Median kuva vammaisuudesta on yhä usein säälin tai sankaruuden värittämä

Uutinen
Julkaistu 11.12.2024

Vates-säätiön viestintä järjesti 9.12. tilaisuuden Vammaisuus mediassa, jossa tarkasteltiin vammaisuuden representaatioita mediassa ja niiden vaikutusta yhteiskunnallisiin asenteisiin. Tilaisuuden alustajina olivat Marjaana Hakala ja Sanni Purhonen. Hakala kertoi pro gradu -opinnäytetyöstään. Purhonen esitteli Kynnys ry:n julkaisua Vammaisuus ja journalismi.

Hakalan gradu keskittyi siihen, miten Suomen Vammaisfoorumin jäsenjärjestöt kokevat median representaatiot vammaisista henkilöistä. Tulosten mukaan stereotypiat, kuten vammaisuuden esittäminen joko sankaruutena tai säälin kohteena, ovat yhä yleisiä. Positiivisena nähtiin, että moninaisuus on lisääntynyt, mutta esitystavat jäävät usein pintapuolisiksi.

Gradun mukaan suomalaisissa tiedotusvälineissä olisi tarve normalisoida vammaisuutta ja lisätä intersektionaalisia näkökulmia ja itse vammaisten henkilöiden osallistumista mediasisältöjen tuotantoon.

Vammaisuus ja journalismi -opas tarjoaa konkreettisia neuvoja toimittajille vammaisuuden käsittelemiseen journalistisesti eettisellä ja neutraalilla tavalla. Sanni Purhonen korosti vammaisuuden käsittämistä yhteiskunnallisena ilmiönä ja varoitti inspiraatiopornoksi kutsutusta ilmiöstä, jossa vammaisia henkilöitä kuvataan inspiraation lähteinä heidän arkisten tekojensa vuoksi – ikään kuin ihaillen heidän suoriutumistaan jokapäiväisistä toimista.

Alustusten ja keskustelun tuloksena todettiin, että media voi vaikuttaa vahvasti yleiseen asenneilmapiiriin, ja siksi vammaisuuden kuvaamisessa on tärkeää välttää vanhoja kaavoja. Vammaisten henkilöiden esittäminen aktiivisina toimijoina ja yhteiskunnan jäseninä – ei vain vammaisuuden edustajina – nähtiin olennaisena.

Yhteistyö vammaisjärjestöjen ja median välillä voisi auttaa rikkomaan stereotypioita ja parantamaan mediasisältöjen laatua.

Tekstin kirjoittamisessa on hyödynnetty Chat GPT -tekoälytyökalua, joka teki koosteen tilaisuuden litteroinnista (puheenvuorojen ja keskustelun tarkka kirjaus tekstinä). Tekoälyn tekemää tekstiä on editoitu.

***

Marjaana Hakala on taustaltaan valtiotieteiden maisteri, sosionomi ja omaishoitaja. Hän tekee parhaillaan väitöskirjatutkimusta Helsingin yliopistossa vaikeimmin kehitysvammaisten lasten mielekkäästä osallisuudesta ja toimijuudesta.

Sanni Purhonen on Kynnys ry:n tiedottaja, kirjailija, kriitikko ja Sosiaalitoimittajat ry:n hallituksen jäsen. Vammaisuus ja journalismi -oppaan ovat laatineet Amu Urhonen, Sanni Purhonen ja Heini Saraste. Se on julkaistu Kynnys ry:n tuella ja Tukilinja-säätiön apurahalla.


Jaa somessa