Osa- ja täsmätyökykyisten voimavarat käyttöön!

Blogi
Julkaistu 03.01.2025
Henkilö jolla ruskeat lyhyehköt hiukset ja silmälasit, läppärillä, katsoo kameraan.

Vammaisten ja kroonisesti sairaiden henkilöiden työnhaku voi olla haastavaa, sillä aiempaa kokemusta ei välttämättä ole ja samalla täytyy päästä yli työnantajien ennakkoasenteista. Erilaisia työnantajien ennakko-oletuksia kohtaavat niin liikuntavammaiset, aistivammaiset kuin kehitysvammaisetkin työnhakijat kohdatessaan työnantajia.

Mutta nykyään ollaan paremmin tietoisia myös siitä, mitä hyötyjä monimuotoisuus työyhteisössä tarkoittaa. Jos puhumme vaikka vammaisista henkilöistä, he ovat hyvin sitoutuneita työhönsä ja usein sitkeitä ja nokkelia ongelmanratkaisijoita – täytyyhän heidän ratkoa aivan erilaisia ongelmia arjessaan kuin vammattomien.

Vammaiset ihmiset ja heidän tukemisensa työpaikalla henkivät inklusiivisuutta ja hyväksyvää ilmapiiriä. Tämä näkyy myös vammattomille, kun he näkevät, miten erilaisille ihmisille annetaan mahdollisuus käyttää lahjojaan ja osaamistaan. Se tuottaa turvallisuutta, kun kaikki huomaavat, että työpaikalle mahtuu monenlaisia työntekijöitä.

Vammaisten henkilöiden voi olla vaikea tunnistaa työelämän taitojaan. Heillä ei ehkä ole aiempaa työkokemusta, johon voisivat peilata ja jossa he olisivat voineet saada palautetta työtehtävistään. Jotkut miettivät turhan paljon omaa vammaansa ja sitä, mitä haasteita se tuo työssä. Näin vahvuudet unohtuvat tai niistä ei osata kertoa.

Palaute on meille kaikille tärkeää. On hyvä pyytää palautetta vaikka harrastustovereilta tai läheisiltä jos työpaikkaa ei ole. Näin käsitys omista vahvuuksista alkaa rakentua.

Hyvä harjoitus on myös pohtia omia onnistumisen kokemuksia: mikä on asia, joka sujui hyvin ja josta kokee ylpeyttä? Mikä oli ensin vaikeaa, mutta antoi lopulta onnistumisen tunteen? Millaisen ongelman on viimeksi ratkaissut? Näitä tilanteita voi pohtia yhdessä ystävien, läheisten tai vaikka oman valmentajan kanssa.

Omien vahvuuksien ja osaamisten esille tuominen on työnhaussa tärkeää, sillä työnantajalla ei ole muuta tietoa työnhakijasta kuin mitä tämä itse kertoo. Työnantaja myös odottaa työnhakijoiden tuovan esille parhaat puolensa. Vaikka joskus tuntuu siltä, että ei millään kehtaisi kehua itseään, kannattaa silti rohkaista mielensä. Kaikki muutkin tekevät niin.

Itsensä kehuminen ei tunnu niin vaikealta jos sen liittää johonkin konkreettiseen asiaan, vaikkapa näin: ”Onnistuin leipomaan yhdistyksen jäsenille makean joulupiirakan, josta riitti sopivasti jokaiselle ja joka oli sopivan uunilämmintä yhdistyksen kokouksen alkaessa. Olen siis hyvä leipomaan, osaan suunnitella ja ajoittaa leipomisen sopivasti syöjien mukaan”.

Ihanaa uutta vuotta!

Päivi Montgomery

Päivi Montgomery toimii yhteisövastaavana uudessa iSetu-yrityksessä, jonka tehtävänä edistää täsmätyökykyisten työllistymistä.
https://isetu.eu/fi/

Jaa somessa