Välityömarkkinat

TIETOPAKETTI kertoo välityömarkkinoiden moninaista toimintaa ja ratkaisuja. Ne ivat matala kynnys kohti avoimia työmarkkinoita ja edistävät heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä.

Uusimmat artikkelit välityömarkkinoista

Läppäri kirjapinon päällä, ruudussa henkilö kuulokkeet korvilla. TAustalla ikkuna ja kukka.
Uutinen
16.10.2024
Kokoaikatyön tavoittelusta ainoana normina tulisi päästä eroon
Blogi
03.10.2024
Hyvää elämää varten – Café Joyeux
2 henkilön kuvat vierekkäin. Toisella lyhyet hiukset, toisella pidemmät ja silmälasit.
Blogi
19.08.2024
Kierrätysmyymälät – mahdollisuuksia täynnä

Sivun alkuun

Ota yhteyttä!

Tutustu tällä sivulla välityömarkkinoiden moninaiseen toimintaan ja ratkaisuhin.

Vatesin erityisasiantuntija kertoo mielellään lisää niin kansallisten kuin kansainvälisten välityömarkkinoiden ryhmien ja verkostojen toiminnasta.

Tervetuloa mukaan toimintaan tai esimerkiksi hakemaan yhdessä välityömarkkinoiden kehittämishankkeita.

Keltainen paita, silmälasit

Anne Kallio

Erityisasiantuntija, työllistymisen ekosysteemit ja aluetoiminta
044 493 1300
anne.kallio@vates.fi
Tiedä enemmän, lisää osaamistasi
Tilaa uutiskirje
Tilaa yksi tai kaikki neljä uutiskirjettämme ja saa tärkeää tietoa suoraan sähköpostiisi
Tilaa uutiskirjeitä


Sivun alkuun

Mitä ovat välityömarkkinat?

Välityömarkkinat sijaitsevat nimensä mukaisesti työttömyyden ja avointen työmarkkinoiden välissä. Välityömarkkinoiden tehtävänä on toimia matalana kynnyksenä kohti avoimia työmarkkinoita ja parantaa heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työmarkkina-asemaa.

Tavoitteena välityömarkkinoilla on ihmisen voimavarojen kasvattaminen ja osaamisen lisääminen. Välityömarkkinat koostuvat julkisen sektorin, 3. sektorin ja yritysten toimijoista, joiden toiminta nivoutuu virallisen palvelujärjestelmän keinoihin tukea vaikeasti työllistyviä.

Virallisen palvelujärjestelmän keinoja ovat työvalmennus, palkkatuki, työkokeilu, kuntouttava työtoiminta ja kuntoutus.

Välityömarkkinatoimijoita eli palveluiden varsinaisia tuottajia voidaan jakaa sen mukaan, minkälaisia palveluita ne tuottavat ja miten toimintamallit eroavat eri vaiheissa välityömarkkinoita. Työllistymisen polun alkupäässä ovat erilaiset matalan kynnyksen palvelut, jotka lisäävät osallisuutta.

Näitä seuraavat työhön valmentavat työpajat ja erilaiset valmennukset sekä sosiaaliset ja yhteiskunnalliset yritykset. Sosiaaliset yritykset työllistävät heikossa työmarkkina-asemassa olevia.

Välityömarkkinatoimijoita ovat myös erilaiset työmarkkinoita lähellä toimivat työmarkkinapalvelut. Lisäksi välityömarkkinatoimijat tuottavat myös pitkäkestoisemman tuen palveluita ja valmennusta. Järjestöillä on iso rooli välityömarkkinapalveluiden tuottajina.

Tutustu välityömarkkinoiden toimintamalleihin

Sivun alkuun

Matalan kynnyksen palvelut

Matalan kynnyksen palveluihin ihminen pääsee mukaan työmarkkinoiden ulkopuolelta ja yhteiskunnan marginaaleista. Matalan kynnyksen palveluiden päätavoitteena on tukea henkilön osallistumista, aktiivisuutta ja elämänhallintaa.

Sosiaalityö ja sosiaalihuolto ovat välityömarkkinoiden alkupäässä matalan kynnyksen julkisia palveluita. Myös järjestöt tuottavat matalan kynnyksen palveluita.

 

Esimerkkinä matalan kynnyksen järjestöpalvelusta on Sininauhaliiton Ruokajonosta osallisuuteen -hanke (2018-2020), jossa kehitettiin yhteisöruokailua.

Tutustu Ruokajonosta osallisuuteen -hankkeen sivuihin

Sivun alkuun

Työpajat ja valmennukset

Työpajatoiminnalla ja työkeskuksilla edistetään osallisuutta ja arjenhallintataitoja, mutta myös koulutukseen ja työhön sijoittumista. Työpajatoiminnassa keskeistä on työn ja valmennuksen kautta tapahtuva tekemällä oppiminen. Työpajojen yleisemmät toimet ovat kuntouttava työtoiminta, työkokeilu, palkkatuettu työ ja sosiaalinen kuntoutus. Työpajatoimintaa toteuttavat kunnalliset organisaatiot sekä yhdistykset ja säätiöt. Esimerkkinä järjestötyöpajasta on Pohjanmaalla toimiva Kaks’Kättä -työpaja (nykyisin Trimma).

Trimma ry:n sivuille.

Kuva: Vatesin kuvapankki/Jenny Salo

Työpajojen ja niihin sisältyvän valmennuksen lisäksi välityömarkkinoilla on tarjolla myös erilaisia muita räätälöityjä työhönvalmennuspalveluita.

Esimerkiksi Live-säätiö tuottaa erilasia valmennuspalveluita nuorille, maahanmuuttajille ja tukea työllistymisessä tarvitseville.

Live Palveluiden etusivulle

Sivun alkuun

Sosiaaliset ja yhteiskunnalliset yritykset

Sosiaalisten yritysten tavoitteena on luoda työpaikkoja erityisesti osatyökykyisille ja pitkäaikaistyöttömille henkilöille. Sosiaalinen yritys toimii kuten yritys, mutta vähintään 30 % yrityksen työntekijöistä tulee olla osatyökykyisiä. Yrityksen tulee olla merkitty TEM:n ylläpitämään rekisteriin.

Yhteiskunnallinen yritys taas tarkoittaa vastuullista yritystä, joka käyttää suurimman osan voitoista yhteiskunnallisten tavoitteiden edistämiseen tai toiminnan kehittämiseen. Yhteiskunnalliset yritykset ratkovat liiketoiminnallaan yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia.

Kuva: Vatesin kuvapankki/Jenny Salo

Yrityksen on määritettävä yhteiskunnalliset tavoitteensa sekä voiton käyttötapansa yhtiöjärjestyksessä ja säännöissä. Yhteiskunnallisen yrityksen merkin myöntää Suomalaisen Työn Liitto.

Yhteiskunnallisista yrityksistä Suomalaisen Työn Liiton sivuilta

Sivun alkuun

Työmarkkinapalvelut

Työmarkkinapalvelut ovat välityömarkkinoiden palveluita lähellä avoimia työmarkkinoita. Ne auttavat löytämään töitä avoimilta työmarkkinoilta, pysymään töissä ja työllistymään.

TE-hallinnon ja kuntakokeilun työnvälityspalvelut ovat tunnetuimpia työmarkkinapalveluita, mutta myös järjestöt tuottavat erilaisia työmarkkinapalveluita.

Esimerkiksi Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö on tuonut työmarkkinoille arviointimenetelmiä, jolla pyritään sovittamaan yhteen työntekijän taitoja ja työtehtäviä.

Vamlasin nettisivuille

Sivun alkuun

Pitkäkestoisen tuen palvelut

Lisäksi välityömarkkinatoimijat tarjoavat myös pitkäaikaista tukea matkalla kohti työelämää. Esimerkiksi Etelä-Suomen Klubitalot Eskot Ry tarjoaa pitkäkestoista tukea mielenterveyskuntoutujille. Klubitaloilla työskennellään yhteisön ylläpitämiseen liittyvien työtehtävien parissa ja tavoitteena on siirtyä tuetusti työelämään.

Lue lisää Helsingin Klubitalon nettisivuilta

Suomen Klubitalot ry

Sivun alkuun

Välityömarkkinoiden verkostoja

Välityömarkkinatoimijoiden yhteistyöryhmä

Välityömarkkinatoimijoiden yhteistyöryhmä perustettiin vuonna 2010. Ryhmä aktivoitui uudelleen syksyllä 2014. Se on tehnyt yhteistä vaikuttamistyötä mm. kannanotoilla, tapaamalla vaikuttajia, laajalle verkostolle tehdyillä kyselyillä ja kehittämällä toimintaa pitkäjänteisesti lähitulevaisuuden työelämän haasteet huomioiden.

Yhteistyöryhmään kuuluvat sitä koordinoiva Vates-säätiö, SPR Kontti, Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry, Työttömien Keskusjärjestö, Sininauhaliitto, Suomen Kierrätyskeskusten Yhdistys ry, Oktetti ry ja Mielenterveyden keskusliitto. Mukana toiminnassa on ollut vuodesta 2015 lähtien myös SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.


Kansainväliset verkostot

Social Firms Europe CEFEC

Social Firms Europe CEFEC on eurooppalainen vuonna 1987 perustettu organisaatio, joka kokoaa yhteen toimijoita, joiden tavoitteena on luoda työpaikkoja vammaisille henkilöille sosiaalisiin yrityksiin. CEFECissä on 50 jäsentä 21 maassa.

Vates on CEFECin jäsen ja edustettuna järjestön hallituksessa.

ENSIE

The European Network of Social Integration Enterprises ENSIE on eurooppalainen vuonna 2001 perustettu organisaatio, joka edustaa, ylläpitää ja kehittää työhön integroivien sosiaalisten yritysten verkostoja ja liittoja.

ENSIEssä on 27 jäsentä 18 maassa. ENSIEssä ei ole suomalaisia jäseniä, mutta Vates toimii hyvässä yhteistyössä sen kanssa.


Workability International (WI)

Workability International on maailman suurin vammaisille työtä ja työllistämispalveluita tarjoavien organisaatioiden yhteenliittymä.

Sivun alkuun

Välityömarkkinoita kehittäneitä hankkeita

Ilona

Ilona-hanke (2018–2021) etsi innovatiivisia ratkaisuja ja työllistymisen reittejä osatyökykyisille, pitkäaikaistyöttömille ja muille vaikeassa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille.

Silta-Valmennusyhdistyksen koordinoimassa hankkeessa arvioitiin kansainvälisten, osatyökykyisten työllisyyttä edistävien mallien toimivuutta Suomen yhteiskunnallisissa ja lainsäädännöllisissä raameissa. Erityisenä kiinnostuksen kohteena olivat yhteiskunnalliseen yritystoimintaan liittyvät mallit sekä parempien toimintaedellysten luominen yhteiskunnallisille yrityksille ja yrittäjyydelle. Hankekumppaneita ovat Vatesin lisäksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Diak ja THL.

Tutustu Ilona-hankkeen julkaisuihin

KeKo – Kehittämisen koordinaatiohanke

Vates-säätiön KeKo-hanke toteutettiin vuosina 2017–2019 STEA:n avustuksella. Hankkeessa koottiin alueittain työllistymistä edistävät kolmannen sektorin toimijat yhteen ja tuettiin näiden yhteistä kehittämis- ja projektityötä. Tarkoituksena oli rakentaa Vatesin valtakunnallisen toiminnan rinnalle alueiden omaan työllisyystoiminnan kehittämistä tukeva malli. Käytännössä hankkeessa järjestettiin maakunnittain verkostotilaisuuksia, joihin kutsuttiin mukaan laajasti alueen työllisyystoimijoita kaikilta sektoreilta.

STEA myönsi Vates-säätiölle kolmen vuoden määräaikaisen kohdennetun avustuksen, jonka avulla jatkettiin KeKossa aloitettua aluetoimintaa v. 2020 – 2022. Siinä hyödynnettiin samoja toimintamalleja kuin KeKossa, toimijoiden ja alueiden kehittämistarpeita kuunnellen. Tarkoituksena oli myös vahvistaa alueiden välistä benchmarkkausta.

Aluetoiminnassa työskenteli kaksi aluekoordinaattoria, jotka järjestivät työllisyystoimijoille verkostotilaisuuksia ja työpajoja kaikissa maakunnissa. Vuodesta 2023 lähtien aluetoiminta yhdistyi kehittämistoimintaan, pienemmillä henkilöresursseilla.

Kooste KeKon toiminnasta

Tutustu aluetoimintaan

Sosiaalisia innovaatioita ja työtä julkisilla hankinnoilla (SIEPP)

Sosiaalisia innovaatioita ja työtä julkisilla hankinnoilla (SIEPP) -hankkeen tavoitteena oli lisätä työllistymismahdollisuuksia heikossa työmarkkina-asemassa oleville julkisten hankintojen avulla.

SIEPP-hankkeessa olivat mukana THL, Helsingin kaupunki ja Vantaan kaupunki. Kansainvälisen yhteistyön pääkumppani oli Ruotsin kansallinen hankintaviranomainen Upphandlingsmyndigheten kumppaneineen.

Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto osana Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -ohjelmaa.

Lue hankkeesta THL:n sivuilta

Välityömarkkinat osana työelämää -projekti (VOT) (Tätä ei ole viety hankesivustolle)

Vates-säätiön vuosina 2014-2016 toteuttaman, RAY:n rahoittaman Välityömarkkinat osana työelämää -projektin tavoitteena oli vaikuttaa koko maan alueellisiin elinkeino- ja työllisyyspolitiikkaan niin, että vammaiset ja osatyökykyiset ihmiset ovat työvoimapotentiaali ja voimavara, eivät menoerä. Tarkoituksena oli vahvistaa tietoisuutta käytettävissä olevista tukimuodoista ja vaikuttaa siihen, että vammaisten työllistämistoimet sisällytetään vahvemmin alueellisiin työllisyysstrategioihin. Projekti kytki välityömarkkinat osaksi valtavirtaista työelämän kehittämistä.

Projektin kautta Vates toteutti Työelämä 2020 -hankkeelle antamaansa yhteistyölupausta. TEM:in koordinoimassa kansallisessa Työelämä 2020 -hankkeessa pyritään kehittämään suomalainen työelämä Euroopan parhaaksi. Hanke pohjautuu Jyrki Kataisen hallituksen kaudella tehtyyn työelämän kehittämisstrategiaan. Vates-säätiö on yksi hankkeen 16 ydintoimijasta.

Välityömarkkinat -projektilla haluttiin nostaa esiin etenkin vammaisten, pitkäaikaissairaiden tai osatyökykyisten ihmisten merkitys työelämän kehittämisessä. Projektin tulosten jalkauttaminen jatkuu osana Vates-säätiön perustoimintoja ja erityisesti välityömarkkinatoimijoiden yhteistyöryhmän kanssa tehtävää yhteistyötä.

Tutustu VOT-hankkeeseen

Sivun alkuun

Julkaisuja välityömarkkinoista

Tälle sivulle on koottu välityömarkkinoita käsitteleviä ja välityömarkkinatoimintaan liittyviä julkaisuja. Julkaisut on lajiteltu aiheeseen liittyviin raportteihin sekä esitteisiin, kirjoihin ja lehtiin.
(Tämän sivun linkit avautuvat uuteen välilehteen)

Raportit ja selvitykset

Jämsén Perttu & Ranki Sinimaaria (toim.), Sitran selvityksiä 186 (2021): Millä hinnalla? Osaamisen kehittämisen vaihtoehtoiskustannukset -selvitys. Osaamisen kehittäminen välityömarkkinoilla -luku, s. 44.

European Commission (2020) Social enterprises and their ecosystems in Europe. Comparative synthesis report. Authors: Carlo Borzaga, Giulia Galera, Barbara Franchini, Stefania Chiomento, Rocío Nogales and Chiara Carini. Luxembourg: Publications Office of the European Union. Social enterprises and their ecosystems in Europa -raportti

Kinnunen Riitta (2019) ”Uusia valmiuksia arkeen ja työelämään”, Työpajatoiminnan valtakunnalliset Sovari 2018 -tulokset. Valtakunnallinen työpajayhdistys ry.
Uusia valmiuksia arkeen ja työelämään -raportti

Kinnunen Riitta (2019) ”Arjen apua, realistisia suunnitelmia ja ohjausta oikeaan paikkaan”, Etsivän nuorisotyön valtakunnalliset Sovari 2018 -tulokset. Valtakunnallinen työpajayhdistys ry. Arjen apua, realistisia suunnitelmia ja ohjausta oikeaan paikkaan -raportti

Kostilainen Harri (2020) Yhteiskunnalliset yritykset Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2020:10. Yhteiskunnalliset yritykset Suomessa -raportti

European Commission (2020) Making socially responsible public procurement work, 71 good practice cases. Authors: Rafael Hirt, Ashleigh McLennan, Peter Defranceschi and Philipp Tepper. Luxembourg: Publications Office of the European Union.
Making socially responsible public procurement work, 71 good practice case

Esitteet, kirjat ja lehdet

Välityömarkkinatoimijat ja tarvelähtöiset työllisyyspalvelut

Välityömarkkinatoimijoiden yhteistyöryhmä julkaisi tammikuussa 2020 kirjan Välityömarkkinat ja tarvelähtöiset työllisyyspalvelut. Julkaisu tehtiin verkostojen tuella ja se ilmestyi SOSTE ry:n julkaisusarjassa.

Linkki julkaisuun Sosten sivuilla


KeKo-hankkeen Extra-lehdet

KeKo -kehittämisen koordinaatiohanke on julkaissut kaksi Kyvyt käyttöön Extra -lehteä. KeKo on Vates-säätiön hanke, jota toteutetaan STEAn tuella 2017–2019

KeKo-hankkeen Extra 2019

KeKo-hankkeen Extra 2018


Työttömät-verkkolehti

Välityömarkkinatoimijoiden yhteistyöryhmään kuuluneen Työttömien Keskusjärjestön julkaisema verkkolehti.

Työttömät-verkkolehden sivulle


Välityömarkkinat – kykyä – taitoa – työtä

Esitteessä on kuvattu erilaisia työllistämisen tai työssä pysymisen tukia sekä kerrottu onnistuneista työllistymisistä. Esite on tehty yhteistyössä välityömarkkinatoimijoiden yhteistyöryhmän kanssa ja tuotettu Välityömarkkinatoimijoiden yhteistyöryhmän kanssa.

Lataa esite (pdf)

Lue lisää välityömarkkinoista

mies lukee uutisia kännykästä ja takana seisoo kaksi kolleegaa tekemässä muuta.
Sisäpiiriläisenä tiedät enemmän

Tilaa uutiskirje

Tilaa yksi tai kaikki 4 uutiskirjettämme ja saa tärkeää tietoa suoraan sähköpostiisi