Työmarkkinoiden muutos avaa uusia mahdollisuuksia
Viime vuonna julkisessa työnvälityksessä rikkoutui miljoonan uuden avoimen työpaikan rajapyykki. Kuluvan vuoden tahti on vieläkin kovempi. Samaan aikaan pula osaavasta työvoimasta haittaa työnantajien toimintaa. Kysynnän kasvu on kuitenkin alkanut tasaantua.
Työmarkkinat ovat OECD-maissa yleisesti palautuneet hyvin pandemiasta. Kun edellinen kriisi alkoi helpottaa, alkoi Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Silläkin on valtavia työmarkkinavaikutuksia. Kun monessa maassa on palattu
pandemiaa edeltäneelle työllisyyden ja työttömyyden tasolle, on samalla työvoiman kysyntä ollut ennätyksellisen vilkasta. Niin meilläkin.
Viime vuonna julkisessa työnvälityksessä rikkoutui miljoonan uuden avoimen työpaikan rajapyykki. Kuluvan vuoden tahti on vieläkin kovempi. Samaan aikaan pula osaavasta työvoimasta haittaa työnantajien toimintaa. Kysynnän kasvu on kuitenkin alkanut tasaantua.
Osa-aikatyö on jatkuvasti kasvanut pandemiakriisin ensi vaikutusten jälkeen. Meillä on selvästi yli 400 000 osa-aikatyöllistä. Tämä avaa mahdollisuuksia osatyökykyisille, kun entistä useampi työorganisaatio on tottunut eri työaikamuotoihin. Pohjoismaisittain osa-aikatyö on meillä kuitenkin vielä vähäistä.
Myös etätyö, läsnä- ja etätyön yhdistäminen ja muut uudet työnteon muodot voivat hyvinkin tuoda osatyökykyisille lisää
työmahdollisuuksia. Samalla on tärkeää tunnistaa myös tähän liittyviä ongelmia.
Työelämän ulkopuolella on arviolta 65 000 osatyökykyistä työhön halukasta ja siihen kykenevää. Kuluvalla hallituskaudella on otettu tärkeitä askeleita osatyökykyisten työllisyyden edistämisen tiellä. Työkykyohjelma (2019–2023) auttaa osatyökykyisten työllistymistä ja työssä jaksamista. Toimet keskittyvät työllistymisen esteiden purkamiseen ja työllistymisen vauhdittamiseen. Ohjelmalla on kehitetty välityömarkkinoita sekä osatyökykyisille suunnattuja työkyvyn tuen palveluja. Yhteiskunnallisten yritysten toimintaedellytyksiä on parannettu rahoituksen ja liiketoimintaosaamisen uudistuksin.
Valtion erityistehtäväyhtiö Työkanava Oy aloitti kesällä 2022, tehtävänään työllistää kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia osatyökykyisiä työttömiä. Ensi vuonna voimaan tulevan palkkatukiuudistuksen tavoitteena on yksinkertaistaa sääntelyä ja edistää heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä. Palkkatuen käyttöä lisätään erityisesti
yrityksissä. Työnantajalle palvelujärjestelmän yksinkertaistus ja näin osatyökykyisen ekrytointikynnyksen madaltaminen on
hyvä asia.’
Heikki Räisänen
tutkimusjohtaja
työ- ja elinkeinoministeriö
Kirjoitus on julkaistu Kyvyt käyttöön Extra -lehdessä 2/2022, teemana työnantajayhteistyö.