Välityömarkkinat osana työelämää -projekti (2014 – 2016)
Välityömarkkinat osana työelämää
-projektin lähtökohdat:
- Mitkä ovat vammaisten ja osatyökykyisten alueelliset työllistämisen tarpeet?
- Miten (ELY-)alueilla voidaan kehittää vammaisten ja osatyökykyisten työllistämistä?
- Miten ja missä heidän työvoimapotentiaaliaan voidaan käyttää paremmin?
- Tuntevatko alueen työnantajat työllistämisen tukikeinoja?
- Työelämä 2020 -hankeen mukaisesti suomalaisen työelämän arvot ovat rohkeus, tarkoitus, luottamus ja sinnikkyys. Miten nämä näkyvät alueellisessa työllistämisen yhteistyössä?
- Miten nämä näkyvät välityömarkkinoilla?
Välityömarkkinat osana työelämää -projekti järjesti tai oli osallisena lähes viidessäkymmenessä alueellisessa tilaisuudessa vuodessa v. 2014 ja 2015 yhdessä ELY-keskusten, TE-toimistojen ja paikallisten kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.
Niissä kehitettiin alueen toimijoiden välistä yhteistyötä välityömarkkinoilla olevien henkilöiden työllistämisessä.
Projektilla haluttiin vaikuttaa koko maan alueellisiin elinkeino- ja työllisyyspolitiikkaan niin, että vammaiset ja osatyökykyiset ihmiset ovat työvoimapotentiaali ja voimavara – eikä menoerä.
Projektissa tarjottiin tietoa käytettävissä olevista tukimuodoista ja vaikutettiin siihen, että vammaisten työllistämistoimet sisällytetään vahvemmin alueellisiin työllisyysstrategioihin.
Projekti antoi tukensa välityömarkkinoiden toimijoille, työnantajille ja muille paikallisille työllisyyden parissa työskenteleville, jotta he voivat kehittää oman alueensa työmarkkinoita.
Projekti oli yksi Työelämä 2020 -hankkeen ydintoimijoista
Suomen hallituksen Työelämä 2020 – kärkihankkeen tavoitteena oli, että Suomessa on Euroopan paras työelämä vuonna 2020. Välityömarkkinat osana työelämää (2014–2015) – projekti on yksi tämän hankkeen ydintoimijoista.
Työelämän kehittymisessä välityömarkkinoilla on tärkeä rooli. Niiden avulla kaikkien ihmisten kyvyt voidaan saadaan käyttöön paremmin. Välityömarkkinat ovat parhaimmillaan tärkeä voimavara alueellisen elinkeinotoiminnan ja työllisyyspolitiikan kehittämisessä.
Hanke haastoi alueiden työllisyystoimijoita muun muassa seuraavin kysymyksin:
- Mitä sinun alueellasi pitäisi kehittää vammaisten ja osatyökykyisten työllistämisessä?
- Miten heidän työvoimapotentiaaliaan voisi käyttää paremmin?
- Ovatko alueen työllistäjät tarpeeksi tietoisia käytettävissä olevista tukimuodoista?
- Miten rohkeus, tarkoitus, luottamus ja sinnikkyys näkyvät alueellisessa työllistämisen yhteistyössä? (suomalaisen työelämän arvot TEM:n Työelämä 2020 – hankkeen kysely)
Projektin aikana koottiin tietoa välityömarkkinatoimijoista ja niiden keskeisistä palveluista keskeiset aineistot löytyvät nyt valityomarkkinat.fi-sivustolta. Näet sieltä
• välityömarkkinat-käsitteen määrittelyn
• tietoa välityömarkkinatoimijoista ja niiden palveluista
• miten välityömarkkinat kytkeytyvät työelämään ja työelämäsiirtymiin sekä edistävät osallisuutta
• projektin tuottamat aineistot eli videot mm. työllistämisesimerkeistä ja palveluiden tuotteistamisesta, eXtra-lehden ja esitteet
• välityömarkkinat-aiheisia artikkeleita ja uutisia
• projektin järjestämien tilaisuuksien teemat, ajat ja paikat.
Projektissa on tehty touko-kesäkuussa 2016 kyselyitä mm. välityömarkkinatoimijoille ja työnantajille eri puolilla maata, jotta projektin aikana tehty kehittämistyö voi jatkua.
Julkaisuja
Välityömarkkinat eXtra on valtakunnallisen Välityömarkkinat osana työelämää -projektin julkaisu, jossa esitetään keinoja, joilla vammaisten, pitkäaikaissairaiden tai osatyökykyisten työllisyyttä ja alueellista yhteistyötä on kehitetty.
Julkaisu kannustaa yrityksiä hyödyntämään välityömarkkinoiden osaamista.
Osavia tekijöitä -esite on suunniteltu erityisesti työnantajille. Alla olevasta kuvasta aukeaa esitteen pdf-tiedosto (päivitetty 2023).