Aktivera resurser -projektet (2013-2016)
Tietoa ja toimintaa ruotsinkielisille työllistymisen ammattilaisille
Aktivera Resursen -projektin tavoitteena oli löytää keinoja, joiden avulla työllistymisen ammattilaiset pystyvät paremmin tukemaan ruotsia äidinkielenään puhuvia vammaisia ja osatyökykyisiä asiakkaita.
Tarkoituksena oli vaikuttaa siihen, että asiakkaat saavat laadukkaita palveluja, ja että ruotsinkieliset toimijat löytävät paremmin toisensa. Tälle kohderyhmälle palveluja on vähemmän saatavissa ja diagnoosipainotteisuus ja palvelujärjestelmän hajanaisuus haittaavat palvelujen piiriin pääsemistä.
Toimijoilla on yleensä myös vähemmän resursseja kuin esim. vastaavilla suomenkielisillä järjestöillä. Esimerkiksi Kårkullalle oli asetettu iso vastuu palvelujen organisoinnissa. Se ei kuitenkaan voi vastata riittävästi eri kohderyhmien tarpeisiin, varsinkin kun tulevat rakenteelliset muutokset sote-palvelujen järjestämisessä aiheuttivat epävarmuutta toiminnassa.
Projektin kokonaistavoite oli haasteellinen, mutta projektin aikana saavutettiin useita käytännön työtä helpottavia tavoitteita.
Projektin aikana pyrittiinkin ja saatiin nostettua kiinnostusta työllisyyden hoidon kysymyksiin uusien toimijoiden parissa. Projektin alueellisen yhteistyön avulla saatiin myös rakennettua uusia verkostoja ja tiivistettyä jo olemassa olevia.
Tahtotila yhteistyöhön oli olemassa, mutta sen konkretisoitumiseen tarvittiin ulkopuolinen sysäys. Valtakunnallisen tiedon levittäminen paikallisten toimijoiden käyttöön oli erittäin tarpeellista.
Pienillä resursseilla toimiminen ei aina mahdollista muutosten vaikutuksien pohtimista omaan työhön, eikä edes aina selvittämään, mitä on meneillään. Projektin työntekijä pystyi antamaan tähän apuaan ja tietämystään Vatesin valtakunnallisten verkostojen kautta.
Projekti on päättynyt. Koska Vates ei saanut omaa rahoitusta ruotsinkieliseen viestintään, poisti se käytännössä mahdollisuuden toimia ja vaikuttaa ruotsiksi.
Job Shadow Day
Rohkaisevimmat kokemukset saimme Job Shadow Dayn toteuttamisesta. Tämä tempauspäivä levisi projektin aikana myös suomenkielisten toimijoiden pariin.
Päivässä on kyse siitä, että henkilö pääsee yhtenä päivän tutustumaan itseä kiinnostavaan työhön – ehkä unelma-ammattiin ja se antaa hyvän sysäyksen omalle työllistymiselle niin nuorille kuin aikuisille.
Projekti toi tapahtumapäivän EUSEn konferenssin löytönä. Osallistujamäärä nousi kolmessa vuodessa 10 työnseuraajasta noin kahteensataan. Sama koski vastaanottavien organisaatioiden määrää. Asiakkaille tuloksina on ollut oman urapolun selkeytymistä, opiskelun aloittamista jne
JSD-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 2014 lähtien ensin alueellisena kokeiluna ja sen jälkeen valtakunnallisena tapahtumana. JSD-päivää vieteään edelleen.
Job Shadow Day -päivällä on ollut korkea-arvoisia suojelijoita: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, arkkipiispa Tapio Luoma ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Ministereistä suojelijoina ovat olleet Jari Lindström, Tuula Haatainen ja Hanna Sarkkinen.
Tutustu lisää Job Shadow Day -päivään Vatesin sivuilla.
Julkaisuja
Jotta tieto palveluista olisi paremmin saatavissa, tuotettiin projektin aikana erilaista materiaalia.
Ruotsinkielinen uutiskirje (joka lopetettiin hankkeen jälkeen)
Kyvyt käyttöön Extra Aktivera Resurser 2014
Kyvyt käyttöön Extra Aktivera Resurser 2015
Esitteitä
Vaikuttamisen tulos: TEM julkaisi yhden raporttinsa kokonaan ruotsiksi, Finns det plats för alla på arbetsmarknaden (2015).
Tilaisuuksia
Hyväksi käytännön menetelmäksi osoittautui projektin osallistuminen Vammaisfoorumin työllisyysryhmän järjestämiin ”Työ kuuluu kaikille”-tilaisuuksiin.
Niissä projekti pystyi jakamaan tietoa niin Vatesin yleistoiminannasta ja tekemään sitä tunnetuksi kuin kertomaan ruotsinkielisistä palveluista.
Projektin työntekijä suunnitteli ja toteutti sisältöjä myös muiden toimijoiden tilaisuuksiin sekä Vatesin omiin seminaareihin.