Lähes 300 osallistujaa täytti Keski-Porin kirkon pohtimaan, onko Suomeen syntyminen enää lottovoitto
Teksti: Kaija Ray Kuvat: Mari Rantasila ja Mari Leppänen

”Joka vuosi Eri Mingle on SuomiAreenan yksi vaikuttavimmista tapahtumista”, totesi piispa Mari Leppänen päätössanoissaan lähes 300 Keski-Porin kirkkoon saapuneelle osallistujalle. Hän muistutti myös, että kenenkään ei kuulu pärjätä yksin. Tänä vuonna tapahtuman teemana oli ”Onko enää lottovoitto syntyä Suomeen?”
Tilaisuuden avasi juontajana toiminut ohjaaja, näyttelijä Mari Rantasila, joka toi yleisölle ”lottovoitto-väitteitä”, sillä hyvin erilaisista asioista voi tuntea olonsa lottovoittajaksi. Tervetulotoivotusten jälkeen osallistujille luettiin tilaisuuden suojelijan, Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin tervehdys. Hän nosti esiin useita tukea tarvitsevia ryhmiä ja toivoi tilaisuudessa syntyvän toteuttamiskelpoisia, uusia ratkaisuja heidän työllistymisensä tueksi.
Työttömyyteen liittyviä faktoja avasi puheenvuorossaan Tatsi ry:n toiminnanjohtaja Peppi Tervo-Hiltula. Hän kiinnitti huomiota siihen, että 80 % työpaikoista täyttyy henkilöistä, joilla on jo töitä, ja työvoiman ulkopuolelta on monin tavoin haasteellista ponnistaa takaisin työhön.

Paneelikeskustelun ytimessä työelämän joustot ja erilaisuuden ymmärtäminen
Tilaisuuden ydin oli paneelikeskustelussa. Mari Rantasilan jututtamana työllistymisestä keskustelivat kaksi kokemuspuhujaa ja eri tavoin tukea tarvitsevia henkilöitä palkkaavat työnantajat. Paneelin lopussa keskustelijoita pyydettiin esittämään ajatuksensa siitä, mitä he toivoisivat tilaisuudesta jäävän mieleen. Kenenkään ei tarvinnut kauaa miettiä omia painavia terveisiään. Välityömarkkinat haluttiin kuntoon, osatyökykyisille ehdotettiin perus- tai yleistuloa ja ennen kaikkea kaivattiin luottamusta ihmisten luontaiseen toimeliaisuuteen. Työllistämisen pitäisi olla yhteinen tavoite, ja siihen on saatava kannustavat työkalut. Viimeaikaisiin lakimuutoksiin kaivattiin myös korjausta, varsinkin niin sanotun suojaosan poisto sai kritiikkiä. ”Ei voi olla oikein, että edes kokemuspuheenvuoroista saatava palkkio ei kannata, koska tulorajat ylittyvät”, totesi toinen kokemuspuhujista paneelin päätteeksi.
Tilaisuus päättyi musiikkiin ja ruokailuun. Keskustelu jatkui hernesoppatykin äärellä tihkusateisessa Porissa.
Eri Minglellä on 10-vuotisjuhlavuosi vuonna 2026. Tapahtuman järjestää noin 20 toimijaa. Sitä koordinoi Tatsi ry, ja Vates-säätiö on yksi mukana olevista organisaatioista.