Vamma tai sairaus ja työ

Tekoäly vaatii uutta osaamista mutta voi tehostaa työtä

Vates-säätiön alueyhteyshenkilöiden kehittämispäivässä 29.10.2024 puhuttiin muiden asioiden lisäksi tekoälystä, joka voi sekä syrjäyttää että tasa-arvoistaa haavoittuvassa asemassa olevia henkilöitä. Aiheesta alusti johtaja Eeva Salmi Silta Valmennusyhdistyksestä.
Julkaistu 10.01.2025
Lue artikkeli
Kaksi mies henkilöä on lavalla eri väristen valojen alla mikrofonit kädessä. Toisella miehistä on värikkäät shortsit jalassa, molemmilla lippalakit. Mika Leminen istuu aurinkolaseissaan tuolilla ja laulaa mikrofoniin. Etusormi on noussut pystyyn käden mukana.

Virheistä oppii

Olen Mika Leminen, 29-vuotias liiketaloustradenomi Kellokoskelta. Parhaiten minut tunnetaan räppäri MC Cepana ja Cepan Maailma-räppibändin johtajana. Minulla on CP-vamma, joka ilmenee puhevikana ja oikean puolen raajojen spastisuutena.
Julkaistu 17.12.2024
Lue artikkeli
Kaksi henkilöä seisoo limonadipullo-hyllyn edessä. Molemmilla leveä hymy kasvoillaan.

Satakunnan Osuuskaupassa työn muokkauksesta on tullut arkipäivää

Satakunnan Osuuskauppa on maakunnan suurin yksityinen työnantaja: se työllistää 1 100 ihmistä. Yhtiössä on tehty jo vuosia työtä sen eteen, että ihmiset pystyisivät jatkamaan töissä sairaudesta tai vammasta huolimatta. Työn muokkaus ja tiivis yhteistyö työterveyshuollon kanssa ovat keskeisiä avaimia asiaan
Julkaistu 05.06.2024
Lue artikkeli
Henkilö seisoo ikkunan edessä toimistomaisessa viihtyisässä ympäristössä. Takana näkyy himmeästi vihreitä tuoleja.
Mielenterveys ja työ

Mielenterveyden haasteet työelämässä näkyvät myös työkyvyttömyyseläkkeissä

Mielenterveysongelmien lisääntyminen työelämässä on nykypäivän yhteiskunnassa kasvava huolenaihe. Viime vuosina niiden esiintyvyys ja vaikutukset työelämässä ovat lisääntyneet. Pahimmillaan mielenterveysongelmat voivat johtaa työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen.
Julkaistu 16.05.2024
Lue artikkeli
Punatukkainen henkilö käsineet kädessä kosmetiikka-osastolla kaupassa. Kaulassaan hänellä on kaulanauha, jossa roikkuu avaimia.

Kadonnutta työniloa etsimässä: Pitkä matka kohti valoa

Kun työuupumus ja masennus iskee, niin tosi on kyseessä. Kajaanilainen Nina Karjalainen on kamppailut mielen ongelmien kanssa jo 12 vuoden ajan. Tänä päivänä tilanne näyttää valoisalta, sillä työnantajan taholta on ymmärretty, ettei kaikki voi palata ennalleen. Työelämän joustot ovatkin tärkeitä askelmia polulla, jolla kuljetaan jälleen kohti mahdollisimman täysipainoista elämää.
Julkaistu 05.01.2024
Lue artikkeli
Piirroskuva, jossa sairaanhoitaja ja toinen henkilö.

Pitkäaikaissairaiden haasteet työelämässä

Noin 1,9 miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma. Tämä tarkoittaa suurta määrää työikäisiä suomalaisia. Heistä 600 000 kokee sairauden tai vamman hankaloittavan työelämässä pärjäämistä tai sinne pääsemistä. Pitkäaikaissairauden määritelmä vaihtelee hieman eri lähteitä tarkasteltaessa, mutta oleellista on sairauden kesto ja diagnoosin vaikutus toimintakykyyn. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määritelmän mukaan pitkäaikaissairauksilla tarkoitetaan sairauksia, joiden vuoksi potilas saa säännöllistä hoitoa tai joiden takia hän on terveydenhuollon seurannassa. Määritelmän mukaan pitkäaikaissairaus on myös kestoltaan vähintään yli kuusi kuukautta. Pitkäaikaissairaudet ovat keskenään erilaisia. Osa vaikuttaa hyvin vähän sairastavan arkeen ja toimeentuloon. Toisten sairauksien vaikutukset työ- ja toimintakykyyn ovat niin merkittäviä, että ne vievät mahdollisuuden kerätä ansiotuloja ja toimia omaa koulutusta vastaavassa ammatissa kokonaan.
Julkaistu 16.08.2023
Lue artikkeli

Parkinsonin tauti on myös työikäisten sairaus

Mielikuva Parkinsonin taudista ikäihmisten sairautena on yleinen. Todellisuudessa joka kolmas uusista diagnooseista tehdään työikäisille.
Julkaistu 16.08.2023
Lue artikkeli
Lähikuva henkilöstä, joka pitää kolmea palikkaa käsissään, jotka muodostavat sanan OCD.

Pakko-oireita voidaan aina hoitaa

Suuri osa pakko-oireista häiriötä (OCD) sairastavista käy töissä. Useimmiten ihminen suoriutuu työstään, vaikka pakkoajatukset vaikuttaisivat keskittymiskykyyn ja aikaa kuluisi vaikkapa sähköpostien tarkistamisrituaaleihin.
Julkaistu 16.08.2023
Lue artikkeli
Kuva henkilöstä, joka hymyilee leveästi aurinkolasit silmillään. Hänen takanaan on koiraa esittävä maskotti hahmo.

Sirpa Jokinen, 54: ”työelämällä on minulle vielä paljon annettavaa”

Aivoverenvuoto pysäytti Sirpa Jokisen vain sairausloman ajaksi – tällä hetkellä hän tekee kahta osa-aikatyötä ja käynnistelee yrittäjänä omaa jalkahoitolaa. Jokinen sanoo nauttivansa työskentelystä lähellä ihmisiä.
Julkaistu 15.08.2023
Lue artikkeli
Kaksi henkilöä keskustelee pyödän ääressä. Kuvan etuosassa kasvi. Toisella henkilöllä on kahvikuppi kädessään.

Osasairauspäiväraha mahdollisti Aulin paluun kokopäivätyöhön

Osan aikaa töissä, väliajat osasairauspäivärahalla – onnistuuko paluu työelämään tällaisen ratkaisun avulla? Siitä kertovat lonkkaleikkauksesta toipuva Auli Turunen sekä hänen lähiesihenkilönsä Jonna Schadewitz-Laakkonen.
Julkaistu 15.08.2023
Lue artikkeli
Kuvassa toimistossa oleva pöytä. Pöydällä on tietokone, papereita ja taustalla pulpetteja. Vieressä, kuvan yläkulmassa on toinen pienempi kuva, jossa on nainen, jolla on korvakorut korvissa.

Järjestelmän takia osatyökykyinen?

Henkilökohtaisten avustajien saaminen on yhä vaikeampaa, ja työntekijäpula vaikuttaa jo vammaisten ihmisten turvallisuuteen ja itsemääräämisoikeuteen. Monelle ongelma kertautuu edelleen, kun avustajapula heikentää myös mahdollisuuksia työnhakuun tai työssä käymiseen ja haastaa oman jaksamisen. Elina Mäkikunnas on opettajana unelmiensa ammatissa, eikä työpäivästä suoriutuminen aiheuta ongelmia – jaksaminen alkaa olla kortilla vasta työpäivän jälkeen, kun toinen työrupeama avustajakuvioiden selvittelyssä alkaa.
Julkaistu 15.08.2023
Lue artikkeli
Lataa lisää artikkeleita