Vates-säätiön lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Lausunto
Julkaistu 11.04.2024

Hallituksen esityksen mukaan työskentely palkkatuella ei kerryttäisi 1.9.2024 alkaen enää oikeutta ansiopäivärahaan. Tällä hetkellä palkkatuettu työ kerryttää työssäoloa 75 % osuudella. Työllistämisvelvoitteen perusteella järjestetyssä palkkatuetussa työssä jokainen viikko täyttää työssäoloehdon. Esityksen toteutuessa palkkatutusta työstä ei enää kertyisi työssäoloehtoa.

Viite: HE 13/2024

Vates-säätiö kiittää sosiaali- ja terveysvaliokuntaa mahdollisuudesta lausua otsikkoasiassa esitetystä lakiesi-tyksestä. Vates-säätiö sr on osatyökykyisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden työllistymistä edistävä asiantuntijaorganisaatio. Vates-säätiön näkökulma on erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden työllis-tyminen, työssä pysyminen ja työllistymismahdollisuuksien edistäminen tulevaisuuden Suomessa.


Vates-säätiö ottaa lausunnossaan pääosin kantaa alentuneesti työkykyisten henkilöiden palkkaamiseksi myönnettävän palkkatuen ja työssäoloehdon perusteisiin.

Yleistä


Esityksen tavoitteet ovat Vates-säätiön näkökulmasta hyviä. Palkkatukijärjestelmää yksinkertaistettaisiin rajaamalla palkkatuki sellaisten työttömien työnhakijoiden työllistymisen edistämiseksi, jotka ovat valtiontukien yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen tarkoittamia alentuneesti työkykyisiä tai epäedullisessa asemassa olevia työntekijöitä. Tämä vastaa Vates-säätiön ymmärrystä siitä, että erityistä tukea tarvitsevien työttömien työnhakijoiden työllistymisen edistämiseen kohdennettavat tukitoimenpiteet lisääntyvät.

Palkkatuettu työ on normaali työsuhde, jonka tulee kokonaisuudessaan kerryttää työssäoloehtoa

Esityksen mukaan alentuneesti työkykyisille henkilöille työssäoloehtoa kertyisi vasta ensimmäisen 10 työssäolokuukauden jälkeen, mikäli palkkatuelle myönnetään jatkoa samaan työsuhteeseen. Palkkatuetun työn tulisi kestää nykyistä pidempään, jotta työssäoloehto täyttyisi pelkällä palkkatuetulla työllä.

Työssäoloehtoa tulisi kuitenkin kertyä jo ensimmäisen 10 kuukauden palkkatuetun työssäolojakson ajalta, eikä vasta sen jälkeen syntyvältä ajalta.

Huomioita esityksen taloudellisista vaikutuksista

Mikäli työssäoloa ei tulevaisuudessa kerry palkkatuetulta työjaksolta, palkkatuen käyttö työllistymistä edistävänä palveluna tulee vähenemään voimakkaasti tai jopa loppumaan kokonaan. Näkymänä voi olla, ettei palkkatuettuun työhön enää hakeuduta eikä sitä enää nähdä oikeana työnä.

Samaan aikaan palkkatuen uudistamisen aikaan on suunnitteilla muitakin sellaisia uudistuksia, mitkä vaikeuttavat osittaista työntekoa. Näitä ovat muutokset asumistukeen ja varsinkin suojaosan poisto, mikä on erittäin hankalaa varsinkin mielenterveyskuntoutujille ja muille sellaisille henkilöille, joiden terveydentila vaihtelee ja siitä syystä vaikuttaa työntekoon.

Vates-säätiö, edellä mainittuihin perusteisiin vedoten, ei kannata esityksessä olevaa työssäoloehdon leikkaamista palkkatuetun työn osalta

Helsingissä 11. päivänä huhtikuuta 2024

Jaana Pakarinen
Toimitusjohtaja
Vates-säätiö sr

Lue lausunto pdf-muodossa (aukeaa uuteen välilehteen)

Jaa somessa