Työurahuoltamosta tukea myös työkyvyn haasteissa

Orpon hallituksen asettaman selvityshenkilön, ex-työministeri Jari Lindströmin laatima selvitys yli 55-vuotiaiden henkilöiden työllisyyden edistämiseksi julkistettiin 8.4. Lindströmin selvityksen pääehdotus on, että käynnistetään työurahuoltamo-kokeilu työuran keski- ja loppuvaiheeseen.
Kokeilussa työntekijä voi arvioida omia tarpeitaan esimerkiksi työn muokkaamiseksi ja oman osaamisensa parantamiseksi, jotta työura voisi jatkua pidempään. Tutkimusten mukaan suomalaisten koulutettujen henkilöiden työurat kestävät nykyisin 25–27 vuotta. Ilman perusopetuksen jälkeistä koulutusta olevien työurat ovat olleet jo vuosia noin 40–42 vuotta. Tähän joukkoon ovat kuuluneet ns. sodanjälkeiset suuret ikäluokat. Luvut ovat pysyneet melko samoina viimeisen kymmenen vuotta.
Yhtenä isona työuran katkaisevana tekijänä on työkykyyn liittyvät haasteet, joista nykyisin nostetaan yhä vahvemmin esiin mielenterveyteen liittyvät tekijät. Suorittavassa työssä myös tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat edelleen merkittävä työuraa haastava kokonaisuus.
Lindströmin esittämässä kokeilussa keskityttäisiin ennen kaikkea osaamisen täydentämiseen työuran loppupuolella. Tärkeä kokonaisuus on huomion kiinnittäminen myös työntekijöiden terveyteen ja työkykyyn liittyviin ongelmiin. Iäkkäämmän työntekijän kohdalla tulee tarkastella myös työaikaan kohdistuvat toiveet ja mahdollisuudet, psykososiaalinen kuormitus työtehtävissä, työn muokkauksen mahdollisuudet ja työntekijän osallistuminen työjärjestelyihin. Pitkän työuran tehneillä työntekijöillä on paljon hiljaista tietoa, jonka kylväminen organisaatioon tukee koko työyhteisön osaamisen syventämistä ja jatkuvuutta.
Lindströmin selvitys antaa hyvää valtakunnallista pohjaa myös Vates-säätiön ja Miina Sillanpään Säätiön yhdessä toteuttamaan Konkarit töihin! -hankkeeseen. Hankkeen tarkoituksena on selvittää yli 55-vuotiaiden suomenkielisten miesten työllistymistä vauhdittavia tekijöitä. Hanketta rahoittaa Ami-säätiö ja selvitys valmistuu tämän vuoden syksyllä.
On tutkittu, että uran myöhäisessä vaiheessa työttömäksi jääminen tai osatyökykyisyys johtaa Suomessa hyvin usein työuran päättymiseen. Vaikka tilanne onkin parantunut viimeisten 15 vuoden aikana, konkareiden työllistymisasteessa Suomi edelleen jää jälkeen muista Pohjoismaista. Lindström nostaa selvityksessään esille erittäin tärkeän näkökulman: työurasuunnittelulla pyritään ehkäisemään henkilöiden vaikeaan työmarkkina-asemaan joutumista. On hyvä, että paljon käydyn asennekeskustelun sijaan pohditaan konkreettisia työelämälähtöisiä keinoja.
Jaana Pakarinen
toimitusjohtaja
Anne Kallio
erityisasiantuntija