Astma ja työ

Podcast
Astma on yksi Suomen yleisimmistä pitkäaikaissairauksista, mutta sen vaikutusta työkykyyn ei aina tunnisteta. Vaikka sairaus ei aina näy ulospäin, se voi vaikuttaa merkittävästi työn tekemiseen – ja työn luonne voi puolestaan vaikuttaa astman hallintaan.
Miten astma vaikuttaa eri ammateissa? Entä mitä ennakkoluuloja astmaan voi liittyä työelämässä? Näitä teemoja käsitellään Vates välittää-podcast sarjan Astma ja työ -aiheisessa jaksossa, jossa Vates-säätiön Kaija Ray keskustelee Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntijoiden Katariina Ijäksen ja Risto Heikkisen kanssa astman vaikutuksista työelämään ja työkykyyn sekä astmaan liittyvistä ennakkoluuloista ja siitä, miksi perustietoa astmasta tarvitaan edelleen lisää.

Webinaaritallenteet
Vates-säätiö ja allergia-,iho- ja astmaliitto järjestivät yhteistyössä kahden webinaarin sarjan syksyllä 2024. Webinaaritallenteissa Kansaneläkelaitoksen erikoistutkija Terhi Kurko kertoo tilastoista liittyen astmaan. Lisäksi astmaa sairastavat Hanna Vertanen-Greis ja Niina Mäkipää kertovat omista kokemuksistaan. Heitä haastattelee allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs.
Kokemuksia työelämästä astman kanssa
Ammattiastma ja työn pahentama astma

Astma ja työperäiset riskit
Työperäisten syiden osuus aikuisiällä alkavasta astmasta on noin 16 %. Työhön liittyvä astma voi olla joko ammattiastma, joka johtuu työperäisestä altistuksesta, tai työn pahentama astma, jossa työympäristö vaikeuttaa olemassa olevia oireita.
Työhön liittyvä astma voi heikentää työtehoa, lisätä työkyvyttömyyden ja työttömyyden riskiä sekä aiheuttaa taloudellisia vaikeuksia sairastuneelle. Työterveyshuollossa on tunnistettu ammattiryhmiä, jotka ovat erityisessä riskissä.
Ammattiastmat jaetaan herkistymismekanismilla ja ärsytysmekanismilla syntyneisiin astmoihin, ja myös kosteusvaurioihin liittyviä astmoja voidaan korvata ammattitautina. Suomessa korvataan ammattitautina noin 50–100 astmaa vuodessa.
Työn pahentamassa astmassa työympäristön epäpuhtaudet, fysikaaliset tekijät ja työn fyysinen kuormitus voivat vaikeuttaa astman hallintaa. Erityisiä riskialoja työn pahentamalle astmalle ovat esimerkiksi leipomo- ja keittiötyö, maanviljelys, siivous, hitsaus ja maalaustyö. Keskimäärin 22 %:lla aikuisastmaatikoista työperäiset tekijät pahentavat oireita, ja joka viidennellä työssäkäyvällä astmaatikolla esiintyy viikoittain hengitystieoireita.
Työhön liittyvä astma aiheuttaa merkittäviä terveydenhuollon kustannuksia – jopa 10-kertaiset verrattuna muuhun astmaan. Ammattiastma ja työn pahentama astma kuormittavat sairastunutta ja työelämää, joten niiden ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen ovat avainasemassa.
Ammattiastma | Työterveyslaitos

Terveellinen sisäympäristö tukee astmaa sairastavan työkykyä
Hyvä sisäilma on monelle astmaatikolle elintärkeä, sillä huonot olosuhteet voivat pahentaa oireita ja vaikeuttaa työntekoa. Työpaikan sisäilman epäpuhtaudet, kuten hajut, pöly, käryt ja puutteellinen ilmanvaihto, voivat laukaista hengitystieoireita ja lisätä lääkityksen tarvetta. Pahimmillaan ne voivat johtaa ammattiastmaan tai pahentaa jo olemassa olevaa astmaa.
Tästä tietopaketista löydät luotettavaa tietoa ja hyödyllisiä linkkejä sisäilman ja sisäympäristön merkityksestä astman hallinnassa sekä keinoista parantaa sisätilojen ilmanlaatua.
Työterveyslaitos: Sisäilma | Työterveyslaitos
Hengitysliitto: Kodin sisäilma ja kunnossapito – Hengitysliitto
Terveyskylä: Astma ja ilmanlaatu
Astma ja ammatinvalinta – mitä kannattaa huomioida?
Lapsuudessa tai nuorena alkanut astma voi vaikuttaa nuoren uravalintaan, mutta ei estä mielekkään ja terveydelle sopivan ammatin löytämistä. Uravalintaa pohdittaessa tärkeintä on tunnistaa työympäristöt ja altisteet, jotka voivat pahentaa oireita, sekä huomioida työn fyysinen kuormitus. Työterveyslaitoksen Töissä terveenä – ammatinvalinta, allergia, ihottuma ja astma-sivuilla löytyy hyödyllistä tietoa ammatinvalinnasta, miten astmaa sairastava voi valita itselleen sopivan urapolun, mitä asioita on hyvä ottaa huomioon ammatinvalinnassa ja mistä saa lisätietoa sekä tukea päätöksentekoon.
Astma voi vaikuttaa ammatinvalintaan, sillä tietyt työympäristöt ja altisteet, kuten pöly, kemikaalit ja ilman epäpuhtaudet, voivat pahentaa oireita ja vaikeuttaa työssä jaksamista. On tärkeää tunnistaa itselle sopivat työolosuhteet ja ennakoida mahdollisia riskejä. Tästä tietopaketista löydät hyödyllistä tietoa astman vaikutuksesta uravalintaan sekä linkin Työterveyslaitoksen Töissä terveenä -sivustolle, jossa käsitellään ammatinvalintaa astman, allergioiden ja iho-ongelmien näkökulmasta.
Työterveyslaitos: Töissä terveenä – ammatinvalinta, allergia, ihottuma ja astma | Työterveyslaitos
Artikkeleita tukikeinojen käytöstä




Kyvyt käyttöön -artikkeleita


Aivoinfarkti muutti muttei päättänyt uraani


Ennakointi ja muistitekniikat auttavat MS-taudissa: Työpanos meni sairauden edelle


Epilepsiadiagnoosi muutti työnkuvaa vain vähän


Ihannetyössä monista diagnooseista huolimatta


Keinoja työssä jaksamisen tueksi


Keittiöapulainen sai paikan – työvalmentaja ja palkkatuki helpottivat rekrytointia


Kroonisen syövän kanssa työelämässä – työn kuntouttava vaikutus


Mielenterveyden häiriöt ja työhön paluu: käytännön kokemus ja tutkittua tietoa


Parhaimmillaan voi saada huipputekijän


Parkinsonin tauti on myös työikäisten sairaus


Rekrytoi työhönvalmentajan avulla


Satakunnan Osuuskaupassa työn muokkauksesta on tullut arkipäivää


Vaihdoin alaa kuulovamman takia
