Palkkatukiuudistusta arvostellaan kentällä mm. edelleensijoittamisen vaikeutumisesta

Uutinen
Julkaistu 05.10.2023

Joni Korpela: Sanna Marinin hallituksen tekemä palkkatukiuudistus astui voimaan heinäkuun alussa. Osatyökykyisten henkilöiden asemaan uudistus vaikutti myönteisesti siten, että vamman tai sairauden perusteella myönnettävän tuen määrä nousi 70 prosenttiin, kun se aiemmin oli 50 prosenttia palkkakustannuksista. Kentältä on kuulunut kuitenkin myös arvostelua uudistusta kohtaan.

Joni Korpela, tummat lyhyet hiukset, silmälasit, raidallinen paita. Taustalla pieniä ikkunoita joista näkyy talvimaisemaa.Sanna Marinin hallituksen tekemä palkkatukiuudistus astui voimaan heinäkuun alussa. Osatyökykyisten henkilöiden asemaan uudistus vaikutti myönteisesti siten, että vamman tai sairauden perusteella myönnettävän tuen määrä nousi 70 prosenttiin, kun se aiemmin oli 50 prosenttia palkkakustannuksista. Kentältä on kuulunut kuitenkin myös arvostelua uudistusta kohtaan.

Uudistuksen seurauksena palkkatukijaksot lyhenevät. Missä määrin työllistetyn henkilön osaaminen kehittyy, kun työjakso on aikaisempaa lyhyempi? Perehdyttäminen vie jo oman aikansa. Toinen kritiikin aihe on ollut edelleensijoittamisten vaikeutuminen. Edelleensijoitettavasta henkilöstä pitää nyt uudistuksen tultua voimaan käyttäjäyrityksen maksaa korvaus, mikä olennaisesti vähentää siirtämisen taloudellista kannattavuutta. Edelleensijoittaminen on koettu hyväksi työllistämisen tavaksi, joten toiminnan hankaloittaminen on erikoista, kun tavoitteena on nostaa työllisyysastetta. Uudistus ei myöskään kentän edustajien mukaan tue oppisopimusjärjestelmää.

Palkkatukiuudistuksesta seuraa myös taloudellisia haasteita alan toimijoille, koska lomarahoja ja työnantajan sivukuluja ei huomioida palkkatuessa. Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että ”osa muutoksista on omiaan laskemaan palkkatuella työllistettyjen määrää ja osa kasvattamaan” (tem.fi). Nähtäväksi jää, miten todella käy – kritiikki antaa syitä arvioida arvioida, että muutos vaikuttaa kielteisesti työllisyyteen.

Lähde (luettu 6.9.2023): TEM: Usein kysyttyjä kysymyksiä palkkatukiuudistuksesta

Joni Korpela
hanketyöntekijä

Jaa somessa