Kansainvälisiä kuulumisia työhönvalmennuksen kentältä
Tuetun työllistymisen ja työhönvalmennuksen kansainvälinen yhteistyö on pienistä resursseista huolimatta tiivistynyt viime vuosina. Eurooppalaiset organisaatiot ovat tuottaneet yhteistä menetelmä- ja vaikuttamismateriaalia ja keskinäinen hankeyhteistyö on kasvussa. Panostukset näkyvät toivottavasti lähivuosina niin työnantajayhteistyössä kuin valmennuksen laadussakin.
Teksti: Kaija Ray
Kuva: EUSE:n Facebook-sivu
Tuetun työllistymisen ja työhönvalmennuksen kansainvälinen yhteistyö on pienistä resursseista huolimatta tiivistynyt viime vuosina. Eurooppalaiset organisaatiot ovat tuottaneet yhteistä menetelmä- ja vaikuttamismateriaalia ja keskinäinen hankeyhteistyö on kasvussa. Panostukset näkyvät toivottavasti lähivuosina niin työnantajayhteistyössä kuin valmennuksen laadussakin.
EUSE eli European Union of Supported Employment on eurooppalaisista katto-organisaatioista keskittynyt tuetun työhönvalmennuksen kehittämiseen. Jäsenmaita on 21 sekä lisäksi kolme liitännäisjäsentä: Romania, Tanska ja Albania. Ne ovat parhaillaan rakentamassa valtakunnallista työhönvalmennuksen toimijaverkostoa, mikä on täysjäsenyyden edellytys.
EUSEn näkyvin tapahtuma on joka toinen vuosi järjestettävä konferenssi, joka on parhaimmillaan kerännyt yli 500 ammattilaista, tutkijaa ja kehittäjää yhteen. Kesäkuun alussa 2024 kokoonnumme Espanjaan, Tarragonaan juhlistamaan työhönvalmennuksen 30-vuotista taivalta. Luvassa on puheenvuoroja pitkän linjan kehittäjiltä sekä kuuden eri teeman alla yli 50 työpajaa, joista voi ammentaa tietoa kolmen päivän aikana.
Toimintasuunnitelmassa useita isoja teemoja
EUSE valmisteli viime syksynä uuden strategian ja toimintasuunnitelman vuoteen 2027 asti. Kaikki johtokunnan jäsenet saivat omat vastuualueensa ja vievät tavoitteita eteenpäin pienissä työryhmissä. Työtapa on tuonut selvää ryhtiä johtokunnan työhön. Kyse on kuitenkin vapaaehtoistoimijoista, joista osa on omassa työssään esim. isojen palveluntuottajien johtajia.
Uudessa toimintasuunnitelmassa työstettäviä aiheita ovat mm. julkiset hankinnat valmennuksessa, työhönvalmentajien koulutuksen vertailu eri maissa sekä hankkeet. Tällä hetkellä EUSE on mukana yhdessä Erasmus-hankkeessa, jossa kehitetään työnantajayhteistyötä. Suomeenkin on tullut jo tietopyyntöjä hyvistä käytännöistä. Vates-säätiön edustajan teemallisina vastuualueina ovat jäsenyhteistyö (uudet ja ”EUSE-perheeseen” palaavat jäsenet) sekä opinnoista töihinsiirtymien edistäminen.
Laatutyökaluja päivitetään
Toimintasuunnitelman isoin panostus koskee joitakin vuosia sitten viiden maan hankkeena toteutetun laadun itsearviointivälineen ja auditointityökalun päivittämistä. Tavoitteena on saada aikaan samanlainen tunnustettu työkalu kuin aikoinaan kaksi julkaistua työkalupakkia, Toolkitia.
Päivitystyön valmistumisen jälkeen tavoitteena on, että EUSEn kautta järjestetään myös käyttöönottokoulutuksia niille maille ja toimijoille, jotka haluavat ottaa välineet käyttöön.
Yhteistyö kasvanut useilla tasoilla
ILMA- eli Inclusive Labour Market Alliance -yhteistyö on vauhdittanut hankeyhteistyötä. Maaliskuun aikana lähti liikkeelle kaksi Erasmus-hankehakemusta eri maiden ja organisaatioiden yhteistyönä. Mikäli nämä molemmat saisivat rahoituksen, voisi EUSE palkata itselleen ensimmäisen oman työntekijän. Tämä olisi iso askel organisaatiolle, ruokkisi ehdottomasti positiivista kierrettä ja toisi lisää näkyvyyttä.
ILMA kokoaa yhteen kuusi eurooppalaista vammaisen henkilöiden asemaan ja työllistymiseen liittyvää organisaatiota. Yhteistyön tuloksena syntyi myös pari vuotta sitten mm. kannanotto YK:n vammaissopimuksen artiklan 27 puolesta.
Vates-säätiö on ollut lisäksi aktiivisesti mukana kehittämässä yhteiskunnallista yritystoimintaa ja siinä kansainvälisillä esimerkeillä on ollut iso rooli. Tämä kaikki toiminta on tuonut kansainvälisen, joskus hieman kaukaiselta tuntuvan perspektiivin lähemmäs koti-Suomea.
Kansainvälinen tiedon ja kokemusten vaihto on ilman muuta kannatettavaa kaikin tavoin. Se tuo uusia näkemyksiä, avartaa omaa ymmärrystä sekä vahvistaa yhteistä tahtotilaa, vammaisten ja osatyökykyisten työllistymisestä. On myös lohduttavaa kuulla, että vaikka Suomen palvelujärjestelmä on kieltämättä hankala, sellainen se on muissakin maissa. Selkeys tai byrokraattisuus ovat vain järjestelmän tai rakenteiden eri kohdissa. Tulee tunne siitä kuuluisasta samassa veneessä olemisesta. Olemme kaikki lopulta yhteisen vision ja mission äärellä.
Tutustu EUSEn toimintaan ja tuotoksiin. Linkit avautuvat uusiin välilehtiin.
We have the Talent -konferenssi 5.–7.6.2024:
https://wehavethetalent.eu/
Tuetun työllistymisen työkalupakki EUSE-toolkit (Vatesin sivuilla)
Kannanotto YK:n vammaissopimuksen artiklan 27 puolesta