Kuntoutus

Työllistymisen tuen sote-palvelut muutoksessa

Hyvinvointialueiden työllistymistä ja työkykyä tukevat sosiaali- ja terveyspalvelut ja niiden yhdyspinnat ovat muuttumassa, kun työvoimapalvelut siirtyvät vuoden 2025 alussa kuntien järjestämisvastuulle. Aluekohtainen palvelujärjestelmä on vasta muotoutumassa ja alueiden väliset erot palveluissa ovat isoja.
Julkaistu 09.01.2025
Lue artikkeli
Kaksi henkilöä heittelevät toisilleen hernepussia.
Työhönvalmennus

IPS-työhönvalmentaja kulkee rinnalla, tukee ja kannustaa

Asumispalveluyksikkö Pirta kaipasi lisäkäsiä asukkaiden arjen virkistämiseen ja rikastuttamiseen. Motivoituneelle ja koulutetulle osaajalle avautui ovi työelämään. Kehitysvammaisten vapaa-ajan toiminnan varmaotteisen ohjaajan katse on vahvasti kohti tulevaisuutta.
Julkaistu 29.04.2024
Lue artikkeli
Punatukkainen henkilö käsineet kädessä kosmetiikka-osastolla kaupassa. Kaulassaan hänellä on kaulanauha, jossa roikkuu avaimia.

Kadonnutta työniloa etsimässä: Pitkä matka kohti valoa

Kun työuupumus ja masennus iskee, niin tosi on kyseessä. Kajaanilainen Nina Karjalainen on kamppailut mielen ongelmien kanssa jo 12 vuoden ajan. Tänä päivänä tilanne näyttää valoisalta, sillä työnantajan taholta on ymmärretty, ettei kaikki voi palata ennalleen. Työelämän joustot ovatkin tärkeitä askelmia polulla, jolla kuljetaan jälleen kohti mahdollisimman täysipainoista elämää.
Julkaistu 05.01.2024
Lue artikkeli
Piirroskuva, jossa sairaanhoitaja ja toinen henkilö.

Pitkäaikaissairaiden haasteet työelämässä

Noin 1,9 miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma. Tämä tarkoittaa suurta määrää työikäisiä suomalaisia. Heistä 600 000 kokee sairauden tai vamman hankaloittavan työelämässä pärjäämistä tai sinne pääsemistä. Pitkäaikaissairauden määritelmä vaihtelee hieman eri lähteitä tarkasteltaessa, mutta oleellista on sairauden kesto ja diagnoosin vaikutus toimintakykyyn. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määritelmän mukaan pitkäaikaissairauksilla tarkoitetaan sairauksia, joiden vuoksi potilas saa säännöllistä hoitoa tai joiden takia hän on terveydenhuollon seurannassa. Määritelmän mukaan pitkäaikaissairaus on myös kestoltaan vähintään yli kuusi kuukautta. Pitkäaikaissairaudet ovat keskenään erilaisia. Osa vaikuttaa hyvin vähän sairastavan arkeen ja toimeentuloon. Toisten sairauksien vaikutukset työ- ja toimintakykyyn ovat niin merkittäviä, että ne vievät mahdollisuuden kerätä ansiotuloja ja toimia omaa koulutusta vastaavassa ammatissa kokonaan.
Julkaistu 16.08.2023
Lue artikkeli
Kuva henkilöstä, joka hymyilee leveästi aurinkolasit silmillään. Hänen takanaan on koiraa esittävä maskotti hahmo.

Sirpa Jokinen, 54: ”työelämällä on minulle vielä paljon annettavaa”

Aivoverenvuoto pysäytti Sirpa Jokisen vain sairausloman ajaksi – tällä hetkellä hän tekee kahta osa-aikatyötä ja käynnistelee yrittäjänä omaa jalkahoitolaa. Jokinen sanoo nauttivansa työskentelystä lähellä ihmisiä.
Julkaistu 15.08.2023
Lue artikkeli
Kaksi henkilöä keskustelee pyödän ääressä. Kuvan etuosassa kasvi. Toisella henkilöllä on kahvikuppi kädessään.

Osasairauspäiväraha mahdollisti Aulin paluun kokopäivätyöhön

Osan aikaa töissä, väliajat osasairauspäivärahalla – onnistuuko paluu työelämään tällaisen ratkaisun avulla? Siitä kertovat lonkkaleikkauksesta toipuva Auli Turunen sekä hänen lähiesihenkilönsä Jonna Schadewitz-Laakkonen.
Julkaistu 15.08.2023
Lue artikkeli
Kuvituskuva, piirros, jossa näkyy kolme eri päätä yhdellä ruumiilla. Yksi maalaa, yksi laulaa ja toinen heristää sormea hymyillen.

ADHD ja työkyky

ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö esiintyy lähes neljällä prosentilla aikuisista ja hoitamattomana voi johtaa vakaviin haasteisiin työelämässä ja opinnoissa.
Julkaistu 10.08.2023
Lue artikkeli
Piirroskuva, jossa ihmettelevä ilme kasvoillaan henkilö tietokoneella.

Miten kuntoutushakemus ratkaistaan?

Ammatillinen kuntoutus tukee työssä jatkamista tai työhön paluuta silloin, kun työkyky on heikentynyt eivätkä muut keinot riitä. Kysymyksiin kuntoutushakemuksesta vastasi Ilmarisen kuntoutuspäällikkö Mari Kyyhkynen.
Julkaistu 08.08.2023
Lue artikkeli
Istock kuvituskuva. Mies istuu. Hänen edessään on kolme eri tietokoneen näyttöä. Hänellä on kahvikuppi vieressään.

”Tarina, josta kaikki pitävät” – Autismikirjon IT-osaajat Unicusin vahvuus

Unicus Oy palkkaa autismikirjon henkilöitä ohjelmistotyöntekijöiksi. Yritys tarjoaa IT-palveluja testaukseen, koodaukseen ja laadunvarmistukseen ja aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2019. Yrityksen mukaan autismikirjon diagnoosi vahvistaa juuri niitä ominaisuuksia, joita hyviltä ohjelmistotyöntekijöiltä vaaditaan.
Julkaistu 11.05.2023
Lue artikkeli

Työhönvalmentajan tuella työelämään

Nuorten Ystävien Klubitalo Roihulan työhönvalmennuksella oli merkittävä rooli Timo Veijasen työllistymispolulla, kun hän tapaturman jälkeen hakeutui takaisin työelämään. Hänen polkunsa kulki klubitalotoiminnasta työharjoittelujaksojen kautta palkkatuettuun työhön.
Julkaistu 08.08.2022
Lue artikkeli
Nainen, jolla on silmälasit hymyilee hoitajan asussaan. Hänen takanaan on peili.

Syöpä ja hoidot veivät osan työkyvystä, mutta eivät työhalua

Harvinainen munasarjasyöpä ja siihen saadut hoidot heikensivät Eva-Maria Strömsholmin, 41, työssä jaksamista pysyvästi. Hänen piti vaihtaa alaa, koska luokanopettajana ei voi tehdä osa-aikatyötä. Sairaanhoitajaksi kouluttautunut Strömsholm sairastui uudelleen nelikymppisenä, tällä kertaa kilpirauhassyöpään. Töihin hän on halunnut palata niin pian kuin mahdollista.
Julkaistu 04.08.2022
Lue artikkeli
Lataa lisää artikkeleita