutaan lisää yhteiskunnallisia yrityksiä

Yhteiskunnallisilla yrityksillä on merkittävä rooli työllisyyden ja hyvinvoinnin lisääjinä. Sekä Euroopan komissio että OECD kehottavat jäsenvaltioitaan luomaan toimintaympäristön, joka edistää yhteiskunnallisen yritystoiminnan kasvua ja kestävää kasvua.

Yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytysten parantaminen ESR+ (2023–2027) -hanke on jatkoa aiemmalla työ- ja elinkeinoministeriön aloittamalle toiminnalle.

Nyt meneillään olevassa ESR+ -koordinaatiohankkessa kootaan yhteiskunnallisen yrittäjyyden ja yhteisötalouden liiketoimintaosaamisen parantamisen teemassa työskentelevät toimijat ja hankkeet verkostoiksi.

Hanke tuottaa ja kerää tietoa, tekee arviointia, vaikuttaa ja viestii.

Vates-säätiö keskittyy hankkeessa osatyökykyisten työllistymiseen liittyvään asiantuntijuuteen.

Päähankkeen toteuttaja: Silta-Valmennusyhdistys ry

  • Osahankkeiden toteuttajat: 
  • Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy
  • Kuntoutussäätiö sr
  • Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT
  • Live-säätiö sr
  • Osuuskuntien keskusjärjestö Pellervo ry
  • Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
  • Valo-Valmennusyhdistys r
  • Vates-säätiö sr
  • Yhteiskunnallisten yritysten liitto Arvo ry

Hankkeen kokonaisbudjetti on 12 167 957 euroa, josta 10 588 811 euroa on Euroopan unionin rahoittamaa.

Vates-säätiön osuuden kokonaisbudjetti on 158 115 euroa, josta 126 492 euroa on Euroopan unionin rahoittamaa.

Euroopan unionin lippu ja teksti Euroopan unionin osarahoittama.

Vates-säätiön rooli hankkeessa keskittyy osatyökykyisten työllistymiseen liittyvään asiantuntijuuteen.

Vates on ollut tuottamassa muun muassa tietoa ja tukea osatyökykyisten henkilöiden työllistämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Lue lisää osatyökykyisten henkilöiden rekrytoinnista sekä työkyvyn tuesta ja osaamisen kehittämisestä YYO:n sivuilla.

Suomessa on edistetty jo aiemmin yhteiskunnallisten yritysten kasvua ja merkitystä.

Vuonna 2021 valmistui yhteiskunnallisten yritysten strategia. Saman vuoden syksynä aloitti myös Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus (YYO) toimintansa.

YYO:n toiminnan aloitus tapahtui osana yhteiskunnallisten yritysten strategian toimeenpanoa ja Työkykyohjelmaa (2019–2023). Osaamiskeskusta rahoitti ja ohjasi työ- ja elinkeinoministeriö.

YYO:n toiminta järjestettiin vuosina 2021–2023 konsortiossa, johon kuuluivat Diakonia ammattikorkeakoulu, Kuntoutussäätiö, Osuuskuntien keskusjärjestö Pellervo, Silta-Valmennusyhdistys, Vates-säätiö ja Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO.

Syksyllä 2023 osaamiskeskuksen toiminta laajeni koordinaatiohankkeella (2023–2027) Euroopan sosiaalirahaston rahoituksella. ESR+ rahoituksen kautta konsortioon ovat tulleet mukaan Live-säätiö, LUT-yliopisto, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä Valo-Valmennusyhdistys.

Hanke jatkaa YYO:ssa aloitettua toimintaa ja vahvistaa yhteiskunnallisten yritysten ja yhteisötalouden toimintaa erityisesti alueellisesti. Koordinaatiohankkeen toimeenpanoa valvoo työ- ja elinkeinoministeriön johtama monihallinnollinen johtoryhmä.

Yhteisötaloudella tarkoitetaan toimijoita, jotka asettavat ihmisten hyvinvoinnin sekä sosiaaliset ja ympäristöasiat voitontavoittelun edelle. Yhteisötalouden toimijoihin kuuluvat mm. yhdistykset, säätiöt ja yhteiskunnalliset yritykset.

Vuosina 2023–2027 osaamiskeskuksen toimintaa toteutetaan ESR+-rahoitteisen Yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytysten parantaminen -hankkeen kautta.

Osaamiskeskus palvelee yhteiskunnallista yritystoimintaa koko Suomessa.

YYO:n tehtävänä on parantaa yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytyksiä, vahvistaa yhteiskunnallisten yritysten ja yhteisötalouden alueellisia verkostoja sekä edistää osatyökykyisten ja muuten vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työllistämistä.

Tutustu myös seuraaviin julkaisuihin:

Lisätietoa:

Vates-säätiössä hankkeen yhteyshenkilönä on erityisasiantuntija
Mari Bergman, mari.bergman@vates.fi

Järjestöt työllisyyden kuntakokeilussa -selvitys

Järjestöt työllisyyden kuntakokeilussa -hanke

Hanke on päättynyt.

Järjestöt työllisyyden kuntakokeilussa -hankkeessa selvitetään millaisia rooleja ja toimintamalleja järjestöillä on eri työllisyyden kuntakokeilualueilla.

Hankkeessa tuotetaan tietoa järjestövetoisten palveluiden vaikuttavuudesta ja lisäarvosta työllisyyden edistämisessä. Hankkeessa syntyy ehdotus siitä, miten kokeilualueiden kunnat hyötyvät järjestöjen osaamisesta työllistymisen edistämisessä.

Järjestöissä on paljon asiantuntemusta ja kokemusta erityisesti heikommassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymisen edistämisestä ja osatyökykyisten henkilöiden erilaisten taustojen (mm. vamma, sairaus) vaikutuksista työllistymiseen. Järjestötoimijoilla on osaamista, miten tukea henkilön työelämävalmiuksia, hyvinvointia ja yhteiskuntaosallisuutta.

Tavoitteena onkin lisätä  järjestötoimijoiden osallisuutta kuntien työllisyyspalveluiden tuottamisessa, ja löytää kuntia hyödyttävät toimintamallit tuottaa palveluita järjestövetoisesti.

Hankkeen rahoittaja on STEA ja hanke kestää vuoden 2023 loppuun.

Hankkeen kohderyhmät ja tavoitteet

Kohderyhminä ovat järjestöt ja kuntakokeilualueet.

Tuottaa ehdotuksen, miten kunnat hyötyvät järjestöjen osaamisesta työllistymisen edistämisessä

Siksi, että järjestöjen osaaminen hyödynnettäisiin kuntakokeiluissa ja niiden jälkeen

Tavoitteena lisätä järjestötoimijoiden osallisuutta kuntien työllisyyspalveluiden tuottamisessa.

Kolme skenaariota kolmannesta sektorista osana työl­li­syy­den eko­sys­tee­miä

Järjestöt työllisyyden kuntakokeilussa -hankkeessa työstettiin kolme skenaariota koskien järjestöjen tulevaisuutta työllisyydenhoidon kentällä. Taustalla on tarve hahmottaa järjestöihin juuri nyt kohdistuvia muutosvoimia ja niiden vaikutuksia kenttään.

Kolmannessa skenaariossa järjestöt toimivat työllisyydenhoidossa sekä kansalaistoimijoina että palveluntuottajina.Kunnat kehittävät ekosysteemiä, jonka keskiössä on elinvoimainen alue ja hyvinvoivat asukkaat. Tilaa on eri kokoisille toimijoille tarpeiden mukaisesti.

Lue lisää: Artikkelissa esitellään kolme skenaariota järjestöjen tulevaisuudesta.

Jär­jes­tö­jen ja kun­nan työl­li­syys­pal­ve­lu­jen yh­teis­työ

Mitä yhteistyössä tällä hetkellä tapahtuu? Mitä uusia mahdollisuuksia järjestöille ja kunnille avautuu? Ruut Uurtimon pro gradu -tutkielmaan perustuvassa videossa suunnataan katse näihin aiheisiin. Uurtimo sai aiheensa tutkielmaan Vates-säätiön Järjestöt työllisyyden kuntakokeilussa -hankkeesta, jossa hän toimi hanketyöntekijänä..

Järjestöjen ja kunnan työllisyyspalvelujen yhteistyö: uusia mahdollisuuksia. Video on luotu VideoScribe -ohjelmiston avulla.

Järjestöt työllisyyden kuntakokeilussa on kuvattu suurena palikkarakennuksena.

Kyvyt käyttöön Extra-lehti 2/2023

Järjestöjen rooli työllisyyden kuntakokeilussa

Hankkeen toimittaman Kyvyt käyttöön Extra -lehden teemana on järjestöjen rooli työllisyyden kuntakokeiluissa ja jatkossa, kun TE-palvelut siirtyvät pysyvästi kunnille.

Aiheina mm:

  • Skenaariot järjestöjen rooleista työllisyydenhoidossa
  • Järjestöjen rooliin työllisyydenhoidossa vaikuttavat uudistukset
  • Ekosysteeminäkökulman soveltaminen työllistämispalveluihin

Julkaisija: Vates-säätiö sr. Toimitussihteeri: Marianne Pentikäinen. Ulkoasu ja kannen kuva: Seppo Alanko Tmi Riimunkantaja. Painopaikka: Savion Kirjapaino, 2023. .

Tutustu järjestöille tehtyyn kyselyyn

Järjestöt työllisyyden kuntakokeilussa-hankkeessa tehtiin kysely työllistymistä edistäville järjestöille loka-marraskuussa 2021. Vastauksia kyselyyn saatiin 40. Vastaajamäärä on pieni, jotta siitä voisi tehdä pitkälle meneviä yleistyksiä, mutta antaa kuvan tämän vastaajajoukon tilanteesta.

Vastaajat toimivat valtakunnallisten toimijoiden lisäksi 12 eri maakunnan alueella. Kaikki maakunnat eivät ole edustettuina kyselyssä. Vastanneet järjestöt olivat eri kokoisia. Työntekijöitä oli 0–200, ja mediaani oli 21 työntekijää. Vapaaehtoistyöntekijöitä vastanneissa järjestöissä toimi 0–50, mediaani oli 1,5 vapaaehtoistyöntekijää.

Riippuvuus kunnalta ja kuntayhtymältä saatavasta rahoituksesta

Lähes puolet vastaajista saa kunnalta tai kuntayhtymältä toiminta-avustusta, ja melkein kaksi kolmasosaa kohdennettua avustusta. Tiloihin tukea saa kolmasosa vastaajista. Palveluntuottajina toimii kaksi kolmasosaa vastanneista. Muuta, mitä? kysymykseen tuli vastauksina mm. hankkeen kuntalisä ja työllisyyden kuntalisä.

Vastaajia pyydettiin arvioimaan kunnalta tai kuntayhtymältä saatavan tuen osuuden koko toiminnan rahoituksesta. Kysymykseen vastasi 32 vastaajaa, ja hajonta oli suurta. Pienin tuen osuus oli 0 %, mutta suurin kunnalta tai kuntayhtymältä saadun tuen osuus oli 95 %. Valtaosa vastauksista oli 0–20 prosentin välissä, mutta joitakin vastauksia nousi yli 30 %.

Tarjottavat palvelut ja toimialat

Jo tällä vastaajamäärällä oli nähtävissä, miten laaja kirjo erilaisia toimialoja ja palveluita järjestötoimijoilla on hallussaan. Lähes kaikilla vastaajilla oli tarjota palkkatuki-työpaikkoja sekä työkokeilupaikkoja. Puolella tai yli puolella vastanneista järjestöistä oli tarjota edellä mainittujen lisäksi työharjoittelu/ koulutussopimuspaikkoja, kuntouttavan työtoiminnan, oppisopimus, työhönvalmennuspaikkoja. 60 % vastanneista valitsi opinnollistamisen olevan mahdollista palvelussa, ja 55 % vastanneista valitsi koulutukset ja valmennukset osana työllisyyspalvelujaan. Kohdassa muu, mikä? vastaajat mainitsivat muun muassa seuraavia palveluita: oppimisympäristön tarjoaminen, uravalmennus, sosiaalinen kuntoutus sekä vapaaehtoinen aktivoiva toiminta tavoitteena kuntoutua kohti työllistymistä tukevia palveluita.

Vastaajien keskuudesta olivat eniten edustettuina puhdistuspalvelualan tehtävät. Niitä oli yli 80 % vastanneista järjestöistä. Seuraavina tulivat piha- ja kunnostustyöt sekä kiinteistönhoito. Yli puolet vastanneista järjestöistä tarjosi työtehtäviä myös kierrätyksen ja kiertotalouden toimialoilla sekä keittiöalalla. Muuta, mitä? – vastauksiin oli kirjoitettu mm. graafiset tehtävät, some- ja markkinointi, puutyöt, mediapalvelut. Oli myös kommentoitu, että palvelussa on tarjolla TE-hallinnon käyttämän ammattialaluokituksen mukaisten 21 eri ammattialan tehtäviä.

Palvelujen vaikuttavuuden arviointi

Vastaajista 42 % kertoi arvioivansa kirjallisesti palvelujensa vaikutuksia ja vaikuttavuutta. Epätietoinen vastauksesta 10%. Palvelujensa vaikuttavuutta eri arvioinut 48 % vastaajista.

Arvioinnin työkaluista Sovari ja sosiaalisen työllistämisen STL-malli olivat käytössä. Kysymykseen vastanneista suuri osa käytti ns. omia arvioinnin menetelmiä. Kahdella vastaajalla arvioinnin toteutti ulkopuolinen taho.

Kunnan ja järjestöjen yhteistyö

Vastaajilta kysyttiin, miten hyvin kunta/alue hyödyntää järjestöjen työllisyystoimia ja osaamista tällä hetkellä. Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että kunta/alue hyödyntää järjestöjen työllistymistä edistäviä palveluita melko hyvin tai hyvin. Vertaistoiminnan ja matalan kynnyksen palveluiden osalta 37,5 % näki tämän toteutuvan melko hyvin tai hyvin. Näkemykset yhteistyöstä palvelujen kehittämisen osalta jakautuivat. Siinä missä 50 % vastaajista arvioi ettei se toteudu lainkaan tai toteutuu melko huonosti tai huonosti, 45 % näki sen toteutuvan melko hyvin tai hyvin. Järjestöjen erityisasiantuntemuksen käytön osalta 55 % mielestä se ei toteudu lainkaan tai toteutuu melko huonosti tai huonosti, kun vain 22,5 % näki sen toteutuvan melko hyvin tai hyvin.

Järjestöjen näkökulma yhteistyöstä kuntakokeiluihin -kysymykseen vastasi 34 vastaajaa. Kaikki vastaajat eivät olleet kuntakokeiluiden alueilta. Järjestöt tuottavat työllisyyden hoidon palveluita työllisyyden kuntakokeiluihin, yli 70 % vastaajista oli täysin samaa tai jokseenkin samaa mieltä asiasta. Myös yhteistyötä tehdään kuntakokeilujen kanssa, lähes 70 % oli täysin samaa tai jokseenkin samaa mieltä tämän väittämän kanssa. Sen sijaan vain 6 % vastaajista oli ollut aktiivisesti osallisena työllisyyden kuntakokeilun suunnittelussa. Järjestöjen palveluiden nähtiin kehittyvän kuntakokeilun seurauksena lähes 40 % vastaajien mielestä.

Artikkeleita

Henkilö (Jaana Pakarinen) seisoo luokan edessä ja pitää esitelmää.
Blogi
29.01.2024
Kolmas sektori työllisyydenhoidossa – hyödynnetäänkö osaaminen ja mahdollisuudet myös uudistusten jälkeen?
istock kuva, jossa henkilöt istuvat ympyrässä ja heidän käsissä on isoja palapelin palasia, jotka näyttävät sopivan yhteen.
Uutinen
02.09.2020
Järjestöt vetoavat: Resurssejamme tulee hyödyntää osatyökykyisten työllistymisen puolesta
Artikkeli
12.01.2024
Skenaariot järjestöjen rooleista työllisyydenhoidossa

Lisätietoja

Hanke on päättynyt. Hankkeessa toimivat hanketyöntekijä Ruut Uurtimo ja erityisasiantuntija Anne Kallio.

Jos haluat lisätietoa tai olla mukana kehittämässä järjestöjen roolia työllisyyspalveluissa, ota yhteyttä Vatesin asiantuntijoihin.

Keltainen paita, silmälasit

Anne Kallio

Erityisasiantuntija, työllistymisen ekosysteemit ja aluetoiminta
044 493 1300
anne.kallio@vates.fi

Elämänlaatua ruoasta

Ruuasta, syömisestä ja ravitsemuksesta keskusteleminen omien ohjattavien kanssa voi olla haastavaa. Moni kuitenkin hyötyy siitä, että aiheita käsitellään yhdessä. Ruokateemojen tuomisessa osaksi omaa ohjaustyötä auttavat Elämänlaatua ruuasta -toimintamalli ja työkalut. Tutustu ja ota ne käyttöön! Hanke toteutettiin vuosina 2021-2023.

Elämänlaatua ruuasta (ELR) -hankkeessa kehitettiin vuosina 2021 – 2023 toimintamalli, jonka tavoitteena on edistää työelämän ulkopuolella olevien ravitsemusterveyttä sekä hakea työllisyydenhoidon ja ravitsemuksen yhtymäkohtia.

Hanke toteutettiin terveyden edistämisen määrärahalla (STM). Hanketoimijoita olivat Päijät-Sote (hallinnoija), Itä-Suomen yliopisto ja Vates-säätiö.

Elämänlaatua ruuasta -toimintamallin esittely, ohjaajien koulutus, ohjaajan työkalut ja toimintapankki, lomakkeet jne. on tallennettu Itä-Suomen yliopiston ylläpitämille verkkosivuille (UEF). Toimintammalli löytyy myös kansallisesta. Toimintamalli on viety myös Innokylä-portaaliin.

Työelämän ulkopuolella olevat työikäiset henkilöt sekä heidän kanssaan toimivat ammattilaiset.

Heitä ovat muun muassa kuntouttavan työtoiminnan tai työllisyyspalveluiden ohjaajat ja työvalmentajat sekä muut tuetun työllistymisen asiantuntijat.

Uusi toimintamalli ja siihen liittyvät koulutus ja materiaalit helpottavat ohjaajia ottamaan esille ohjattaviensa kanssa syömiseen ja ravitsemukseen liittyvät teemat.

Osallistujien ruokasuhde paranee ja heillä on motivaatiota ja uusia tapoja sekä keinoja oman ravitsemuksensa parantamiseen.

Tuo hankkeelle työ- ja toimintakyvyn tukemisen osaamista.

Tuottaa ammattilaisten tueksi oppaan ja esitteen.

Tukee konseptin levittämisessä ja juurruttamisessa järjestöihin omien verkostojen ja viestintäkanaviensa kautta.

Elämänlaatua ruuasta -toimintamalli ja työkalut sekä niiden käyttöönottoon verkkokoulutus.

Ohjaajan käytössä on paljon erilaisia työkaluja, kuten videoita, ohjaajan opas, vaivattomasti käyttöön otettavia tehtäviä ja muuta materiaalia jne.

ELR-toiminta tarjoaa yhdessä oivaltamista

Elämänlaatua ruuasta -malli helpottaa ohjaajan työtä, koska ELR:n sivuilta löytyy valmiit materiaalit sekä paljon ideoita ja työkaluja, miten ruoka- ja ravitsemusasiat voi nostaa esille.

Ohjaaja osallistuu oman ruokasuhteensa ja ravitsemuksensa pohdintaan yhdessä ryhmänsä kanssa. Osallistujat ovat tasavertaisesti mukana, eikä ohjaajan rooli ole toimia ”opettajana” tai ”valistajana”.

Ideana on, että jokainen oivaltaa itse omat hyvät asiat sekä muutoksen tarpeensa ja löytää ne keinot ja tavat, jotka sopivat juuri hänelle.

Toiminta perustuu toista kunnioitavaan ja kehuvaan otteeseen. Toiminnassa ei tarvitse valmistaa ruokaa, eikä keittiötiloja välttämättä tarvita. Toimintaa voi toteuttaa hyvin erilaisissa ympäristöissä, kuten esimerkiksi sisällä ryhmätyötiloissa, nuotion äärellä ulkona, kauppareisulla tai vaikka etänä.

Elämänlaatua ruuasta -artikkeleita

Artikkeli
25.01.2024
Ota ruoka puheeksi ohjauksessa – uusi toimintamalli työhönvalmentajille
Kuva ruokaa notkuvasta pitkästä pöydästä.
Artikkeli
08.06.2022
Kurkkaus Hollolan työpajan ruokatoimintaan
Yläviistosta otettu kuva erilaisista ruoka-aineista pöydällä.
Uutinen
08.06.2022
Kurkkaus Iitin työpajan ruokatoimintaan
Kuvassa näkyy ylhäältä kuvattu pöytä, jonka päällä on viljoja, piparkakkumuotteja ja kananmunia. Myöskin pähkinöitä, jauhoja ja leivinpaperia.
Uutinen
15.11.2022
Pilottivaihe puolivälissä: ”Asiakkaat sanoivat, että jatkoon menee!”
Nainen, jolla on sylissään valkoinen pörröinen pieni koira.
Uutinen
28.02.2023
Elämänlaatua ruuasta -toimintamallia pilotoitiin. Ruokakompassi ja toimintapankki saivat erityistä kiitosta.
Elämänlaatua ruuasta-logo.
Uutinen
15.09.2021
Elämänlaatua ruuasta -hanke terveyspolitiikan ytimessä
Henkilö, josta ei näy, kuin hänen yksi kätensä. Hänen edessään on lautasia, juoma ja läppäri, jonka näytöltä näkyy kaavio.
Uutinen
30.05.2022
Näkyykö ohjaajan oma ruokasuhde ohjaustyössä?

Aluetoiminta 2020 – 2023

Aluetoiminta jatkoi KeKo-hankkeessa tehtyä työtä eli alueellista yhteistyötä sen eteen, että järjestöjen rooli työllistämispalveluissa säilyy ja vahvistuu vammaisten, osatyökykyisten ja pitkäaikaissairaiden työllistymisen edistämisessä. Aluetoiminnan aikana on luotu mm. verkosto, jonka toiminta jatkuu nyt Vatesin kehittämistoiminnan puolella.

Alueiden järjestöjen tunnettuuden edistämistä

Vatesin valtakunnallisen aluetoiminnan tavoitteena on ollut kasvattaa osatyökykyisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden työllistymistä edistävien järjestöjen tunnettuutta ja arvostusta.

Lisäksi tavoitteena on ollut vahvistaa yhteistyötä ja kumppanuuksia maakunnissa muiden toimijoiden kanssa (julkinen ja yksityinen sektori sekä yritykset) sekä tuoda esiin toiminnan vaikuttavuutta.

Aluetoiminta on järjestänyt työllisyystoimijoille verkostotilaisuuksia ja työpajoja kaikissa maakunnissa. Toimintaan ovat tervetulleita mukaan kaikki työllistymisasioista kiinnostuneet tahot.

Huom. Keväästä 2023 lähtien aluetoiminta on ollut osa Vatesin kehittämistoimintaa. 

Valtakunnallisen aluetoiminnan tavoitteena on osatyökykyisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden työllistymistä edistävien järjestöjen tunnettuuden ja arvostuksen kasvattaminen maakunnissa.

Lisäksi tavoitteena on yhteistyön ja kumppanuuksien vahvistaminen toimijoiden välillä. Toimijat voivat olla toisia järjestöjä ja julkisen sekä yksityinen sektorin toimijoita kuten yrityksiä.

Tarkoituksena on nostaa esiin järjestöjen osallistavaa ja kehittävää työotetta toimintaympäristön muutoksissa sekä vahvistaa järjestöjen roolia osatyökykyisten työllistymisen edistäjänä. Oikea-aikainen ja yksilön työllistymisen tarpeeseen vastaava palveluun ohjautuminen säästää yhteiskunnan resursseja myös tulevaisuudessa.

Aluetoiminnassa järjestettävät verkostotilaisuudet ja työpajat keskittyvät ajantasaisen tiedon jakamiseen ja levittämiseen, tutkimustiedon hyödyntämiseen, viestinnällisiin ja vaikuttamisen kysymyksiin sekä järjestöjen palveluprosessien ja toiminnan laadun/vaikuttavuuden kehittämiseen.

Tarkoituksena on kehittää työllisyydenhoidon kentän käytäntöjä alueittain.

Tilaisuuksissa vahvistetaan järjestöjen roolia työllisyydenhoidon kentän muutoksissa sekä yhteiskehittämistä muiden työllisyystoimijoiden kanssa.

Tilaisuudet rakennetaan yhteistyössä alueiden työllisyystoimijoiden kanssa. Niissä huomioidaan järjestötoimijoiden tarpeet ja toiveet. Tilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki osatyökykyisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden parissa työskentelevät tahot.

  • Osatyökykyisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden työllistymistä ja osallisuutta edistävät järjestöt
  • Työllisyyspalveluja tuottavien yhteisöjen henkilökunta
  • Kuntien työllisyyspalvelut
  • Erityisoppilaitosten ohjaustyötä tekevä henkilöstö

Alueyhteyshenkilöstön verkosto perustettiin jo KeKo-hankkeen aikana ja se on toiminut aluetoiminnan tukena.

Valtakunnallinen alueyhteyshenkilöiden verkosto koostuu työllistymistä edistävistä järjestöistä, eri sektorien työllisyystoimijoista ja erityisoppilaitoksista (2-4 organisaatiota/maakunta). Edustettuina ovat olleet kaikki maakunnat lukuunottamatta Ahvenanmaata.

Alueyhteyshenkilöiden verkoston tavoitteena ovat olleet yhdessä muotoillut seuraavat asiat:

  • Tietoisuuden lisääminen osatyökykyisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden asioista ja heidän tilanteensa edistäminen.
  • Vaikuttaa siten, että alueellisuus tulee esiin eikä unohdu päätöksenteossa. Toimia agentteina alueilla keräämässä ja levittämässä tietoa.
  • Toimia toisillemme vertaistukena.
  • Kehittää yhdessä keinoja ja työn laadukkuutta, joilla edistetään osatyökykyisten henkilöiden yhdenvertaista työelämään osallistumista.

Vatesin koordinoima aluetoiminnan verkosto toimii edelleen. Vaikka emme saaneet enää rahoitusta laajaan, päätimme silti jatkaa verkoston ylläpitoa.

Verkostolle on perustettu Teams-tiimi, joka toimii ajantasaisen tiedon jakamisen alustana.

Esimerkiksi vuonna 2024 alueyhteyshenkilöiden verkosto kokoontuu neljä kertaa Teamsissa. Lisäksi oli yksi lähitapaaminen pääkaupunkiseudulla.

Ota rohkeasti yhteyttä ja tule mukaan toimintaan!

Alueyhteysverkoston kautta saat ja voit jakaa omia vinkkejä ja tietoja siitä, miten voisit kehittää ja nostaa järjestösi roolia vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden työllistymisen edistämisessä.

Keltainen paita, silmälasit

Anne Kallio

Erityisasiantuntija, työllistymisen ekosysteemit ja aluetoiminta
044 493 1300
anne.kallio@vates.fi

Julkaisuja alueellisen yhteistyön tueksi

Työllisyydenhoidon trendikortit  (tilattava)

Työllisyydenhoidon trendikorteista apua yhteiseen pohdintaan! Aluetoimintaa edeltäneessä Vatesin KeKo-hankkeessa (2017-2020) toteutettiin loppuvuodesta 2020 Työllisyydenhoidon trendikortit, joita on tarkoitus käyttää yhteiseen pohdintaan työllistymistä edistävien tahojen kanssa.

Kortteja voi tilata Vatesin viestinnästä.

Yhteistyö alkuun -kortti (pdf)

Lisävinkkiä yhteistyön aloittamiseen työllisyystoimijoiden välillä saat myös Yhteistyö alkuun -kortista, jotka on tehty osana Vatesin KeKo-hanketta (2017 – 2019). Korteissa annetaan vinkkiä, miten saada yhteistyö alkuun ja mitä kannattaa tuoda esille järjestöjen vahvuuksista ja kompastuskivistä, jotka kannattaa huomioida jo yhteistyön alussa.

Käsikirja: Verkostot ja kumppanuus (pdf)

Tutustu myös Keko-hankkeessa tehtyyn Verkostot ja kumppanuus – Järjestöt työllisyyden edistäjinä -käsikirjaan, johon Yhteistyö alkuun -kortit pohjautuvat. Käsikirjassa paneudutaan yhteistyön merkitykseen työllisyydenhoidossa. Julkaisu tarjoaa kättä pidempää uusien yhteistyöverkostojen muodostamiseen ja olemassa olevien yhteistyömallien vahvistamiseen.

Julkaisu on suunnattu erityisesti niille kolmannen sektorin toimijoille, jotka edistävät osatyökykyisten, pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden työllistymistä. 

Kyvyt käyttöön Extra-lehdet

Tutustu myös KeKo- ja Aluetoiminnassa tuotettuihin Extra-lehtiin. Lehdet ovat saavutettavia pdf-tiedostoja.

Hyödynnä järjestövoimaa alueelliseen työllistämiseen (pdf)

Aluetoiminnan tuottama Kyvyt käyttöön Extra-lehden 1/2022 teemana on Järjestövoimaa alueelliseen työllistämiseen. Sisältö:

  • Aluekoordinaattoreiden tervehdys
  • Eurot puhuvat – Järjestöjen työllä merkittäviä vaikutuksia alueiden talouteen
  • Yhteistyötä rakentamassa ”Näin nerokasta systeemiä emme olisi yksin kehittäneet!”
  • Aluevaltuutettu kokee järjestöjen roolin merkitykselliseksi
  • Muutosten vuosikymmenet: miksi järjestöt tarvitaan kumppaniksi nyt?
  • Asiakas toiminnan keskiössä
  • Työhönvalmentajan tuella työelämään

Järjestöt mukana työllisyydenhoidon uudistuksissa (pdf)

Tämän vuonna 2021 ilmestyneeseen lehden teemana on ärjestöt mukana työllisyydenhoidon uudistuksissa. Sisällöstä poimittua:

  • Yhteistä kehittämistä osatyökykyisten työllistymiseksi
  • Salon Klubitalon ja Voimalan yhteistyö
  • Kuntakokeiluilla pysyvään malliin – Miten järjestöt voivat valmistautua muutoksiin?
  • Vaasan työllisyyden ekosysteemi – järjestöjen rooli
  • Yhteinen päämäärä määrittämässä yhteistyötä
  • Kokemusasiantuntijat edistämässä työllisyyden hoitoa
  • Työpajojen ja etsivän nuorisotyön risut ja ruusut kuntakokeiluille
  • Järjestöille vinkkejä some-kampanjointiin ja visuaalisuuteen
  • Kaikille yhdenvertainen, parempi työelämä
  • Nyt on aika vaikuttaa – työllisyyden hoito murroksessa

Oppilaitosten kanssa tehtävä yhteistyö – järjestöt kertovat (pdf)

Tutustu vuoden 2021 kesäkuussa ilmestyneeseen lehteen, jonka teemana on Oppilaitosten kanssa tehtävä yhteistyö – järjestöt kertovat. Lehden piirroskuvitukset ovat tehneet oppilaitoksissa opiskelevat nuoret.

  • Oppilaitosten kanssa tehtävä yhteistyö – järjestöt kertovat
  • Yhteistyötä kaikilla koulutusasteilla
  • Oppilaitoksen ja työhönvalmentajan tuella työelämään
  • Oppimista aidossa työympäristössä
  • Osaamisen kehittäminen välityömarkkinoilla
  • Osaaminen edellä työelämään
  • PAIKKO-osaamistodistus tekee näkymättömän osaamisen näkyväksi
  • Klubitalon opintovalmentaja tukee opinnoissa ja arjessa
  • Iloa edistysaskeleista, tavoitteena työelämä
  • Työhönvalmentaja oppisopimusopiskelijan tukena
  • Työhönvalmennusta tarvitaan myös koulutussopimusjaksoilla

Alue­toi­min­nan podcast

Aluetoiminnan podcast-jaksossa kerrotaan Vatesin alueiden järjestötoimijoille tekemästä kyselystä, jossa selvitettiin mm. niiden tiedon tarpeita. Vastausten mukaan toimijat kaipaavat tietoa mm. työkyvyn arvioimisesta järjestöissä. Tästä teemasta kertoi aluekoordinaattori Hanna Ranta-Pitkänen.

Podcastista on tehty myös saavutettava pdf-tiedosto.

Artikkeleita aluetoiminnasta

Uutinen
28.02.2024
Vatesin aluetoiminta jatkuu pienemmillä resursseilla
Uutinen
04.05.2023
Vatesin aluetoiminta yhdistyy kehittämistoimintaan
Uutinen
17.03.2021
Aluetoiminnan kysely 2021: Korona ja kuntakokeilu ajankohtaisia. Järjestöyhteistyöhön ja tiedon välitykseen kaivattaisiin parannusta.
Uutinen
19.12.2019
KeKo-hanke on päättymässä, aluetyön malli osoittautui toimivaksi
Kuvituskuva rattaista, joiden päissä on ihmisen kuvia.
Artikkeli
21.02.2022
TE-palvelupiloteissa kehitetään osatyökykyisten työnhakijoiden palveluita
Uutinen
17.03.2021
Aluetoiminnan kysely 2021: Korona ja kuntakokeilu ajankohtaisia. Järjestöyhteistyöhön ja tiedon välitykseen kaivattaisiin parannusta.

Sivun alkuun

Loppuraportti – KeKo-hankkeesta aluetoimintaa

1. Alkuun

KeKo-hanke käynnistyi huhtikuussa 2017, jolloin elettiin maakunta-, kasvupalvelu- ja sote-uudistuksen aikaa. Järjestöillä oli kova huoli siitä, millä tavoin omien organisaatioiden kohderyhmät (esim. vammaiset, osatyökykyiset ja muut erityistä tukea tarvitsevat henkilöt) huomioidaan muutoksissa. Lisäksi järjestöjä mietitytti elinvoiman säilyttäminen tulevaisuudessa kaikkien muutosten keskellä.

Aloitimme hankkeen tutustumalla eri maakuntien toimijoihin ja kartoittamalla työllisyydenhoidon kentän tilannetta, hankkeita ja jo olemassa olevia verkostoja. Ilmeni, että kehittämistarpeet ovat hyvin samankaltaisia alueesta riippumatta. Toimijat toivoivat ennen kaikkea saavansa tietoa tulevista muutoksista.

Apua toivottiin myös mm. ohjauskäytäntöjen, markkinaosaamisen ja vaikuttavuuden kehittämiseen.

Alun ilmapiirin jälkeen työllisyydenhoidon toimintaympäristö on ollut jatkuvassa muutoksessa.

Hankkeen toimintakauden aikana Suomessa on aloittanut uusi eduskunta ja hallitus.

Hallitusohjelmaan on kirjattu työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin, minkä takia myös osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen edistämiseksi on kirjattu useampi toimenpide. Hallitusohjelmassa on huomioitu myös järjestöjen toiminnan turvaaminen tulevaisuudessakin.

Ensi vuonna käynnistyvät jälleen kuntakokeilut ja sote-uudistuksen valmistelua jatketaan. KeKo-hankkeen kolmen toimintavuoden aikana järjestöt pääsivät jo melko hyvin mukaan muutosten valmisteluryhmiin, ja nyt onkin tärkeää jatkaa aktiivista toimintaa, jotta järjestöt pysyvät muutoksissa mukana jatkossakin. Järjestöt tarvitsevat edelleen apua oman osaamisen esille tuomiseen.

Yhteistyökumppanit olivat hankkeessa erityisen tärkeitä ja monia tilaisuuksia järjestettiin yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Yhteistyökumppanit mahdollistivat erilaisten kohderyhmien tavoittamisen ja suurempien tilaisuuksien järjestämisen.

Kuvassa Kiipulan työryhmä.

On ollut ilo huomata, että yhteistyötä kanssamme on haluttu myös jatkaa. Kiitos luottamuksesta!

Työllisyystoimijoiden yhteistyön koordinoinnille on edelleen suuri tarve kaikissa maakunnissa. Vain eri toimijoiden yhteistyön avulla voidaan onnistua tuon 75 prosentin työllisyysasteen saavuttamisessa. Siihen tarvitaan ihan meitä kaikkia.

2. Miksi Keko?

Vates-säätiöllä oli ennen KeKo-hanketta kaksi muutakin alueille suuntautuvaa hanketta, Aktivera resurser (2013–2015) ja Välityömarkkinat osana työelämää (2014–2015), joiden aikana jo todettiin tarve alueellisen kehittämistoiminnan jatkumiselle, sillä myös toimintaympäristön muutokset olivat jatkuvia. Työllisyyden kuntakokeilut olivat päättyneet 2015 ja uusia suunniteltiin vuosille 2017–2018. Samoin suunnitteluvaiheessa olivat sote-, maakunta- ja kasvupalvelu-uudistukset. Samanaikaisesti järjestötoimijat kokivat rahoitusväylien kaventuneen, kun mm. palkkatuen määrärahoja oli vähennetty.

Toimintaympäristön muutosten seurauksena kolmannella sektorilla oli havaittavissa tietynlaista paikallaan junnaamista ja epävarmuutta kehittämistoimenpiteiden suhteen. Epäselvää tulevaisuutta oli vaikea ennustaa, minkä takia toiminnan kehittäminenkin koettiin haastavaksi. Järjestöjen väliset kilpailuasetelmat olivat myös järjestöjen kokemuksien mukaan yleistyneet, kun erityisesti palveluntuottajajärjestöt kilpailivat samojen hankintojen kilpailutuksissa.

Kaikkien näiden seurauksena työllistymistä edistävien järjestöjen elinvoima oli vaarassa hiipua. Samalla oli huoli siitä, millä tavoin osatyökykyisille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille tarjotut palvelut pysyvät muutoksissa mukana.

Aiempien hankkeiden aikana oli myös huomattu, ettei työllistymistä edistävillä toimijoilla ole koordinoijaa kaikissa maakunnissa, joka varmistaisi tiedonkulun toimijoiden välillä ja kokoaisi toimijoita yhteisten teemojen ympärille.

Toimijat eivät myöskään tunteneet toisiansa kovin hyvin kaikilla alueilla, mikä vaikeutti yhteistyön ja yhteiskehittämisen puuttumiseen.

Vates-säätiöltä toivottiin konkreettisesti ja säännöllisesti alueille jalkautuvaa toimintaa sekä tietoa työllisyydenhoidon kentältä eri alueilta.

Kuvassa hankepäällikkö Mari Toivonen (vas.) ja hankekoordinaattori Tuuli Riisalo-Mäntynen.

3. Mitä KeKossa tehtiin?

Hankkeessa tehtiin heti alkuvaiheessa valtakunnallinen verkkokysely järjestö- ja työllisyystoimijoille, jotta saatiin selville eri toimijoiden tarpeita. Kyselyssä selvitettiin lähes kaikkien maakuntien työllisyystoimijoiden välinen verkostotilanne, hankkeisiin osallistuminen, keskeisimmät yhteistyötahot ja työllisyyden ajankohtaiset asiat.

Lisäksi hankepäällikkö ja korkeakouluharjoittelija tapasivat lähes jokaisesta maakunnasta muutamia toimijoita joko kasvotusten tai Skypen välityksellä ja syvensivät tarvekartoitusta.

Kyselyiden ja tapaamisten pohjalta alettiin suunnitella hankkeen toimintaa. Käytännössä hankkeen toiminta tarkoitti maakunnissa järjestettäviä verkostotilaisuuksia. Hankesuunnitelmassa oli ensisijaisesti tavoitteena koota yhteen työllistymistä edistäviä järjestötoimijoita, mutta hankkeessa huomattiin pian, että toimijoilla on tarve kaikkien työllisyystoimijoiden yhteisille tapaamisille.

Näin ollen verkostotilaisuuksiin kutsuttiin kolmannen sektorin lisäksi myös julkisen sektorin työllisyystoimijoita, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä oppilaitosten työntekijöitä.

Verkostotilaisuuksia järjestettiin kolmen vuoden aikana yhteensä 38, joissa oli yhteensä 1290 osallistujaa. Osallistujista noin 60 prosenttia oli kolmannelta sektorilta. Tilaisuuksien sisällöt suunniteltiin aina vastaamaan alueiden todellisia tarpeita. Alkuun teemat päätettiin ensimmäisen kesän tapaamisten ja tehdyn alkukartoituksen ja myöhemmin hankkeessa kerätyn palautteen perusteella.

Tilaisuuksia suunniteltiin myös yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa, sillä kaikki tilaisuudet pyrittiin lähtökohtaisesti järjestämään yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Monessa maakunnassa esimerkiksi STEA:n rahoittamat Järjestö 2.0 -hankkeet lähtivät mukaan yhteistyökumppaneiksi.

Käytännössä vuoden 2018 tilaisuuksissa keskityttiin hyvin vahvasti maakunta-, sote- ja kasvupalvelu-uudistuksiin. Verkostotilaisuuksissa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja eri valmisteluryhmistä ja järjestöt saivat tietoa, missä vaiheessa uudistuksissa oltiin menossa ja miten järjestöt voisivat olla mukana toiminnassa. Tilaisuuksissa tuotiin myös järjestöjen omaa ääntä vahvasti esille.

Vuoden 2019 tilaisuuksissa keskityttiin edelleen työllisyydenhoidon ajankohtaisasioihin, mutta myös työllisyyspalveluiden kilpailutuksiin ja työnantajayhteistyöhön.

Vuoden 2018 aikana hanke oli mukana myös SuomiAreenalla, Kuntamarkkinoilla ja Vates-päivillä. Lisäksi hankkeessa järjestettiin kolmen koulutuspäivän kokonaisuus Satakunnassa toimiville työllistymistä edistäville järjestöille.

4. Pirkanmaan kolmannen sektorin kehittämisohjelma ja Verkostokiihdyttämö

Yksi merkittävimmistä KeKon tapahtumista syntyi hankkeen järjestämän verkostotilaisuuden seurauksena Pirkanmaalla syksyllä 2018, jolloin silloisessa Pirkanmaan maakuntavalmistelussa työskennellyt maakuntavalmistelija Irene Impiö toi esille, että Pirkanmaalle olisi hyvä saada kolmannen sektorin kehittämisohjelma.

Hankkeessa tartuttiin heti ehdotukseen ja kehittämisohjelman sisältöä alettiin suunnitella heti saman tilaisuuden työpajoissa.

Suunnitelmien pohjalta hankepäällikkö teki tarkemman suunnitelman kehittämisohjelmalle. Suunnitelma esiteltiin keväällä 2018 Pirkanmaan maakuntavalmistelulle ja TE-toimistolle.

Suunnitelmaan tehtiin tarkennuksia yhdessä ja kehittämisohjelma aloitettiin maaliskuussa 2018, jolloin mukaan oli tullut myös Tampereen kaupunki. Kehittämisohjelma koostui Verkostokiihdyttämöstä ja kahdesta Järjestöklubista.

Pirkanmaan maakuntavalmistelulta saatiin rahoitus Verkostokiihdyttämölle ja Järjestöklubien kulut jaettiin KeKo-hankkeen, Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan TE-toimiston kesken.

Verkostokiihdyttämö-toimintamalli kehitettiin yhteistyössä Pirkanmaan TE-toimiston, Tampereen kaupungin ja Etula Group Oy:n kanssa. Verkostokiihdyttämössä tarjottiin valmennusta markkinoilla toimimiseen seitsemälle järjestölle ja kahdeksalle yritykselle.

Kiihdyttämöön oli erillinen haku, jossa selvitettiin hakijaorganisaation taustoja ja kokemuksia palvelutuotannon suhteen sekä motivaatiota osallistua kiihdyttämöön. Kiihdyttämön maksimiosallistujamääräksi sovittiin 15 toimijaa. Hakijoita tuli seitsemästä yhdistyksestä ja kahdeksasta yrityksestä, jolloin kaikki hakijat tulivat valituksi.

Kiihdyttämössä osallistujat tutustuivat toisiinsa ja arvioivat mahdollisuuksiaan yhteistyöhön speed dating -menetelmän avulla. Menetelmässä kaikki osallistujat juttelivat lyhyen hetken toistensa kanssa ja arvioivat yhteistyömahdollisuuksia numeroasteikolla.

Arviointien perusteella konsultti muodosti osallistujista kaksi ryhmittymää, jotka alkoivat suunnitella, minkälaista yhteistyötä toimijat voisivat tehdä. Samalla kiihdyttämössä tarjottiin valmennusta palvelujen vaikuttavuuteen, markkinaongelmien tunnistamiseen, palvelujen muotoiluun ja yhteistyömuotoihin liittyen.

Verkostokiihdyttämössä oli seitsemän viikon aikana kuusi valmennuspäivää ja valmennustunteja kertyi yhteensä 32.

Verkostokiihdyttämön tuloksena syntyi kaksi konsortiota, joissa oli molemmissa sekä yhdistyksiä että yrityksiä. Molemmat konsortiot osallistuivat Pirkanmaan ELY-keskuksen järjestämään uuden työllisyyspalvelun kilpailutukseen.

Toinen konsortioista tuli valituksi, mutta myös toinen konsortio on jatkanut yhteistyötä kilpailutuksen jälkeen. Kaiken kaikkiaan kiihdyttämön tulokset olivat todella hyviä ja kaikki osallistujat kokivat osallistumisen hyödylliseksi.

Kiihdyttämön onnistumisen avaimina olivat eri sektoreiden ammattiosaamisen yhdistäminen ja hyödyntäminen sekä Pirkanmaan maakuntavalmistelun rahastosta myönnetty rahoitus konsultin kustannuksiin. Muita kustannuksia kiihdyttämöön tuli kahvikuluista ja jokainen kiihdyttämön suunnitteluun osallistunut henkilö käytti työaikaansa ja osaamistaan kiihdyttämön toteutuksessa. Verkostokiihdyttämöstä on kiinnostuttu myös muissa maakunnissa.

Verkostokiihdyttämön speed dating -toimintamallia hyödynnettiin KeKo-hankkeessa myöhemmin Uudellamaalla järjestetyssä työpajassa, jossa järjestötoimijat ideoivat yhteisiä hankkeita.

Hanketyöpajan tuloksena syntyi kaksi ryhmittymää, jotka alkoivat suunnitella konkreettisesti yhteisiä hankkeita. Työpajassa huomattiin, että Verkostokiihdyttämössä kehitetyt toimintamallit ovat siirrettävissä myös muuhun työryhmätyöskentelyyn.

Pirkanmaan kolmannen sektorin kehittämisohjelmaan sisältyi myös kaksi Järjestöklubia, jotka olivat hyvin samankaltaisia kuin KeKon muut verkostotilaisuudet. Järjestöklubien teemoja olivat palvelumuotoilu ja palveluiden vaikuttavuus.

Molemmissa tilaisuuksia kuultiin yksi pidempi johdatuspuheenvuoro aiheeseen sekä muita lyhyempiä asiantuntija- ja kokemuspuheenvuoroja.

5. Hankkeen julkaisut

Hankkeessa toteutettiin useampi julkaisu. Kyvyt käyttöön Extra -lehtiä tehtiin kaksi kappaletta eli Yhdistetään järjestöjen voimat ja taidot (2018, pdf) ja Yhteinen vaikuttamistyö (2019, pdf)

Lisäksi vuonna 2019 julkaistiin Verkostot ja kumppanuus – Järjestöt työllisyyden edistäjinä -käsikirja, jossa käsitellään työllisyydenhoidon yhteistyötä. Käsikirjan pohja rakennettiin yhdessä työllisyysasiantuntijoiden kanssa eri puolella maata järjestettävissä työpajoissa ja siinä jaettavat hyvät käytännöt ovat myös tulleet kentän toimijoilta. Julkaisu tarjoaa kättä pidempää olemassa olevien yhteistyöverkostojen vahvistamiin ja uusien muodostamiseen.

Hankkeen aikana tuoteettiin:

  • 38 verkostotilaisuutta
  • 4 Käsikirja-työpajaa
  • 14 maakuntaa
  • 3,3 tilaisuuksien palautteiden keskiarvo (asteikolla 1-4)
  • Yli 1 200 osallistujaa, joista noin 60 % kolmannelta sektorilta
  • 2 Kyvyt käyttöön Extra -lehteä: Yhteinen vaikuttamistyö -lehti (pdf) ja Yhdistetään järjestöjen voimat ja taidot (pdf)
  • Käsikirja – Järjestöt työllisyyden edistäjinä

6. Hankkeen tulokset

KeKo-hankkeen ensimmäisenä tavoitteena oli rakentaa Vates-säätiön valtakunnallisen toiminnan tueksi toimintamalli, joka tukee alueellista kolmannen sektorin toimijoiden työllistämistoimintaa ja sen vaikutuksia. Vates toimi projektissa sateenvarjomaisesti toiminnan koordinoijana ja toimijoiden yhteen kokoajana. Toimintamalli tarkoitti käytännössä maakuntien verkostotilaisuuksia, joita järjestettiin alueiden ydintoimijoiden kanssa yhteistyössä. Hankkeessa hyödynnettiin myös alueilla valmiiksi olevia verkostoja.

Kohderyhmän, yhteistyökumppanien ja hankkeen työntekijöiden mukaan toimintamallin avulla työllistymistä edistävien järjestöjen työn merkitys tiedostettiin maakunnissa aiempaa paremmin. Toimintamalli mahdollisti hyvien käytäntöjen levittämisen eri alueiden välillä, mistä seurasi työllisyystoimijoille uusia kehittämisideoita. Malli lisäsi alueilla tehtävää yhteistyötä ja toimijat tulivat eri alueilla tietoisemmaksi toistensa toiminnoista. Syvennetyn palautekyselyn mukaan 53 % hankkeen toimintaan osallistuneista löysi uusia yhteistyökumppaneita eri tilaisuuksissa. Hankkeen toimintamallin tuloksena Vates sai tärkeää tietoa eri alueilta ja alueiden keskinäisestä erilaisuudesta. Tietoa hyödynnettiin hankkeen lisäksi koko säätiön toiminnan suunnittelussa. Palautteet myös osoittivat, että hankkeessa onnistuttiin luomaan laaja-alainen yhteistyöverkosto ja johtamaan sitä.

Toisena tavoitteena oli nostaa työllistymisen tuen ja palvelujen osuutta sekä profiilia niiden järjestöjen ja toimijoiden keskuudessa, joilla on siihen kiinnostusta tai tarvetta, mutta ei riittävästi resursseja. Työllisyystoimijat toivat palautteissaan esille, että kehittämisringeissä syntyi uusia ideoita, joilla he voivat nostaa työllistymisen tuen palveluita toiminnassaan. Syvennetyn palautteen mukaan tilaisuuksissa löytyneiden uusien yhteistyökumppaneiden kanssa on suunniteltu mm. asiakasyhteistyötä, yhteisiä koulutuksia ja hankkeita sekä muodostettu uusia, pienempiä verkostoja.

Tilaisuuksien palautteissa ilmeni, että muutamat toimijat, joilla ei ennestään ollut työllistämistoimintaa, olivat kehittämisringissä saatujen tietojen myötä alkaneet pohtia, miten he voisivat omassa toiminnassaan lisätä osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä. Lisäksi toimijoita kannustettiin osallistumaan esimerkiksi kilpailutuksiin yhdessä, sillä harvalla yksittäisellä järjestötoimijalla on niin laajaa palveluvalikoimaa, jota suuret kilpailutuskokonaisuudet vaativat.

Kolmantena tavoitteena oli turvata yhteisellä kehittämisellä järjestöjen elinvoima, vahvuuksien säilyminen ja haluttuna kumppanina pysyminen rakenteellisissa ja hallinnollisissa uudistuksissa. Tavoitteena oli myös kannustaa yhteisten hankkeiden ideoitiin ja yhteiseen vaikuttamistyöhön. Hankkeiden hakemista ei ole pidetty itseisarvona, mutta toimijoita kannustettiin siihen ja kehittämisringeissä pohdittiin eri tarpeita ja teemoja aiheeseen liittyen.

Hankkeen konkreettisimpia vaikuttamistuloksia oli aiemmin mainittu Pirkanmaan kolmannen sektorin kehittämisohjelma.

Vaikuttamistuloksia ovat myös kaikki viestit, joita kehittämisrinkeihin osallistuneet valtion, maakuntien ja kuntien edustajat ovat vieneet eteenpäin.

Merkittävä vaikuttamistyöstä syntynyt muutos tapahtui myös kohderyhmässä itsessään: järjestötoimijat heräsivät oman toimintansa kehittämistarpeisiin ja ymmärsivät, että oma osaaminen pitää tehdä näkyväksi, jotta elinvoima, järjestöjen vahvuudet ja tuetun työn monipuoliset palvelut säilyvät. Ennen kaikkea tilaisuuksiin osallistuneet ymmärsivät yhteistyön merkityksen järjestöjen elinvoiman säilyttämisessä. Yhdessä vaikuttamalla ja yhdessä toimintoja kehittämällä järjestöjen ääni kuuluu kauemmas.

Alun perin neljänneksi tavoitteeksi kirjattiin uuden arviointivälineen rakentaminen. Hankkeen toiminnan tarkentuessa tavoite kuitenkin muutettiin, sillä arviointivälinettä ei nähty kentällä tarpeellisena tai ajankohtaisena. Hankkeen uutena neljäntenä tavoitteena oli rakentaa Vates-säätiön monitoimijainen yhteistyöverkosto (ns. järjestöjen yhteistyöagentit), jonka avulla pidetään yhteyttä tuleviin maakuntiin. Monitoimijainen yhteistyöverkosto sisältyi ensimmäisen tavoitteen mukaiseen työllistämistoimintaa tukevaan ja sen vaikutuksia parantavaan toimintamalliin. Tätä varten muodostettiin keskeisten ydintoimijoiden verkosto, joka toimii tiedonvälittäjänä Vatesin ja eri maakuntien välillä molempiin suuntiin. Verkosto jatkaa toimintaansa ja sen ydintoimijat saavat ammatillista vertaistukea sekä jakavat hyviä käytäntöjä. Vates saa verkoston kautta tietoa eri alueiden työllisyystoimijoiden tarpeista. Lisäksi verkoston avulla suunnitellaan alueiden yhteistyön kehittämistoimintaa. Verkostossa on tällä hetkellä noin kolmenkymmentä toimijaa, pääosin Vatesin taustayhteisöistä ja kolmannelta sektorilta.

Työntekijöiden tänä vuonna tekemän itsearvioinnin mukaan hankkeessa on onnistuttu erinomaisesti yhteistyökumppaneiden tavoittamisessa ja eri yhteistyötahojen tarpeiden huomioinnissa.

Myös yhteistyökumppanien sitouttamisessa toimintaan ja tavoitteisiin on onnistuttu hyvin. Onnistumisia on edistänyt hyvä tiedonkulku koko säätiön henkilöstön kesken.

Kaiken kaikkiaan tilaisuuksien palautteissa korostuu kohderyhmän kokemus tilaisuuksien hyödyllisyydestä: tilaisuuksissa on saatu uusia ideoita, yhteistyökumppaneita ja ajankohtaista tietoa työllisyydenhoidon kentältä. Sen vuoksi tilaisuudet myös on koettu hyvin hyödyllisiksi: asteikolla 1-4 (1=heikko, 4=kiitettävä) kaikkien tilaisuuksien keskiarvo oli 3,3.

Kaikkien suoritettujen arviointien mukaan hanke saavutti hyvin hankesuunnitelmassa määriteltyjä tavoitteita, vaikka hankkeessa oli niukat henkilöstöresurssit. Vaikuttavien tilaisuuksien tuloksena hanke vahvisti järjestöjen roolia luotettavina kumppaneina maakunnissa.

Vaikka maakunta-, sote- ja kasvupalveluvalmistelut pysähtyivät, oli järjestöjen oman roolin löytyminen hyödyllistä tulevissa rakenteellisissa tai lainsäädännöllisissä uudistuksissa sekä niiden valmisteluissa. Eri työllisyystoimijat tavoitettiin erittäin hyvin.

Jatkuvan arvioinnin ja tarvekartoitusten avulla sekä kohderyhmän ja yhteistyökumppaneiden kanssa yhteistyössä luotiin onnistunut toimintamalli, joka on edesauttanut hankkeen muidenkin tavoitteiden saavuttamista.

Kaikki toimi ja asiantuntijuus näkyi sisällössä ja järjestelyissä.

Sain paljon uusia kontakteja, tietoa järjestöjen toiminnasta ja ideoita oman hankkeen kehittymiseen.

Herätti ajatuksia, miten oma yhdistykseni voi osallistua ja vaikuttaa.

Toivon, että näitä järjestettäisiin säännöllisesti. Tarvitsemme tahon, joka meidät kokoaa yhteen.

7. Hankkeen toiminnalle oli tarvetta

Hankkeessa opittiin paljon työllisyydenhoidon toimialasta, verkostoista sekä hanketyöskentelystä. Hankkeen aikana huomattiin, että käytännössä suurempia ja eri alueita kattavia työllisyysverkostoja on hyvin vähän.

Maakunnat ovat keskenään erilaisia, vaikka Suomi on suhteellisen pieni maa. Alueiden yhteistyörakenteet ovat muodostuneet pitkien aikojen kuluessa, eikä rakenteita muuteta äkkinäisesti. Maakunnissa on myös erilaisia vakiintuneita käytäntöjä, eivätkä kaikki hyvät käytännöt ole sellaisenaan siirrettävissä alueelta toiselle. Alueen työllisyydenhoidon kentän dynamiikkaan vaikuttavat myös muut alueelliset erityispiirteet.

Yleisesti hankkeen aikana vahvistui tuntemus siitä, että toimijat tuntevat toisensa huonosti ja pelkästään tutustumiseen ja toisten toimintojen esittelyyn kannattaa varata aikaa. On pieniäkin alueita, joilla toimijat tekevät vain vähän yhteistyötä keskenään.

Toimijoilla ei välttämättä ole riittävästi resursseja yhteistyön systemaattiseen rakentamiseen, eikä yhteistyötä aina koeta tärkeänä. Järjestöjen väliset kilpailuasetelmat hidastavat osaltaan yhteistyöverkostojen muodostumista, kun järjestöt joutuvat käytännössä kilpailemaan samoista avustus- ja rahoituslähteistä sekä asiakkaista.

Jatkuvassa muutoksessa oleva toimintaympäristö on toisaalta pakottanut järjestöt pohtimaan verkostojaan ja löytämään uusia yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi järjestöjen ja yritysten väliset konsortiot ovat vielä melko harvinaisia työllisyydenhoidon kentällä.

Hankkeessa saatiin hyvää palautetta siitä, että verkostojen koordinoinnista vastaa alueen ulkopuolinen, neutraali taho.

Ylipäänsä verkostojen koordinointi vaatii sellaisia resursseja, joita melko harvalla toimijalla on. Monet järjestötoimijat kokevat, ettei heille välitetä riittävästi tietoa tapahtuvista muutoksista ja ajankohtaisista asioista.

Tämän takia mahdollisiin muutoksiin varautuminen voi olla haastavaa. Alueilla tarvitaan edelleen keskustelua ja sopimista siitä, mitä toimintoja kukin tekee. Tällä hetkellä toimijoilla on liikaa päällekkäisiä ja sisällöltään samanlaisia palveluja.

On kaikkien etu, jos palvelutarjontaa saadaan laajennettua ja kohdistettua paremmin eri ihmisten tarpeita vastaavaksi. Yhteistyökumppaneita pitäisi osata etsiä myös uusilta sektoreilta ja tehdä rohkeita uusia avauksia yhteistyömahdollisuuksia kehittäessä.

Työllisyydenhoidon kentällä kehittämistä kaipaavat käytännöt ovat usein hyvin samankaltaisia alueesta riippumatta. Apua kaivataan työnantajayhteistyöhön, uusien yhteistyökumppaneiden löytämiseen sekä asiakkaiden palveluprosessien kehittämiseen. Samojen teemojen toistuminen on vahvistanut kokemusta siitä, että hankkeen toiminnalle on ollut suuri tarve.

Hankkeessa opittiin myös paljon työllistymistä edistävien järjestöjen vahvuuksista ja erilaisista kehittämistarpeista.

Järjestöt todella tuntevat kohderyhmänsä ja heidän tarpeensa, minkä takia järjestöjen vahvaa asiantuntijuutta pitäisi hyödyntää enemmän eri sektoreilla.

Tätä varten järjestöt tarvitsevat työkaluja oman osaamisensa esille tuomiseen. Lisäksi tarvitaan lisää keinoja alueiden hankkeissa syntyneiden tietojen ja osaamisen juurruttamiseen hankkeiden päätyttyä.

Jatkossa järjestöjen yhteishankkeet ja yhteispalvelut ovat tärkeitä työllisyyden edistämisessä.

8. Hankkeesta kohdennetulle avustukselle

STEA myönsi Vates-säätiölle kolmen vuoden määräaikaisen kohdennetun avustuksen, jonka avulla jatketaan KeKossa aloitettua aluetoimintaa.

Aluetoiminnassa jatketaan samoilla toimintamalleilla kuin tähänkin asti, toimijoiden ja alueiden kehittämistarpeita kuunnellen. Tarkoituksena on myös vahvistaa alueiden välistä benchmarkkausta ja pysyä edelleen aallon harjalla.

Aluetoiminnassa alueille koottujen verkostojen kanssa tehtyä työtä jatketaan entistä tavoitteellisemmin. Yhteishankkeiden suunnittelulle kehitettyä työpajatoimintamallia on tarkoitus levittää muihinkin maakuntiin.

Samoin Pirkanmaan kehittämisohjelmassa kehitettyä Verkostokiihdyttämö-mallia varten etsitään uusia yhteistyökumppaneita muistakin maakunnista ja jatketaan toimintamallien kehittämistä.

Myös hankkeen loppupuolella tehtyä käsikirjaa hyödynnetään aluetoiminnassa jatkossakin.

Toiminnan vakiinnuttamisessa on apuna myös hankkeen aikana koottu alueyhteyshenkilöiden verkosto. Jokaisessa maakunnassa on vähintään yksi alueyhteyshenkilö, jonka kanssa koordinaattorit suunnittelevat jatkossa alueen toimintaa.

Alueyhteyshenkilöille järjestetään verkoston sisäisiä koulutuksia ja tapaamisia. Alueilla tarvitaan edelleen sitä neutraalia tahoa, joka kokoaa toimijat yhteen.

KeKo-hankkeessa saatiin aikaa hyviä tuloksia, mutta työtä on edelleen tehtävänä. Myös tulevaisuudessa on tärkeää kiinnittää huomiota järjestöjen resurssien turvaamiseen ja panostaa yhteistyöverkostojen vahvistamiseen.

VESKU-verkkovalmennus 2020-2022

VESKU – verkkovalmennuksella ja tuetulla työkokeilulla kohti koulutusta ja työtä oli ESR-rahoitteinen hanke ajalle 1.9.2020-31.12.2022.

Hanke on päättynyt.

VESKU – verkkovalmennuksella ja tuetulla työkokeilulla kohti koulutusta ja työtä oli ESR-rahoitteinen hanke ajalle 1.9.2020-31.12.2022. Hankkeen toteuttavat Silta-Valmennusyhdistys yhdessä Vates-säätiön ja Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) kanssa.

Hankkeen taustalla oli tarve kehittää työkokeilua vastaamaan paremmin pitkään koulutuksen ja työn ulkopuolella olleiden aikuisten tarpeisiin. Tarkoituksena oli lisätä osallistujien valmiuksia parantaa opiskelu- ja työllistymisvalmiuksiaan askeleittain etenevän verkkovalmennuksen avulla.

Hankkeessa kehitettiin työkokeilua niin, että soveltui paremmin pitkään koulutuksen ja työn ulkopuolella olleiden aikuisten tarpeisiin. Kehittämisessä integroitiin osallistujien työ- ja toimintakyvyn monialainen arviointi kiinteäksi osaksi työkokeilua.

Hankkeessa luotiin toimintamalli, jossa työkokeilijan työkyky, siihen liittyvät haasteet, tarvittava tuki ja aikaisempi osaaminen kartoitetaan systemaattisesti ja työkokeilujakso räätälöidään kartoitukseen pohjautuen asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.

Työkokeilun ja koulutuksen yhteyttä vahvistettiin niin, että työkokeilua kehitettiin systemaattiseksi osaamisen hankkimisen ja tunnistamisen oppimisympäristöksi yhteistyössä työnantajien kanssa.

Lisäksi hankkeessa kehitetettiin verkkovalmennus, joka parantaa osallistujien koulutukseen osallistumisen, urasuunnittelun ja työllistymisen valmiuksia.

VESKU-verkkovalmennus

VESKU-hankkeen avoin verkkovalmennusmateriaali työllistymisen ja koulutukseen osallistumisen tueksi.

Vaikka hanke on päättynyt, verkkovalmennusmateriaaliin pääsee Silta Valmennuksen Moodlen kautta.

Ilona 2018 – 2021 

Ilona – sosiaalinen yrittäjyys väylänä mielekkääseen työhön 2018 – 2021 

lona – sosiaalinen yrittäjyys väylänä mielekkääseen työhön on ESR-rahoitteinen hanke ajalle 1.10.2018-31.10.2021.

Ilona-hankkeen toteuttavat Silta-Valmennusyhdistys yhdessä Vates-säätiön, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen, Diakonia ammattikorkeakoulun ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Hankkeen keskeiset tulokset on julkaistu teoksessa Yhteiskunnallinen yrittäjyys Suomessa – Malli osatyökykyisten henkilöiden työllistämiseen.

Teoksen voi ladata Diakonia-ammattikorkeakoulun sivuilta. Painetun julkaisun voi tilata sähköpostitse: julkaisutilaukset@diak.fi. Julkaisu on maksullinen.

Hankkeen aikana julkistettiin myös Yhteiskunnallisten yritysten strategia (Työ- ja elinkeinoministeriö).

Työ hankkeen teemojen parissa jatkuu työministeriön yhteiskunnallisen yrittäjyyden osaamiskeskuksessa. 

Uutinen osaamiskeskuksen perustamisesta Valtioneuvoston sivuilla.

Hankkeessa arvioitiin erilaisten kansainvälisten, osatyökykyisten työllisyyttä edistävien mallien toimivuutta Suomen yhteiskunnallisissa ja lainsäädännöllisissä raameissa.

Erityisenä kiinnostuksen kohteena olivat yhteiskunnalliseen yritystoimintaan liittyvät mallit sekä parempien toimintaedellysten luominen yhteiskunnallisille yrityksille ja yrittäjyydelle.

Lisäksi hankkeessa testattiin uudenlaisia menetelmiä kohti työllistymistä, keskittyen positiivisen rakennemuutoksen- ja työvoimapula-aloihin, erityisesti sosiaali-ja terveysalaan sekä kiertotalouteen ja kestävään kehitykseen.

Hankkeessa tehtiin yhteistyötä kansainvälisen kumppanin kanssa. Kansainvälisessä yhteistyössä on ollut tarkoituksena vertailla ja pilotoida hyviä käytänteitä ja malleja vaikeasti työllistyvien kiinnittymisestä työmarkkinoille erityisesti keskittyen sosiaali – ja terveysalan ja vanhustyöhön.

Tavoitteena oli luoda ehdotuksia kustannustehokkaista, valtakunnallisesti käyttöönotettavista toimintamalleista vaikeasti työllistyvien kiinnittymisestä työmarkkinoille.

Erityisenä kiinnostuksen kohteena olivat sosiaaliseen yritystoimintaan liittyvät, osatyökykyisten työllistämistä edistävät mallit muualla Euroopassa sekä parempien toimintaedellytysten luominen sosiaalisille yrityksille ja yrittäjyydelle.

Kuva naisesta, joka hymyilee iloisesti kukkakuosisessa paidassaan. Taustalla on viherkasvi.
Uutinen
15.09.2023
Työhön integroivia toimijoita tarvitaan enemmän kuin koskaan

Kuntien vaikuttavat työllistämispalvelut (2019 – 2020)

TAVOITTEENA TYÖELÄMÄ

Tavoitteena työelämä

Hanke on päättynyt.

Tutkimushankkeessa (2019 – 2020) tarkasteltiin, miten kunnissa pystytään tuottamaan laadukkaita työllistymistä tukevia palveluja erityistä tukea tarvitseville henkilöille.

Tutkimuskohteena olivat työllistämisyksiköiden palvelut ja ensisijaisesti niiden toimintamallin ja ohjauksen laadullisella parantamisella saavutettava vaikuttavuus.

Hanke toteutettiin Kunnallisalan kehittämissäätiön tuella.

Työllistämisyksiköille ja muille työllisyyspalveluita tuottaville tahoille.

Kuntapäättäjille ja muille työllisyyspalveluita rahoittaville.

Selvitettiin eri kohteissa vaikuttavia ja tehokkaita toimintamalleja työllisyyden hoidossa.

Haluttiin osoittaa pilotoimalla, miten työllisyyspalveluihin panostamalla voidaan samalla saavuuttaa säästöjä niin palveluiden tilaamisessa ja tuottamisessa kuin laajemmin sote-kuluissa.

Löytää käytännön ratkaisuja ja tietoon perustuvia perusteluita kuntapäättäjille ja työllisyyspalvelujen tuottajille, miten työllisyyspalveluiden laatua ja vaikuttavuutta kehitetään.

Työllistämisyksiköille

Asiakkaan kohtaamisesta toiminnan rakenteeseen ja tulosten arviointiin. Laadukkaat toimintamallit ja ohjauskäytännöt tekevät työllistämisyksikön palvelusta vaikuttavaa sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Näitä valitessa on otettava huomioon alueen ominaispiirteet ja asiakkaiden yksilölliset tarpeet.

Tulosten esittely alempana

Kuntapäättäjille

Työllisyys luo hyvinvointia ja tasapainottaa kuntataloutta. Oikeilla valinnoilla kunta voi vaikuttaa työllisyyden kehittymiseen. Erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden työpanosta tarvitaan. Palveluprosesseja kehittämällä yhä useampi pääsee tekemään merkityksellistä työtä osaksi työelämää.

Työllisyydenhoito elinvoimatekijänä kunnassa (PDF)

Pilottialueet

Hankkeessa oli mukana viisi pilottialueitta, jotka on esitelty seuraavaksi.

Alkuun

Työllistämisyksiköiden työelämäyhteyksiä kehitettävä

Vates-säätiö julkisti 28.2. tuloksia tutkimushankkeestaan Kuntien työllistämispalvelut – elinvoiman vahvistamista vai sosiaalipalvelua? Tutkimusta rahoittaa Kunnallisalan kehittämissäätiö.

Tuloksista kävi Vatesin tutkijan Anne Kallion mukaan ilmi mm. se, että työelämäyhteydet perustuvat usein yksittäisten työntekijöiden henkilökohtaisiin verkostoihin. Työllistämisyksiköiden työelämäyhteyksiä tulisi kehittää systemaattisemmiksi, organisaation rakenteissa oleviksi työvälineiksi.

Kyselytutkimukseen vastanneista 16,4 % ei tuntenut yhdenkään yrityksen työllistämistarpeita. 57 % kertoi puolestaan tuntevansa yli neljän yrityksen osaamistarpeet.

Vastaajien henkilökohtaisten yrityskontaktien määrä vaihteli. Siinä missä noin 30 prosentilla vastaajista oli suora kontakti yli 10 yritykseen, 23 % vastaajista ei ollut kontaktia yhteenkään yritykseen.

Jakaumaa voi osaltaan selittää se, että eri organisaatioissa yhteydenpito työnantajatahoihin on roolitettu eri tavoin. Siinä tapauksessa olisi hyvä huolehtia organisaation sisäisestä tiedonsiirrosta, että kaikilla ohjaustyötä tekevillä olisi tieto ja tuntuma työllistävien yritysten osaamistarpeista. Kyselyyn vastaajista 50 % kohdalla potentiaalisten yritysten kontaktointi kuuluu työtehtäviin.

Kyselyyn vastaajat eivät uskoneet yritysten työllistävän mielellään osatyökykyisiä. Kukaan vastaajista ei ollut samaa mieltä väittämästä. Lähes 15 % oli osittain samaa mieltä, kun taas lähes 60 % vastaajista oli eri mieltä tai osittain eri mieltä

Asiakkaan tarpeiden tunnistaminen vaatii aikaa ja raamit

Työllistämisyksikön asiakkailla on erilaisten tilanteet ja taustat. Jotta häntä pystyttäisiin ohjaamaan hänelle oikea-aikaiselle ja oikealle polulle, on hyvä tunnistaa ääneen sanotut ja puhumattomat tarpeet. Kyselyyn vastanneista 67,7 % oli samaa mieltä siitä, että käyttää aikaa ymmärtääkseen asiakkaan yksilöllisen ohjauksen tarpeen. 25 % vastaajista koki, että pystyy käyttämään tarpeeksi aikaa ymmärtääkseen asiakkaan yksilöllisen ohjauksen tarpeen.

Työllistämisyksiköissä on vielä vaihtelevia käytäntöjä siitä, kuinka yhtenäinen ohjausprosessi on. Kyselyssä kävi ilmi, että suurimmalla osalla ohjausprosessi on kuvattu kirjallisesti, mutta ohjauskäytännöt eivät ole niin usein yhtenevät. Kyselyyn vastaajista 44,6 % on sitä mieltä, että ohjaustyö perustuu ennalta määriteltyyn ohjausprosessiin. Toisaalta, 94,6 % vastaajista on sitä mieltä, että ohjausprosessi määrittyy asiakkaan tarpeiden mukaan. Keskusteluun olisi hyvä nostaa, kuinka yhtenäinen ohjausprosessi voisi tukea ja antaa tilaa asiakkaan henkilökohtaisille kohtaamiselle ja tarpeille.

Alkuun

Lahdessa kerättiin runsaasti kokemustietoa työllisyyspalveluista

Kuntien vaikuttavat työllisyyspalvelut -hanke on käynnistyi hyvä, kun Lahden pilottialueella aineistonkeruu oli pääosin tehty jo kesäkuussa. Lahdessa Vatesin yhteistyökumppanina toimii Lahden Työn Paikka Oy.

Lahdessa on haastateltu kunnan työllisyyspalveluiden ja työllistämisyksikön edustajia. Myös kokemusasiantuntijoita on kuultu. Lisäksi Vates ja Lahden Työn Paikka järjestivät kesäkuussa työpajan, johon kokoontui kaupungin käyttämien työllistämisyksiköiden edustajia, kokemusasiantuntijoita, TE-palveluiden edustajia sekä kunnan työllisyyspalveluiden edustajia.

Työpajassa keskusteltiin kahden kokemusasiantuntijan tarinan siivittämänä ja etsittiin kehittämisehdotuksia yleisesti työllistämispalveluiden parempaan laatuun ja vaikuttavuuteen. Keskustelujen jälkeen osallistujat nostivat tärkeimpinä tuloksina mm. seuraavat:

Työllistämisyksiköiden toiminta-ajatusta ja business-mallia tulisi tarkastella uudelleen avoimin mielin. Viekö työllistämisyksiköissä vietetty aika ja opittu osaaminen kohti avoimia työmarkkinoita, ja miten hyvin tunnetaan työmarkkinoiden tulevaisuuden tarpeet?

Tarttuminen välittömästi työttömyyden alkaessa. Liian paljon ehtii tapahtua, jos työttömyys pitkittyy. Huomaamattaan ihminen etääntyy työelämästä ja paluun kynnys kasvaa.

”Aina pitäisi kannattaa lähteä töihin”. Lyhyiden työsuhteiden ja töiden kokeilu pitäisi mahdollistaa, vaikka henkilö olisi järjestelmässä palkkatuella (välityömarkkinoilla) tai kuntouttavassa työtoiminnassa. Jokainen kontakti on askel kohti työllistymistä vapaille työmarkkinoille.

Säännöllinen yhteys TE-toimistosta asiakkaaseen. Yhteydenottojen tulisi olla tiiviimpiä ja henkilökohtaisempia.

Kuva: Lahden kaupunki, Juha-Pekka Huotari

Taustaa Lahden työllisyydestä

  • Lahden työttömyyden taustalla on teollisuuden romahtaminen ja työttömän työvoiman (erityisesti nuorten) muutto lähikunnista ja ulkomailta. Myös ylisukupolvista työttömyyttä esiintyy. Kaupungissa on paljon peruskoulupohjalla olevia henkilöitä, ja koulutetun työvoiman muutto muualle on yleistä.
  • Työttömyysaste 13,8 % (28.2.2019), työllisyysaste 66,5% (2017).
  • Työllistymistä tukevien palveluiden kustannukset 17milj. eur. (2017).
  • Työllistymistä tukevia toimijoita/pavleluita: mm. Ohjaamo (alle 30-vuotiaille), Vauhdittamo (aikuisille), nuorille suunnattuja työpajoja.
  • Korkea nuorisotyöttömyyden taso selittyy erityisesti matalalla koulutustasolla ja työttömien nuorten muutolla.
  • Ominaista kaupungille on korkea ja kauan jatkunut pitkäaikaistyöttömyyden taso, rakennetyöttömyys ja Suomen pisimmät työttömyysjaksot.

Lähde: Kuntaliitto

Alkuun

Kotkassa keskusteltiin työllistämisen unelmapoluista

Teksti ja kuva: Anne Kallio
Piirrokset: Minttu Aalto

Kotka on kolmas tutkimushankkeen pilottialueista. Työpaja pidettiin syyskuussa 2019, ja haastatteluja tehdään työpajan jälkeen.

Työpajassa keskusteltiin kokemusesimerkkien avulla mm. työllistämisen unelmapolusta. Mitä jos pystyisimme tarttumaan tilanteeseen jo työttömyyden alkaessa, mm. työtaitojen kartoittamisen ja päivittämisen muodossa? Työpajassa koettiin myös tarvetta yhdelle taholle, joka tuntisi asiakkaan koko tarinan ja pitäisi tarvittaessa punaista lankaa käsissään, silloin kun erityiselle tuelle on kysyntää.

Työllistämispalveluiden ostaminen nostettiin keskusteluun. Mitä saa 10 eurolla versus 30 eurolla? Ja millaisia tilanteita ja tuntemuksia se luo työllistämispalveluun, jos kaksi yksilöä työskentelee vierekkäin, mutta toinen on oikeutettu yksilökeskeiseen ohjaukseen ja toinen ei?

Taus­taa Kot­kan työl­li­syy­des­tä

  • Väkiluku 52 883 (2018), alle 15-vuotiaiden osuus väestöstä 13,6%, 15-64-vuotiaiden osuus väestöstä 60,1%, yli 64-vuotiaiden osuus väestöstä 26,3%
  • Teollisuuden myötä 1800-luvun loppupuolella Kotkaan muutti ihmisiä lähialueilta ja Savosta
  • Työttömyysaste 17,6%, työllisyysaste 62,7%
  • Työllistymistä tukevat palvelut 10,1 milj € (2017)
  • Työllistymistä tukevia toimijoita: TYP, Väylä (monialainen yhteispalvelu), Ohjaamo, Rannikkopajat, Sotek (Avittaja-hanke, kuntouttava työtoiminta, palkkatukityö, Remppapaja, työelämäoppiminen, Työhönvalmennuspaja Ura, työkokeilu, Uusi Askel)
  • Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli toukokuun 2019 lopussa kuusi prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa on lähes neljännes työttömistä eli noin 3 500 henkilöä. (Kaakkois-Suomi)
  • Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden pitkäaikaistyöttömien määrä on edelleen selkeässä laskussa. Pitkäaikaistyöttömiä oli toukokuun lopussa (2019) 28 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. (Lähde: Kymen Sanomat 25.6.2019)

Kotkan Kantasatamaan on syntymässä sekä kansallisesti että kansainvälisesti merkittävä merenkulun koulutuskeskittymä. Vuosi 2018 oli Hamina-Kotkan satamassa investointien ja voimakkaan liikenteen lisäyksen aikaa. Hamina-Kotkan sataman kautta kulki viime vuonna 10 % enemmän tavaraa kuin edellisvuonna. Positiiviset odotukset ovat myös Googlen investoinnista Haminaan.

Lähde: Kuntaliitto

Alkuun

Kemi: Pienellä paikkakunnalla korostuu henkilösuhteiden merkitys

Pienellä paikkakunnalla korostuu henkilösuhteiden merkitys. Kemi on yksi Kuntien vaikuttavat työllisyyspalvelut -hankepilottikunnista.

Kemissä aineistonkeruu toteutettiin elokuussa 2019. Yhteistyökumppanina alueella toimii Meriva-säätiö. Taustatietojen saamiseksi haastateltiin työllisyyspalveluiden ja työllistämisyksiköiden edustajia, koulutuksen ja työnantajanäkökulman antajia sekä TE-palveluiden edustajaa.

Pienellä paikkakunnalla korostuvat henkilösuhteiden merkitys verkostoyhteistyössä ja sen toimivuudessa. Toimijat tietävät ja tuntevat toisensa.

Kemin työpajassa keskusteluun ja kehittämisen paikaksi nostettiin alkuvaiheen opiskelu- ja uravalinnat sekä nivelvaiheiden merkitys. Nuorena, ilman kokemusta on monelle haastavaa valita oma ala, johon määrätietoisesti lähtisi. Olisi saatava kokeilla ja oppia enemmän ilman epäonnistumisen painetta.

Työpajassa oli mukana kaksi kokemusasiantuntijaa, joilla oli taustalla erilaiset tarinat ja polut.

Kun asiakas saa palkkatuetun työpaikan, hänen omaohjaajatukensa loppuu. Koettiin, että varsinainen avoimille markkinoille työllistyminen ja työn hakeminen olisi tärkeää erityisesti samaan aikaan kun on palkkatuella, ja tähän tarvittaisiin vielä tukea.

Lisäksi keskusteluissa nousi esille tarve kehittää oman osaamisen tunnistamista ja siitä viestimistä . Enenevissä määrin rekrytoinnissa korostuu osaaminen, ei tutkinto. Kaikille ei ole luontaista soittaa potentiaaliselle työnantajalle ja alkaa sujuvasti kehua itseään. On tarvetta kehittää eri tapoja tunnistaa ja tuoda oma konkreettinen osaaminen esiin työllistämispalveluissa.

Työpajassa kerättiin kokemuksia ja kehitettiin. Kuva: Anne Kallio

Taustaa Kemin työllisyydestä

  • Väkiluku 21 024 (2018), alle 15-vuotiaiden osuus väestöstä 14,7%, 15-64-vuotiaiden osuus väestöstä 58,9%, yli 64-vuotiaiden osuus väestöstä 26,4%
  • Historia teollisuus- ja kulttuurikaupunkina, teollisuus työllistää edelleen, kaivostoimintaa, turismi, muuttotappiopaikkakunta (4 000 as. viim. 30 vuoden aikana)
  • Työttömyys helpottanut viime vuosina mutta lähikuntiin verrattuna edelleen huomattavaa, edelleen korkeinta lähikuntiin verraten, taantuva teollisuuskaupunki
  • Työttömyysaste 17,2%, työllisyysaste 59,5%
  • Työllistymistä tukevat palvelut 2,4 milj. eur. (2017)
  • Työllistymistä tukevia toimijoita: TYP-toiminta, työpajat, Argos-etsivä nuorisotyö, nuorisotoimisto, Meriva (kuntouttava työtoiminta, mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus, työkokeilu, nuorten työpajatoiminta, työharjoittelu, palkkatuki), Kohtaamo (neuvonta)
  • Nuorten työttömyyden alentaminen Kemi-Tornio alueen haaste
  • Nuorten työttömien osuus Lapin korkein
  • Rakenne- ja pitkäaikaistyöttömyys selkeässä laskussa
  • Tulevaisuuden työllistäjinä mm. turismi, biotuotetehdas, ulkomaanliikenne.

Lähde: Kuntaliitto

Alkuun

Joensuun pilotti

Palveluntuottajien ohjattava asiakkaat aloille, joilla on työmahdollisuuksia

Kuntien vaikuttavat työllistämispalvelut- hankkeessa Joensuu oli viides ja viimeinen paikkakunta. Siellä aineistonkeruuta tehtiin marraskuussa 2019.

Joensuussa on useampi vahva työllisyystoimija, mm. Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys ry. ja Joensuun kaupungin Luotsi-hanke. Työpaja järjestettiin yhteistyössä Honkalampi-säätiön kanssa.

Työpajassa keskusteltiin kolmen kokemusasiantuntijan esimerkkitarinan pohjalta. Yhteenvedossa huomio keskittyi palvelujärjestelmän toimivuuteen elämän nivelvaiheissa. Esimerkiksi nuoren ihmisen ammatinvalintoihin, miten saada nuorille vielä parempaan tietoisuuteen eri alojen vaatimuksia ja tietoa käytännön työn raameista. Tärkeänä kohderyhmänä pidettiin myös niitä nuoria, jotka palaavat armeijasta ilman koulutuspaikkaa tai selkeää jatkosuunnitelmaa.

Nivelvaiheista esille tuli myös työttömyyden alku, jolloin usein otetaan vähän ”omaa lomaa” ja aikaa ennen varsinaista työnhakua. Tässä tunnistettiin vaarallinen paikka, joka saattaa helposti johtaa pitkittyneeseen työttömyyteen, kun aktiivista työnhakua ei aloiteta heti.

Oman aktiivisuuden ja sinnikkyyden merkitys korostui Joensuun tarinoissa. Työpajassa puhuttiin myös ihmisen uudelleenohjauksesta ja -kouluttautumisesta. Tulisi kouluttautua tai suunnata vain sellaisille aloille, joilla on todennäköisiä mahdollisuuksia työllistyä.

Teksti: Anne Kallio

Taustaa Joensuun työllisyydestä

  • Väkiluku 76 551 (2018), alle 15-vuotiaiden osuus väestöstä 13,8 %, 15-64-vuotiaiden osuus väestöstä 64,7 %, yli 64-vuotiaiden osuus väestöstä 21,4 % (2018)
  • Historia pienenä agraarikaupunkina, nykyään suurina työllistäjinä mm. metalliteollisuus, yliopistotutkimus (metsätieteet), nanoteknologia, Greenpark (työllistää yli 500 hlöä), tietotekniikka, elämyspalvelut, vientiteollisuus
  • Työttömien määrä alentunut viime vuosina, mutta työttömyys Pohjois-Karjalan maakunnassa Suomen korkein, saman verran työttömiä (9000) oli edellisen kerran 2011 syksyllä, vielä alempia lukuja viime vuosituhannella, rakennetyöttömyys, pitkät etäisyydet ja työvoiman huono liikkuvuus (puuttuvat yhteydet), palkkaamishalu tutkitusti matalampaa kuin muualla maassa, ikääntyvä työväestö (suurin työttömien ikäryhmä yli 60-vuotiaat)
  • Työttömyysprosentti 12,4 % (2018), työllisyysaste 62,6 % (2017)
  • Työllistymistä tukevat palvelut 12,2 milj. € (2017)
  • Työllistymistä tukevia toimijoita: Honkalampi-säätiö (kuntouttava työtoiminta, terapeuttinen työtoiminta, nuorten työpaja, etsivä nuorisotyö), työpajat, Joensuun Nuorisoverstas ry
  • Rakennetyöttömyys muodostaa noin 70 % Pohjois-Karjalan työttömistä
  • Poikkeuksena Pohjois-Karjalan maakunnan työllistymistilastoissa on Kontiolahti, jossa työttömyysprosentti on 9,3 %, joka on alle koko maan keskiarvon 9,6 %. Asian edistämisessä ovat olleet avuksi Kontiolahden sijainti maakuntakeskuksen lähellä, pitkäaikaistyöttömien henkilökohtainen tapaaminen ja palkkatuen käyttö.
  • Merkittävä kasvunäkymä synteettisten polttoaineiden valmistuksessa.

Poikkeuksena Pohjois-Karjalan maakunnan työllistymistilastoissa on Kontiolahti, jossa työttömyysprosentti on 9,3 %, joka on alle koko maan keskiarvon 9,6 %. Asian edistämisessä ovat olleet avuksi Kontiolahden sijainti maakuntakeskuksen lähellä, pitkäaikaistyöttömien henkilökohtainen tapaaminen ja palkkatuen käyttö.

Merkittävä kasvunäkymä synteettisten polttoaineiden valmistuksessa.

Alkuun

Seinäjoen pilotti

Seinäjoella aineistonkeruu toteutettiin yhteistyössä Buusti ry:n kanssa. Työpaja pidettiin marraskuun alussa, ja siihen osallistui kolmen kokemusasiantuntijan lisäksi alueen työllistämisestä vastaavia toimijoita.

Työpajassa kiteytettiin, että työllistämisyksikön palvelussa pitäisi tuntua turvalliselta olla. Työllistämisen edellytyksenä on, että viranomaistoiminta toimii, eikä ketään pakoteta mihinkään palveluun sen takia, että palvelussa on paikkoja vapaana. Ohjauksen puolelta nostettiin esiin se, että ohjaajan pitää kuunnella ja miettiä yhden ihmisen tarinaa kerrallaan. Työnhakijan puolelta korostui rohkeus tarttua mahdollisuuksiin, kun niitä tulee eteen. Lisäksi haasteeksi nähtiin palvelujärjestelmän monimutkaisuus ja se, kuinka voi tietää, mitä palvelua tarvitsee.

Useammassa tarinassa nousi esiin kavereiden merkitys uuden suunnan hakemisessa. Kavereilta saa ideoita ja ehdotuksia mihin kannattaisi hakea. Vertaiskokemuksen nähtiin olevan uskottavampaa kuin asiantuntijoiden ohjaus. Siitä puuttuu valta-asema. Samalla tasolla tapahtuva arvostava kohtaaminen nousi esille useissa keskusteluissa Seinäjoella.

Teksti: Anne Kallio
Kuva: Lassi Takala

Taustaa Seinäjoen työllisyydestä

  • Väkiluku 63 288 (2018), alle 15 vuotiaiden osuus väestöstä 17,5 %, 15-64-vuotiaiden osuus 63,1 %, yli 64-vuotiaiden osuus väestöstä 19,4 %
  • Alueen vahvuus ja perinne yrittäjyydessä (suuria työllistäjiä esim. elintarvike- ja terästeollisuus), 2010-luvulla työllisyys ollut muun maan keskiarvoa parempi
  • Työllistymistä tukevia toimjoita: TYP, Aimo (monialainen työllisyyspalvelu työmarkkinatuen saajille), Seinäjoen kaupungin työllisyyspalvelut, Kaks’Kättä-nuorisotyöpaja
  • Työttömyysaste 9,5 %, työllisyysaste 73,0 % (2017)
  • Työllisyyden hoitoon käytetyt kustannukset 317 000€ (2017)
  • Nuorisotyöttömen osuus 17,9 % (2016), määrä lisääntyi 53 % välillä 2011-2016, kääntynyt sittemmin laskuun
  • Pitkäaikaistyöttömiä oli 2016 työttömistä 23,6 %, Suomen alhaisin pitkäaikaistyöttömien osuus
  • Nykyisiä ja tulevia työllistäjiä mm. teknologia- ja elintarviketeollisuudessa, tapahtumien järjestämisessä ja matkailussa.

Lähde: Kuntaliitto

Uutisia hankkeesta

Kaksi kuvaa, joissa toisessa tummatukkainen Marjo Jokipii, ja toisessa Vaaleahiuksinen Anne Kallio harmaassa paidassa.
Uutinen
15.01.2020
Työllisyyspalveluiden narratiivit rakentavat työnhakijan paikkaa (työ)elämässä
Uutinen
08.06.2020
Työllistämispalveluilla voidaan vahvistaa kuntien elinvoimaa

OPTY 2018 – 2020

OPTY (Opitaan työhön yhdessä) 2018 – 2020

Hanke on päättäynyt.

Opitaan työhön yhdessä (OPTY) on Euroopan unionin sosiaalirahaston eli ESR:n rahoittama hanke.

Sen tavoitteena on parantaa heikossa työmarkkina-asemassa olevien osatyökykyisten ja erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden siirtymävaiheiden ja koulutuksellisen tasa-arvoa tukevia palveluita.

Hanketta koordinoi Invalidisäätiö. Vates toimii hankekumppanina yhdessä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Kehitysvammaliiton kanssa.

Hankkeen aikana kehitettiin mm. työvalmennusmalli, jossa huomioidaan aiempaa paremmin itse valmentautujat.

https://www.livesaatio.fi/innolive/hankkeet/optyTutustu hankkeen tuloksiin lisää Live-säätiön sivulla.

Kohderyhmänä on opetus-ja ohjaushenkilöstö, työvalmentajat sekä työelämänedustajat.  

Kohteisiin kuuluvat myös kuntoutuksen, työllistämisen ja koulutuksen parissa työskentelevät organisaatiot ja niiden henkilöstö sekä viranomaiset.  

Työyhteisöt ja organisaatiot, joilla on valmius tarjota työssäoppimis- tai työpaikkoja osatyökykyisille. 

Tavoite 1: Yhteistyömallia on kehitetty niin, että olemassa olevia toteuttajien palveluita on yhdistetty ja muotoiltu joustavimmiksi ja asiakaslähtöisimmiksi palveluiksi, joka tukee osatyökykyisen henkilön työllistymistä ja parantaa heidän mahdollisuuksien suorittaa opintoja.

Tavoite 2: Opetus- ja ohjaushenkilöstön, työvalmentajien ja työpaikkaohjaajien kanssa on kehitetty työhönvalmennusmalli, jossa huomioidaan aiempaa paremmin itse valmentautujat. Henkilöstön valmentavan työotteen osaamista on vahvistettu. 

Vertaillaan olemassa olevia toimintamalleja ja palveluita, joita muotoillaan asiakaslähtöisemmiksi. 

Kehitetään ja mallinnetaan uusia työhönvalmennukseen, ohjaukseen ja työllistymiseen liittyviä käytänteitä sekä vahvistetaan työelämäyhteistyötä. 

Hyödynnetään ja sovelletaan olemassa olevia toimintakyvyn, työn soveltuvuuden sekä olemassa olevia osaamisen ja työkyvyn arviointimenetelmiä, joita sovelletaan kehitettävässä mallissa.

Kehitetään työhönvalmennusmallia, jossa hyödynnetään ryhmävalmennusta ja vertaistukea ryhmän toiminnassa.

Opinnollistetaan työelämälähtöisiä oppimisympäristöjä huomioiden välillisen kohderyhmän tuen tarpeet sekä toiminta- ja työkyky.

Henkilö katsoo kameraan ja hymyilee leveästi. Taustalla hissi, pöytä sekä sohva.
Uutinen
30.01.2020
Työelämä on tärkeä oppimisympäristö

KeKo-hanke

KeKo (2017–2019) oli Vates-säätiön hallinnoima kolmivuotinen hanke, jonka tavoitteena oli vahvistaa työllistymistä edistävien järjestöjen elinvoimaa. Hanke kokosi yhteen eri alueiden työllisyystoimijoita.

Kehittämisen koordinaatiohanke

Vates-säätiön Kehittämisen koordinaatiohanke eli Keko-hanke toteutettiin vuosina 2017–2019 STEA:n avustuksella.

Kehittämisen koordinaatiohanke eli KeKo (2017–2019) oli Vates-säätiön hallinnoima kolmivuotinen hanke, jonka tavoitteena oli vahvistaa työllistymistä edistävien järjestöjen elinvoimaa. KeKo toimi valtakunnallisesti ja kokosi yhteen alueiden työllisyystoimijoita.

Hanke tuki alueilla yhteistä kehittämis- ja projektityötä, joiden lähtökohtana ovat vahvat yhteistyöverkostot.

Hanke toteutettiini sosiaali- ja terveysministeriö myöntämällä STEA-avustuksella.

Kun KeKo päättyi, Vatesissa aloitti vuonna 2020 alkoi niin ikään STEAn rahoittama aluetoiminta. Vuonna 2023 erillisrahoitteinen aluetoiminta liitettiin osaksi Vatesin kehittämistoimintaa.

Osatyökykyisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden työssä pysymistä ja työhön pääsemistä edistävät kolmannen sektorin toimijoille.

Kohderyhmään kuului myös muut välityömarkkinatoimijat ja julkisen sektorin työllisyystoimijat. Hanke toimi valtakunnallisesti.

Työllistämistoiminnalla tarkoitettiin niin neuvontaa ohjausta kuin palveluja.

Hankkeessa koottiin alueittain työllistymistä edistävät kolmannen sektorin toimijat yhteen ja tuettiin näiden yhteistä kehittämis- ja projektityötä.

Vatesin valtakunnallisen toiminnan rinnalle luotiin alueiden omaa työllisyystoiminnan kehittämistä tukeva malli.

Järjestettiin maakunnittain verkostotilaisuuksia ja autettiin kolmatta sektoria nostamaan tekemäänsä työllistymisen tukea ja työllistymisen palveluita paremmin esiin. Etsittiin yhteisiä toimintamalleja ja tehtiin yhteistä kehittämistä.

KeKo-hanke käynnistyi huhtikuussa 2017, jolloin elettiin maakunta-, kasvupalvelu- ja sote-uudistuksen aikaa. Järjestöillä oli kova huoli siitä, millä tavoin esimerkiksi vammaiset. osatyökykyiset ja muut erityistä tukea tarvitsevat henkilöt huomioidaan muutoksissa. Pelättiin, miten järjestöt säilyttävät elinvoimansa tulevaisuudessa muutosten keskellä.

Hankkeen tavoitteena oli, että koordinoidun yhteistyön avulla alueiden toimijat löytävät toisensa ja yhteiset kehittämistarpeet. Näin ne pärjäävät paremmin resurssien saannissa. Tarvittiin jäsenneltyä ja ajantasaista tietoa, miten reagoida muuttuvaan toimintaympäristöön yhteisvoimin.

Luodaan alueellista järjestöjen ja muiden kolmannen sektorin toimijoiden työllistämistoimintaa tukeva ja sen vaikutuksia parantava toimintamalli.

Vates koordinoi ja kokoaa toimijat yhteen. Rakennetaan yhteistyöverkosto, jonka avulla pidetään yhteyttä maakuntiin.

Nostetaan järjestöjen ja muiden toimijoiden työllistymisen tuki ja palvelut paremmin esiin.

Turvataan yhteisellä kehittämisellä järjestöjen elinvoima ja vahvuudet, jotta ne pysyvät haluttuina kumppanina yhteiskunnan uudistuksissa.

Kannustetaan kolmannen sektorin toimijoita muun muassa yhteisten hankkeiden tekemiseen ja vaikuttamiseen.

Alueilla järjestettävät kehittämisringit olivat hankkeen toiminnan ydin. Kehittämisrinkeihin kutsuttiin laajasti kumppaneiksi alueiden työllistämistoimijoita, asiantuntijoita ja viranomaisia. Kehittämisrinkien toiminta perustui aiempien kumppanuuksien tiivistämiseen, uudelleen herättämiseen ja uusien kumppanuuksien solmimiseen.

Hanke tuki kumppaniorganisaatioiden kehittämistä ja yhteisten projektien suunnittelua. Hanke järjesti alueellisia koulutuksia ja tapahtumia vahvasti maakuntiin jalkautuen.

Tavoitteena oli yhteistyön tiivistäminen niin, että toiminta käynnistää yhteistä vaikuttamistyötä, kehittämishankkeita ja jokaisen toimijan omiin tarpeisiin perustuvia uudenlaisia toimintatapoja.

Tuloksena oli eri tavoin yhä laadukkaampaa työllistämistoimintaa. Hankkeen tavoitteena oli, että työllistymistä edistävien järjestöjen kehittämistyö systematisoituu ja jäntevöityy. Toisiaan lähellä olevien toimijoiden yhteinen vaikuttamistyö tiivistyy ja painoarvo niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti kasvaa.

Järjestöt työllisyyden edistäjinä -käsikirja

Verkostot ja kumppanuus – Järjestöt työllisyyden edistäjinä -käsikirja tarjoaa kättä pidempää uusien yhteistyöverkostojen muodostamiseen ja olemassa olevien yhteistyömallien vahvistamiseen. Julkaisu on suunnattu erityisesti niille kolmannen sektorin toimijoille, jotka edistävät osatyökykyisten, pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden työllistymistä.

KeKo-hankkeen toiminta siirtyi Vatesin aluetoiminaksi vuonna 2020. Aluetoiminta järjesti lukuisia tapahtumia. Tämän tilaisuuden aihe: Järjestöt työllisyyden kentällä.

KeKo-hankkeen artikkeleita

Uutinen
19.12.2019
KeKo-hanke on päättymässä, aluetyön malli osoittautui toimivaksi
Uutinen
29.04.2019
Pohjanmaan Osallisuusareenalla pohdittiin järjestöjen osuutta työelämäosallisuuden edistämisessä
Ihmiset ovat kokoontunet pulpettien taakse istumaan.
Uutinen
24.10.2018
KeKon tilaisuuksissa kohta jo 400 osallistujaa

Sivun alkuun

Loppuraportti – KeKo-hankkeesta aluetoimintaa

1. Alkuun

KeKo-hanke käynnistyi huhtikuussa 2017, jolloin elettiin maakunta-, kasvupalvelu- ja sote-uudistuksen aikaa. Järjestöillä oli kova huoli siitä, millä tavoin omien organisaatioiden kohderyhmät (esim. vammaiset, osatyökykyiset ja muut erityistä tukea tarvitsevat henkilöt) huomioidaan muutoksissa. Lisäksi järjestöjä mietitytti elinvoiman säilyttäminen tulevaisuudessa kaikkien muutosten keskellä.

Aloitimme hankkeen tutustumalla eri maakuntien toimijoihin ja kartoittamalla työllisyydenhoidon kentän tilannetta, hankkeita ja jo olemassa olevia verkostoja. Ilmeni, että kehittämistarpeet ovat hyvin samankaltaisia alueesta riippumatta. Toimijat toivoivat ennen kaikkea saavansa tietoa tulevista muutoksista.

Apua toivottiin myös mm. ohjauskäytäntöjen, markkinaosaamisen ja vaikuttavuuden kehittämiseen.

Alun ilmapiirin jälkeen työllisyydenhoidon toimintaympäristö on ollut jatkuvassa muutoksessa.

Hankkeen toimintakauden aikana Suomessa on aloittanut uusi eduskunta ja hallitus.

Hallitusohjelmaan on kirjattu työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin, minkä takia myös osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen edistämiseksi on kirjattu useampi toimenpide. Hallitusohjelmassa on huomioitu myös järjestöjen toiminnan turvaaminen tulevaisuudessakin.

Ensi vuonna käynnistyvät jälleen kuntakokeilut ja sote-uudistuksen valmistelua jatketaan. KeKo-hankkeen kolmen toimintavuoden aikana järjestöt pääsivät jo melko hyvin mukaan muutosten valmisteluryhmiin, ja nyt onkin tärkeää jatkaa aktiivista toimintaa, jotta järjestöt pysyvät muutoksissa mukana jatkossakin. Järjestöt tarvitsevat edelleen apua oman osaamisen esille tuomiseen.

Yhteistyökumppanit olivat hankkeessa erityisen tärkeitä ja monia tilaisuuksia järjestettiin yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Yhteistyökumppanit mahdollistivat erilaisten kohderyhmien tavoittamisen ja suurempien tilaisuuksien järjestämisen.

Kuvassa Kiipulan työryhmä.

On ollut ilo huomata, että yhteistyötä kanssamme on haluttu myös jatkaa. Kiitos luottamuksesta!

Työllisyystoimijoiden yhteistyön koordinoinnille on edelleen suuri tarve kaikissa maakunnissa. Vain eri toimijoiden yhteistyön avulla voidaan onnistua tuon 75 prosentin työllisyysasteen saavuttamisessa. Siihen tarvitaan ihan meitä kaikkia.

2. Miksi Keko?

Vates-säätiöllä oli ennen KeKo-hanketta kaksi muutakin alueille suuntautuvaa hanketta, Aktivera resurser (2013–2015) ja Välityömarkkinat osana työelämää (2014–2015), joiden aikana jo todettiin tarve alueellisen kehittämistoiminnan jatkumiselle, sillä myös toimintaympäristön muutokset olivat jatkuvia. Työllisyyden kuntakokeilut olivat päättyneet 2015 ja uusia suunniteltiin vuosille 2017–2018. Samoin suunnitteluvaiheessa olivat sote-, maakunta- ja kasvupalvelu-uudistukset. Samanaikaisesti järjestötoimijat kokivat rahoitusväylien kaventuneen, kun mm. palkkatuen määrärahoja oli vähennetty.

Toimintaympäristön muutosten seurauksena kolmannella sektorilla oli havaittavissa tietynlaista paikallaan junnaamista ja epävarmuutta kehittämistoimenpiteiden suhteen. Epäselvää tulevaisuutta oli vaikea ennustaa, minkä takia toiminnan kehittäminenkin koettiin haastavaksi. Järjestöjen väliset kilpailuasetelmat olivat myös järjestöjen kokemuksien mukaan yleistyneet, kun erityisesti palveluntuottajajärjestöt kilpailivat samojen hankintojen kilpailutuksissa.

Kaikkien näiden seurauksena työllistymistä edistävien järjestöjen elinvoima oli vaarassa hiipua. Samalla oli huoli siitä, millä tavoin osatyökykyisille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille tarjotut palvelut pysyvät muutoksissa mukana.

Aiempien hankkeiden aikana oli myös huomattu, ettei työllistymistä edistävillä toimijoilla ole koordinoijaa kaikissa maakunnissa, joka varmistaisi tiedonkulun toimijoiden välillä ja kokoaisi toimijoita yhteisten teemojen ympärille.

Toimijat eivät myöskään tunteneet toisiansa kovin hyvin kaikilla alueilla, mikä vaikeutti yhteistyön ja yhteiskehittämisen puuttumiseen.

Vates-säätiöltä toivottiin konkreettisesti ja säännöllisesti alueille jalkautuvaa toimintaa sekä tietoa työllisyydenhoidon kentältä eri alueilta.

Kuvassa hankepäällikkö Mari Toivonen (vas.) ja hankekoordinaattori Tuuli Riisalo-Mäntynen.

3. Mitä KeKossa tehtiin?

Hankkeessa tehtiin heti alkuvaiheessa valtakunnallinen verkkokysely järjestö- ja työllisyystoimijoille, jotta saatiin selville eri toimijoiden tarpeita. Kyselyssä selvitettiin lähes kaikkien maakuntien työllisyystoimijoiden välinen verkostotilanne, hankkeisiin osallistuminen, keskeisimmät yhteistyötahot ja työllisyyden ajankohtaiset asiat.

Lisäksi hankepäällikkö ja korkeakouluharjoittelija tapasivat lähes jokaisesta maakunnasta muutamia toimijoita joko kasvotusten tai Skypen välityksellä ja syvensivät tarvekartoitusta.

Kyselyiden ja tapaamisten pohjalta alettiin suunnitella hankkeen toimintaa. Käytännössä hankkeen toiminta tarkoitti maakunnissa järjestettäviä verkostotilaisuuksia. Hankesuunnitelmassa oli ensisijaisesti tavoitteena koota yhteen työllistymistä edistäviä järjestötoimijoita, mutta hankkeessa huomattiin pian, että toimijoilla on tarve kaikkien työllisyystoimijoiden yhteisille tapaamisille.

Näin ollen verkostotilaisuuksiin kutsuttiin kolmannen sektorin lisäksi myös julkisen sektorin työllisyystoimijoita, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä oppilaitosten työntekijöitä.

Verkostotilaisuuksia järjestettiin kolmen vuoden aikana yhteensä 38, joissa oli yhteensä 1290 osallistujaa. Osallistujista noin 60 prosenttia oli kolmannelta sektorilta. Tilaisuuksien sisällöt suunniteltiin aina vastaamaan alueiden todellisia tarpeita. Alkuun teemat päätettiin ensimmäisen kesän tapaamisten ja tehdyn alkukartoituksen ja myöhemmin hankkeessa kerätyn palautteen perusteella.

Tilaisuuksia suunniteltiin myös yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa, sillä kaikki tilaisuudet pyrittiin lähtökohtaisesti järjestämään yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Monessa maakunnassa esimerkiksi STEA:n rahoittamat Järjestö 2.0 -hankkeet lähtivät mukaan yhteistyökumppaneiksi.

Käytännössä vuoden 2018 tilaisuuksissa keskityttiin hyvin vahvasti maakunta-, sote- ja kasvupalvelu-uudistuksiin. Verkostotilaisuuksissa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja eri valmisteluryhmistä ja järjestöt saivat tietoa, missä vaiheessa uudistuksissa oltiin menossa ja miten järjestöt voisivat olla mukana toiminnassa. Tilaisuuksissa tuotiin myös järjestöjen omaa ääntä vahvasti esille.

Vuoden 2019 tilaisuuksissa keskityttiin edelleen työllisyydenhoidon ajankohtaisasioihin, mutta myös työllisyyspalveluiden kilpailutuksiin ja työnantajayhteistyöhön.

Vuoden 2018 aikana hanke oli mukana myös SuomiAreenalla, Kuntamarkkinoilla ja Vates-päivillä. Lisäksi hankkeessa järjestettiin kolmen koulutuspäivän kokonaisuus Satakunnassa toimiville työllistymistä edistäville järjestöille.

4. Pirkanmaan kolmannen sektorin kehittämisohjelma ja Verkostokiihdyttämö

Yksi merkittävimmistä KeKon tapahtumista syntyi hankkeen järjestämän verkostotilaisuuden seurauksena Pirkanmaalla syksyllä 2018, jolloin silloisessa Pirkanmaan maakuntavalmistelussa työskennellyt maakuntavalmistelija Irene Impiö toi esille, että Pirkanmaalle olisi hyvä saada kolmannen sektorin kehittämisohjelma.

Hankkeessa tartuttiin heti ehdotukseen ja kehittämisohjelman sisältöä alettiin suunnitella heti saman tilaisuuden työpajoissa.

Suunnitelmien pohjalta hankepäällikkö teki tarkemman suunnitelman kehittämisohjelmalle. Suunnitelma esiteltiin keväällä 2018 Pirkanmaan maakuntavalmistelulle ja TE-toimistolle.

Suunnitelmaan tehtiin tarkennuksia yhdessä ja kehittämisohjelma aloitettiin maaliskuussa 2018, jolloin mukaan oli tullut myös Tampereen kaupunki. Kehittämisohjelma koostui Verkostokiihdyttämöstä ja kahdesta Järjestöklubista.

Pirkanmaan maakuntavalmistelulta saatiin rahoitus Verkostokiihdyttämölle ja Järjestöklubien kulut jaettiin KeKo-hankkeen, Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan TE-toimiston kesken.

Verkostokiihdyttämö-toimintamalli kehitettiin yhteistyössä Pirkanmaan TE-toimiston, Tampereen kaupungin ja Etula Group Oy:n kanssa. Verkostokiihdyttämössä tarjottiin valmennusta markkinoilla toimimiseen seitsemälle järjestölle ja kahdeksalle yritykselle.

Kiihdyttämöön oli erillinen haku, jossa selvitettiin hakijaorganisaation taustoja ja kokemuksia palvelutuotannon suhteen sekä motivaatiota osallistua kiihdyttämöön. Kiihdyttämön maksimiosallistujamääräksi sovittiin 15 toimijaa. Hakijoita tuli seitsemästä yhdistyksestä ja kahdeksasta yrityksestä, jolloin kaikki hakijat tulivat valituksi.

Kiihdyttämössä osallistujat tutustuivat toisiinsa ja arvioivat mahdollisuuksiaan yhteistyöhön speed dating -menetelmän avulla. Menetelmässä kaikki osallistujat juttelivat lyhyen hetken toistensa kanssa ja arvioivat yhteistyömahdollisuuksia numeroasteikolla.

Arviointien perusteella konsultti muodosti osallistujista kaksi ryhmittymää, jotka alkoivat suunnitella, minkälaista yhteistyötä toimijat voisivat tehdä. Samalla kiihdyttämössä tarjottiin valmennusta palvelujen vaikuttavuuteen, markkinaongelmien tunnistamiseen, palvelujen muotoiluun ja yhteistyömuotoihin liittyen.

Verkostokiihdyttämössä oli seitsemän viikon aikana kuusi valmennuspäivää ja valmennustunteja kertyi yhteensä 32.

Verkostokiihdyttämön tuloksena syntyi kaksi konsortiota, joissa oli molemmissa sekä yhdistyksiä että yrityksiä. Molemmat konsortiot osallistuivat Pirkanmaan ELY-keskuksen järjestämään uuden työllisyyspalvelun kilpailutukseen.

Toinen konsortioista tuli valituksi, mutta myös toinen konsortio on jatkanut yhteistyötä kilpailutuksen jälkeen. Kaiken kaikkiaan kiihdyttämön tulokset olivat todella hyviä ja kaikki osallistujat kokivat osallistumisen hyödylliseksi.

Kiihdyttämön onnistumisen avaimina olivat eri sektoreiden ammattiosaamisen yhdistäminen ja hyödyntäminen sekä Pirkanmaan maakuntavalmistelun rahastosta myönnetty rahoitus konsultin kustannuksiin. Muita kustannuksia kiihdyttämöön tuli kahvikuluista ja jokainen kiihdyttämön suunnitteluun osallistunut henkilö käytti työaikaansa ja osaamistaan kiihdyttämön toteutuksessa. Verkostokiihdyttämöstä on kiinnostuttu myös muissa maakunnissa.

Verkostokiihdyttämön speed dating -toimintamallia hyödynnettiin KeKo-hankkeessa myöhemmin Uudellamaalla järjestetyssä työpajassa, jossa järjestötoimijat ideoivat yhteisiä hankkeita.

Hanketyöpajan tuloksena syntyi kaksi ryhmittymää, jotka alkoivat suunnitella konkreettisesti yhteisiä hankkeita. Työpajassa huomattiin, että Verkostokiihdyttämössä kehitetyt toimintamallit ovat siirrettävissä myös muuhun työryhmätyöskentelyyn.

Pirkanmaan kolmannen sektorin kehittämisohjelmaan sisältyi myös kaksi Järjestöklubia, jotka olivat hyvin samankaltaisia kuin KeKon muut verkostotilaisuudet. Järjestöklubien teemoja olivat palvelumuotoilu ja palveluiden vaikuttavuus.

Molemmissa tilaisuuksia kuultiin yksi pidempi johdatuspuheenvuoro aiheeseen sekä muita lyhyempiä asiantuntija- ja kokemuspuheenvuoroja.

5. Hankkeen julkaisut

Hankkeessa toteutettiin useampi julkaisu. Kyvyt käyttöön Extra -lehtiä tehtiin kaksi kappaletta eli Yhdistetään järjestöjen voimat ja taidot (2018, pdf) ja Yhteinen vaikuttamistyö (2019, pdf)

Lisäksi vuonna 2019 julkaistiin Verkostot ja kumppanuus – Järjestöt työllisyyden edistäjinä -käsikirja, jossa käsitellään työllisyydenhoidon yhteistyötä. Käsikirjan pohja rakennettiin yhdessä työllisyysasiantuntijoiden kanssa eri puolella maata järjestettävissä työpajoissa ja siinä jaettavat hyvät käytännöt ovat myös tulleet kentän toimijoilta. Julkaisu tarjoaa kättä pidempää olemassa olevien yhteistyöverkostojen vahvistamiin ja uusien muodostamiseen.

Hankkeen aikana tuoteettiin:

  • 38 verkostotilaisuutta
  • 4 Käsikirja-työpajaa
  • 14 maakuntaa
  • 3,3 tilaisuuksien palautteiden keskiarvo (asteikolla 1-4)
  • Yli 1 200 osallistujaa, joista noin 60 % kolmannelta sektorilta
  • 2 Kyvyt käyttöön Extra -lehteä: Yhteinen vaikuttamistyö -lehti (pdf) ja Yhdistetään järjestöjen voimat ja taidot (pdf)
  • Käsikirja – Järjestöt työllisyyden edistäjinä

6. Hankkeen tulokset

KeKo-hankkeen ensimmäisenä tavoitteena oli rakentaa Vates-säätiön valtakunnallisen toiminnan tueksi toimintamalli, joka tukee alueellista kolmannen sektorin toimijoiden työllistämistoimintaa ja sen vaikutuksia. Vates toimi projektissa sateenvarjomaisesti toiminnan koordinoijana ja toimijoiden yhteen kokoajana. Toimintamalli tarkoitti käytännössä maakuntien verkostotilaisuuksia, joita järjestettiin alueiden ydintoimijoiden kanssa yhteistyössä. Hankkeessa hyödynnettiin myös alueilla valmiiksi olevia verkostoja.

Kohderyhmän, yhteistyökumppanien ja hankkeen työntekijöiden mukaan toimintamallin avulla työllistymistä edistävien järjestöjen työn merkitys tiedostettiin maakunnissa aiempaa paremmin. Toimintamalli mahdollisti hyvien käytäntöjen levittämisen eri alueiden välillä, mistä seurasi työllisyystoimijoille uusia kehittämisideoita. Malli lisäsi alueilla tehtävää yhteistyötä ja toimijat tulivat eri alueilla tietoisemmaksi toistensa toiminnoista. Syvennetyn palautekyselyn mukaan 53 % hankkeen toimintaan osallistuneista löysi uusia yhteistyökumppaneita eri tilaisuuksissa. Hankkeen toimintamallin tuloksena Vates sai tärkeää tietoa eri alueilta ja alueiden keskinäisestä erilaisuudesta. Tietoa hyödynnettiin hankkeen lisäksi koko säätiön toiminnan suunnittelussa. Palautteet myös osoittivat, että hankkeessa onnistuttiin luomaan laaja-alainen yhteistyöverkosto ja johtamaan sitä.

Toisena tavoitteena oli nostaa työllistymisen tuen ja palvelujen osuutta sekä profiilia niiden järjestöjen ja toimijoiden keskuudessa, joilla on siihen kiinnostusta tai tarvetta, mutta ei riittävästi resursseja. Työllisyystoimijat toivat palautteissaan esille, että kehittämisringeissä syntyi uusia ideoita, joilla he voivat nostaa työllistymisen tuen palveluita toiminnassaan. Syvennetyn palautteen mukaan tilaisuuksissa löytyneiden uusien yhteistyökumppaneiden kanssa on suunniteltu mm. asiakasyhteistyötä, yhteisiä koulutuksia ja hankkeita sekä muodostettu uusia, pienempiä verkostoja.

Tilaisuuksien palautteissa ilmeni, että muutamat toimijat, joilla ei ennestään ollut työllistämistoimintaa, olivat kehittämisringissä saatujen tietojen myötä alkaneet pohtia, miten he voisivat omassa toiminnassaan lisätä osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä. Lisäksi toimijoita kannustettiin osallistumaan esimerkiksi kilpailutuksiin yhdessä, sillä harvalla yksittäisellä järjestötoimijalla on niin laajaa palveluvalikoimaa, jota suuret kilpailutuskokonaisuudet vaativat.

Kolmantena tavoitteena oli turvata yhteisellä kehittämisellä järjestöjen elinvoima, vahvuuksien säilyminen ja haluttuna kumppanina pysyminen rakenteellisissa ja hallinnollisissa uudistuksissa. Tavoitteena oli myös kannustaa yhteisten hankkeiden ideoitiin ja yhteiseen vaikuttamistyöhön. Hankkeiden hakemista ei ole pidetty itseisarvona, mutta toimijoita kannustettiin siihen ja kehittämisringeissä pohdittiin eri tarpeita ja teemoja aiheeseen liittyen.

Hankkeen konkreettisimpia vaikuttamistuloksia oli aiemmin mainittu Pirkanmaan kolmannen sektorin kehittämisohjelma.

Vaikuttamistuloksia ovat myös kaikki viestit, joita kehittämisrinkeihin osallistuneet valtion, maakuntien ja kuntien edustajat ovat vieneet eteenpäin.

Merkittävä vaikuttamistyöstä syntynyt muutos tapahtui myös kohderyhmässä itsessään: järjestötoimijat heräsivät oman toimintansa kehittämistarpeisiin ja ymmärsivät, että oma osaaminen pitää tehdä näkyväksi, jotta elinvoima, järjestöjen vahvuudet ja tuetun työn monipuoliset palvelut säilyvät. Ennen kaikkea tilaisuuksiin osallistuneet ymmärsivät yhteistyön merkityksen järjestöjen elinvoiman säilyttämisessä. Yhdessä vaikuttamalla ja yhdessä toimintoja kehittämällä järjestöjen ääni kuuluu kauemmas.

Alun perin neljänneksi tavoitteeksi kirjattiin uuden arviointivälineen rakentaminen. Hankkeen toiminnan tarkentuessa tavoite kuitenkin muutettiin, sillä arviointivälinettä ei nähty kentällä tarpeellisena tai ajankohtaisena. Hankkeen uutena neljäntenä tavoitteena oli rakentaa Vates-säätiön monitoimijainen yhteistyöverkosto (ns. järjestöjen yhteistyöagentit), jonka avulla pidetään yhteyttä tuleviin maakuntiin. Monitoimijainen yhteistyöverkosto sisältyi ensimmäisen tavoitteen mukaiseen työllistämistoimintaa tukevaan ja sen vaikutuksia parantavaan toimintamalliin. Tätä varten muodostettiin keskeisten ydintoimijoiden verkosto, joka toimii tiedonvälittäjänä Vatesin ja eri maakuntien välillä molempiin suuntiin. Verkosto jatkaa toimintaansa ja sen ydintoimijat saavat ammatillista vertaistukea sekä jakavat hyviä käytäntöjä. Vates saa verkoston kautta tietoa eri alueiden työllisyystoimijoiden tarpeista. Lisäksi verkoston avulla suunnitellaan alueiden yhteistyön kehittämistoimintaa. Verkostossa on tällä hetkellä noin kolmenkymmentä toimijaa, pääosin Vatesin taustayhteisöistä ja kolmannelta sektorilta.

Työntekijöiden tänä vuonna tekemän itsearvioinnin mukaan hankkeessa on onnistuttu erinomaisesti yhteistyökumppaneiden tavoittamisessa ja eri yhteistyötahojen tarpeiden huomioinnissa.

Myös yhteistyökumppanien sitouttamisessa toimintaan ja tavoitteisiin on onnistuttu hyvin. Onnistumisia on edistänyt hyvä tiedonkulku koko säätiön henkilöstön kesken.

Kaiken kaikkiaan tilaisuuksien palautteissa korostuu kohderyhmän kokemus tilaisuuksien hyödyllisyydestä: tilaisuuksissa on saatu uusia ideoita, yhteistyökumppaneita ja ajankohtaista tietoa työllisyydenhoidon kentältä. Sen vuoksi tilaisuudet myös on koettu hyvin hyödyllisiksi: asteikolla 1-4 (1=heikko, 4=kiitettävä) kaikkien tilaisuuksien keskiarvo oli 3,3.

Kaikkien suoritettujen arviointien mukaan hanke saavutti hyvin hankesuunnitelmassa määriteltyjä tavoitteita, vaikka hankkeessa oli niukat henkilöstöresurssit. Vaikuttavien tilaisuuksien tuloksena hanke vahvisti järjestöjen roolia luotettavina kumppaneina maakunnissa.

Vaikka maakunta-, sote- ja kasvupalveluvalmistelut pysähtyivät, oli järjestöjen oman roolin löytyminen hyödyllistä tulevissa rakenteellisissa tai lainsäädännöllisissä uudistuksissa sekä niiden valmisteluissa. Eri työllisyystoimijat tavoitettiin erittäin hyvin.

Jatkuvan arvioinnin ja tarvekartoitusten avulla sekä kohderyhmän ja yhteistyökumppaneiden kanssa yhteistyössä luotiin onnistunut toimintamalli, joka on edesauttanut hankkeen muidenkin tavoitteiden saavuttamista.

Kaikki toimi ja asiantuntijuus näkyi sisällössä ja järjestelyissä.

Sain paljon uusia kontakteja, tietoa järjestöjen toiminnasta ja ideoita oman hankkeen kehittymiseen.

Herätti ajatuksia, miten oma yhdistykseni voi osallistua ja vaikuttaa.

Toivon, että näitä järjestettäisiin säännöllisesti. Tarvitsemme tahon, joka meidät kokoaa yhteen.

7. Hankkeen toiminnalle oli tarvetta

Hankkeessa opittiin paljon työllisyydenhoidon toimialasta, verkostoista sekä hanketyöskentelystä. Hankkeen aikana huomattiin, että käytännössä suurempia ja eri alueita kattavia työllisyysverkostoja on hyvin vähän.

Maakunnat ovat keskenään erilaisia, vaikka Suomi on suhteellisen pieni maa. Alueiden yhteistyörakenteet ovat muodostuneet pitkien aikojen kuluessa, eikä rakenteita muuteta äkkinäisesti. Maakunnissa on myös erilaisia vakiintuneita käytäntöjä, eivätkä kaikki hyvät käytännöt ole sellaisenaan siirrettävissä alueelta toiselle. Alueen työllisyydenhoidon kentän dynamiikkaan vaikuttavat myös muut alueelliset erityispiirteet.

Yleisesti hankkeen aikana vahvistui tuntemus siitä, että toimijat tuntevat toisensa huonosti ja pelkästään tutustumiseen ja toisten toimintojen esittelyyn kannattaa varata aikaa. On pieniäkin alueita, joilla toimijat tekevät vain vähän yhteistyötä keskenään.

Toimijoilla ei välttämättä ole riittävästi resursseja yhteistyön systemaattiseen rakentamiseen, eikä yhteistyötä aina koeta tärkeänä. Järjestöjen väliset kilpailuasetelmat hidastavat osaltaan yhteistyöverkostojen muodostumista, kun järjestöt joutuvat käytännössä kilpailemaan samoista avustus- ja rahoituslähteistä sekä asiakkaista.

Jatkuvassa muutoksessa oleva toimintaympäristö on toisaalta pakottanut järjestöt pohtimaan verkostojaan ja löytämään uusia yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi järjestöjen ja yritysten väliset konsortiot ovat vielä melko harvinaisia työllisyydenhoidon kentällä.

Hankkeessa saatiin hyvää palautetta siitä, että verkostojen koordinoinnista vastaa alueen ulkopuolinen, neutraali taho.

Ylipäänsä verkostojen koordinointi vaatii sellaisia resursseja, joita melko harvalla toimijalla on. Monet järjestötoimijat kokevat, ettei heille välitetä riittävästi tietoa tapahtuvista muutoksista ja ajankohtaisista asioista.

Tämän takia mahdollisiin muutoksiin varautuminen voi olla haastavaa. Alueilla tarvitaan edelleen keskustelua ja sopimista siitä, mitä toimintoja kukin tekee. Tällä hetkellä toimijoilla on liikaa päällekkäisiä ja sisällöltään samanlaisia palveluja.

On kaikkien etu, jos palvelutarjontaa saadaan laajennettua ja kohdistettua paremmin eri ihmisten tarpeita vastaavaksi. Yhteistyökumppaneita pitäisi osata etsiä myös uusilta sektoreilta ja tehdä rohkeita uusia avauksia yhteistyömahdollisuuksia kehittäessä.

Työllisyydenhoidon kentällä kehittämistä kaipaavat käytännöt ovat usein hyvin samankaltaisia alueesta riippumatta. Apua kaivataan työnantajayhteistyöhön, uusien yhteistyökumppaneiden löytämiseen sekä asiakkaiden palveluprosessien kehittämiseen. Samojen teemojen toistuminen on vahvistanut kokemusta siitä, että hankkeen toiminnalle on ollut suuri tarve.

Hankkeessa opittiin myös paljon työllistymistä edistävien järjestöjen vahvuuksista ja erilaisista kehittämistarpeista.

Järjestöt todella tuntevat kohderyhmänsä ja heidän tarpeensa, minkä takia järjestöjen vahvaa asiantuntijuutta pitäisi hyödyntää enemmän eri sektoreilla.

Tätä varten järjestöt tarvitsevat työkaluja oman osaamisensa esille tuomiseen. Lisäksi tarvitaan lisää keinoja alueiden hankkeissa syntyneiden tietojen ja osaamisen juurruttamiseen hankkeiden päätyttyä.

Jatkossa järjestöjen yhteishankkeet ja yhteispalvelut ovat tärkeitä työllisyyden edistämisessä.

8. Hankkeesta kohdennetulle avustukselle

STEA myönsi Vates-säätiölle kolmen vuoden määräaikaisen kohdennetun avustuksen, jonka avulla jatketaan KeKossa aloitettua aluetoimintaa.

Aluetoiminnassa jatketaan samoilla toimintamalleilla kuin tähänkin asti, toimijoiden ja alueiden kehittämistarpeita kuunnellen. Tarkoituksena on myös vahvistaa alueiden välistä benchmarkkausta ja pysyä edelleen aallon harjalla.

Aluetoiminnassa alueille koottujen verkostojen kanssa tehtyä työtä jatketaan entistä tavoitteellisemmin. Yhteishankkeiden suunnittelulle kehitettyä työpajatoimintamallia on tarkoitus levittää muihinkin maakuntiin.

Samoin Pirkanmaan kehittämisohjelmassa kehitettyä Verkostokiihdyttämö-mallia varten etsitään uusia yhteistyökumppaneita muistakin maakunnista ja jatketaan toimintamallien kehittämistä.

Myös hankkeen loppupuolella tehtyä käsikirjaa hyödynnetään aluetoiminnassa jatkossakin.

Toiminnan vakiinnuttamisessa on apuna myös hankkeen aikana koottu alueyhteyshenkilöiden verkosto. Jokaisessa maakunnassa on vähintään yksi alueyhteyshenkilö, jonka kanssa koordinaattorit suunnittelevat jatkossa alueen toimintaa.

Alueyhteyshenkilöille järjestetään verkoston sisäisiä koulutuksia ja tapaamisia. Alueilla tarvitaan edelleen sitä neutraalia tahoa, joka kokoaa toimijat yhteen.

KeKo-hankkeessa saatiin aikaa hyviä tuloksia, mutta työtä on edelleen tehtävänä. Myös tulevaisuudessa on tärkeää kiinnittää huomiota järjestöjen resurssien turvaamiseen ja panostaa yhteistyöverkostojen vahvistamiseen.

1 2