Saadaanko nyt rauhaa työllisyysasioiden hoitamiseen?
Jaana Pakarinen: Valtioneuvosto hyväksyi TE2024-lainsäädännön ja asia siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Todennäköisesti eduskunta tulee hyväksymään sen kannustavin, hyväksyvin sekä arvostelevin ja haastavin saatesanoin. Riippuu siitä, onko kannustaja tai arvostelija hallituspuolueesta vai opposition penkist
Valtioneuvosto hyväksyi TE2024-lainsäädännön ja asia siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Todennäköisesti eduskunta tulee hyväksymään sen kannustavin, hyväksyvin sekä arvostelevin ja haastavin saatesanoin. Riippuu siitä, onko kannustaja tai arvostelija hallituspuolueesta vai opposition penkistä.
Opposition tehtävä on aina ja kaikissa asioissa arvostella hallituksen eduskuntaan tuomia esityksiä, ovat ne sitten yhteiskunnallisesti merkityksellisiä tai ei. (Olen kyllä ymmärtänyt, että eduskunta pääsääntöisesti käsittelee asioita, joilla on yhteiskunnallista merkitystä, tai pitäisi olla.)
TE2024-lainsäädännön juuret ovat jo edellisellä hallituskaudella. Nykyinen hallitus on tuonut omat elementtinsä kokonaisuuteen. Tavoite on edelleen yhteneväinen: työllisyysasteen nostaminen. Keinoissa on hallitusohjelmakohtaisia vaihteluja. Ja kun vuoden päästä on taas uusi hallitus ohjelmineen, on tavoite todennäköisesti sama, mutta keinoihin tulee uusia avauksia tai painotuksia.
Tämän historiallisen uudistuksen tavoitteena on luoda palvelurakenne, joka edistää nopeaa työllistymistä ja lisää työllistymiseen tähtäävien palvelujen saatavuutta ja monipuolisuutta. Kansalaisjärjellä ajatellen tärkeältä vaikuttaa se, että asukkaille merkittävien palvelujen tarjoaminen on yhdellä ja samalla palvelujen järjestäjällä. Tässä tapauksessa kunnalla tulee olemaan sekä työllisyyspalvelujen että kunnan koulutuspalvelujen ja elinkeinopalvelujen järjestämisvastuu.
Toiveena on, että jossain vaiheessa tämä rakenteiden rukkaus ja palvelupolkujen remontointi tasaantuisi. Kehittämistä toki tarvitaan aina kun ympäristö muuttuu, mutta jossain kohtaa on piste, että rakenteiden muutoksessa olevien ihmisten, työntekijöiden ja päättäjien jaksaminen ja muutossietäminen tulee täyteen. Eli suomeksi: työrauhaa työllisyysasioiden hoitoon uudistetuissa toimintamalleissa.
Jaana Pakarinen
toimitusjohtaja