Pirkanmaalla starttasi kolmannen sektorin kehittämisohjelma

Työllisyyden nousu edellyttää, että kaikki työllistymistä edistävät toimijat puhaltavat yhteen hiileen. Pirkanmaalla on tartuttu tähän haasteeseen. Toukokuussa 2019 alkaa Pirkanmaalla kolmannen sektorin kehittämisohjelma, joka on suunnattu pirkanmaalaisille työllistymistä edistävää toimintaa tarjoaville yhdistyksille ja järjestöille. Nämä toimijat halutaan aiempaa vahvemmin kuntien, TE-toimiston ja yritysten rinnalle edistämään työllistymistä.

Julkaistu 20.05.2019

Teksti: Tuuli Riisalo-Mäntynen

Työllisyyden nousu edellyttää, että kaikki työllistymistä edistävät toimijat puhaltavat yhteen hiileen. Pirkanmaalla on tartuttu tähän haasteeseen. Toukokuussa 2019 alkaa Pirkanmaalla kolmannen sektorin kehittämisohjelma, joka on suunnattu pirkanmaalaisille työllistymistä edistävää toimintaa tarjoaville yhdistyksille ja järjestöille. Nämä toimijat halutaan aiempaa vahvemmin kuntien, TE-toimiston ja yritysten rinnalle edistämään työllistymistä.

Auditoriossa verkostotilaisuuteen osallistuneita.Syksyllä 2018 Vates-säätiön KeKo – Kehittämisen koordinaatiohanke järjesti verkostotilaisuuden Tampereella yhteistyössä Silta-Valmennusyhdistyksen koordinoiman Toimintakyky kuntoon -avustusohjelman ja TOIKE-hankkeen kanssa. Tuolloin Pirkanmaan maakuntavalmistelun kasvupalveluvalmistelija Irene Impiö nosti puheenvuorossaan esille ajatuksen kolmannen sektorin kehittämisohjelmasta:

– Kehittämisohjelmassa tuettaisiin yhdistysten verkostoitumista sekä markkinointi ja tuotteistusosaamisen kehittymistä. Ohjelman avulla tuettaisiin yhdistysten kumppanuutta sekä potentiaalisen kasvupalvelutuottajan ja kuntien elinvoimatuottajan roolien kehittymistä, Impiö ehdotti.

KeKo-hankkessa tartuttiin ideaan ja aloitettiin oitis kehittämisohjelman suunnittelu. Verkostoitumistilaisuuden työryhmien ideoiden pohjalta KeKossa tehtiin kehittämisohjelmalle luonnos, joka esiteltiin Irene Impiön lisäksi Pirkanmaan maakuntavalmistelun Jukka Alasentielle.

Verkostokiihdyttämöt alkavat, Järjestöklubit vuorossa syksyllä

Pirkanmaan kolmannen sektorin kehittämisohjelman on tarkoitus vahvistaa maakunnan järjestöjen ja yhdistysten kumppanuutta. Toiseksi tavoitteena on tukea niiden asemaa potentiaalisina palvelun- ja elinvoimantuottajina kuntien, TE-palvelujen ja yritysten rinnalla. Ohjelmalla pyritään myös entistä tehokkaammin turvaamaan palvelut asiakkaille, jotka tarvitsevat tukea ja ohjausta työllistymiseensä.

Käytännössä kehittämisohjelma muodostuu Verkostokiihdyttämöistä ja Järjestöklubeista. Pirkanmaan maakuntavalmistelun Kasvubuusti-hankkeella on kokemusta kiihdyttämöiden järjestämisestä sote-järjestöille. Tämä kokemus on toiminut pohjana Verkostokiihdyttämöiden suunnittelussa.

Verkostokiihdyttämö on koulutuskokonaisuus, johon otetaan mukaan kuusi järjestöä ja kuusi yritystä. Kuusi päivää kestävän valmennuksen teemoja ovat muun muassa hankintaosaaminen ja talous, tuotteistaminen sekä viestintä, markkinointi ja verkostoituminen. Osallistujat saavat tuekseen oman mentorin. Haku kiihdyttämöihin avattiin huhtikuussa, ja varsinaiset valmennuspäivät ovat touko-kesäkuussa.

Alkusyksyllä käynnistyy Järjestöklubi-konsepti. Järjestöklubit ovat avoimia tapahtumia työllistymistä edistäville järjestöille, yrityksille ja julkisille toimijoille. Klubien aiheina ovat muun muassa asiakaslähtöisyys ja palvelumuotoilu. Tavoitteena on avata mahdollisuuksia järjestöjen ja yritysten yhteistyölle.

Muutkin maakunnat kiinnostuneet

Pirkanmaan maakuntavalmistelun lisäksi kehittämisohjelman yhteistyökumppaneiksi ovat liittyneet Pirkanmaan TE-toimisto ja Tampereen kaupungin työllisyyspalvelut. Ohjelman suunnitteluryhmässä ovat mukana myös järjestöjen yhteyshenkilöksi nimetty Mari Toivonen Sopimusvuori ry:stä ja Kimmo Kumlander Silta-Valmennusyhdistyksestä. Koordinaattoreiksi on valittu hankekoordinaattori Tuuli Riisalo-Mäntynen Vates-säätiön KeKo-hankkeesta ja välityömarkkinakoordinaattori Meiju Sandberg Pirkanmaan TE-toimistosta.

Kolmannen sektorin kehittämisohjelma on herättänyt kiinnostusta myös muissa maakunnissa. Nähtäväksi jää, leviääkö kehittämisohjelman malli muihin maakuntiin. Pirkanmaalla ohjelman toteutumista on edistänyt sujuva yhteistyö suunnitteluryhmän jäsenten kesken ja kaikkien yhteinen ymmärrys siitä, että työllistymistä edistävät kolmannen sektorin toimijat tekevät ainutlaatuisen tärkeää työtä työllisyydenhoidon saralla.

– Suunnitteluryhmän toimijoilla on yhteinen tahto sen varmistamiseen, että järjestötoimijat pysyvät elinvoimaisina toimijoina mukana tulevaisuuden muutoksissa ja kilpailuissa. Tavoitteena on onnistua ohjelmassa niin hyvin, että sille löytyy tahto ja rahoitus yhteistyökumppanien kesken myös jatkossa, Tuuli Riisalo-Mäntynen sanoo.

Artikkeli on julkaistu alun perin keväällä 2019 Kyvyt käyttöön -lehdessä (pdf aukeaa uuteen välilehteen) 



Tilaa Kyvyt käyttöön -uutiskirje