Vates-säätiön lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle työnhakijan palveluprosessin ja työnvälityspalveluiden kehittämistä koskevaksi lainsäädännöksi
VN/8915/2024
Lakiluonnoksen tavoitteena on kehittää työnhakijan palveluprosessia ja työnvälityspalveluja tehokkaammiksi ja vaikuttavammiksi. Vates-säätiö pitää kannatettavana esityksen tavoitetta työnhakijan palveluprosessin muuttamisesta asiakaslähtöisemmäksi ja tarkoituksenmukaisemmaksi niin asiakkaan kuin työllisyyspalveluiden työntekijöiden näkökulmasta. Lisäksi pidämme kannatettavana esityksellä tavoiteltuja panostuksia asiakkaiden yksilölliseen työllistämisen edistämiseen, alkukartoitukseen ja asiakkaiden henkilökohtaiseen kohtaamiseen.
Vates-säätiö painottaa, että vaikeasti työllistyvien kuten vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden osalta haasteina ovat palveluiden hajanaisuus ja yksilöllisten tarpeiden riittämätön huomioiminen. Osatyökykyiset ja vammaiset henkilöt tarvitsevat monialaista tukea, mutta eivät aina saa palveluprosessista riittävää tukea työllistymiseensä. Tähän tulee erityisesti kiinnittää huomiota.
Osatyökykyisten henkilöiden työllisyysasteen nostamiseksi tulisi palveluiden oltava yksilöllisiä, räätälöitäviä ja joustavia, jotta siirtymät työmarkkinoille toteutuisivat. Eniten tukea tarvitseville tulisi kohdentaa myös eniten resursseja. Erityisen kannatettavaa esityksessä on, että palvelut perustuisivat jatkossa enemmän asiakkaan henkilökohtaiseen palvelutarpeeseen.
Palveluprosessien sujuvoittamiseksi tulee palveluketjujen pirstaleisuus katkaista. Suomessa tarvitaan saumatonta yhteistyötä kuntien työllisyyspalveluiden, hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden, kuntien koulutuspalveluiden ja koko koulutusjärjestelmän sekä kolmannen sektorin toimijoiden välillä. Vain vahvalla yhteistyöllä osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen esteet voidaan tunnistaa ja rakentaa oikeanlaiset ja aidosti vaikuttavat työllistymispolut.
Palveluiden on oltava aidosti saavutettavia ja vastattava työnhakijoiden erilaisiin tarpeisiin. Erityisesti vaikeasti työllistyvien, vammaisten ja osatyökykyisten työnhakijoiden osalta on varmistettava selkokieliset palvelut, henkilökohtainen ohjaus sekä riittävän tuen saatavuus digitaalisiin palveluihin. Palveluprosessin alussa tulee ottaa huomioon hakijan erityistarpeet ja työllistymisen tuen palveluiden oikea kohdentuminen.
Anonyymin rekrytoinnin mahdollisuuksia tulee edistää ja laajentaa erityisesti julkisella sektorilla ja suurissa organisaatioissa. Anonyymi rekrytointi voi vähentää tiedostamattomia ennakkoluuloja ja tukea monimuotoisuutta työyhteisöissä. Se myös vahvistaa työnantajamielikuvaa ja tukee lainsäädännön mukaista yhdenvertaisuuden edistämistä.
Joustavat työllistymispolut, kuten palkkatuki, oppisopimukset, työkokeilut ja muut matalan kynnyksen työmahdollisuudet, ovat keskeisiä vaikeasti työllistyvien työllistymisen edistämisessä.
Työnantajille tarjottavaa tukea monimuotoisen työvoiman rekrytointiin ja työpaikkaohjaukseen on lisättävä. Työllistymisen jälkeenkin tarvitaan seurantaa ja tukea, jotta työpaikat säilyvät ja urapolut kehittyvät.
Suurin haaste lakiesityksessä on, että työnhakuvelvoitteet ja työttömyysturvan kiristykset käynnistyvät ennen kuin tarvittavat tukitoimet, palvelut ja työmahdollisuudet ovat saatavilla. Työttömyysturvan leikkaukset ja työnhakuvelvoitteiden tiukennukset tulevat lisäämään toimeentulotuen tarvetta ja byrokratiaa. Lisääntyneet tukihakemukset kasvattaisivat kuntien taloudellista taakkaa täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen kustannuksien osalta.
Yllä oleva on tiivistelmä lausunnosta. Vates-säätiön koko lausunto on luettavissa lausuntopalvelussa. Suoraa linkkiä ei ole, mutta hakukentästä voit etsiä lausunnonantajista Vates-säätiön.