Kyvyt käyttöön – slogan joka ei vanhene
Kaija Ray: Työllisyydenhoito muuttuu vauhdilla. Hallitusohjelma korostaa työn merkitystä. Tosin siellä on lukuisia ristivetoja, kun sitä lukee tukea tarvitsevien silmälaseilla. Sama koskee opinnoista töihin siirtymissä tukea tarvitsevia henkilöitä.
Työllisyydenhoito muuttuu vauhdilla. Hallitusohjelma korostaa työn merkitystä. Tosin siellä on lukuisia ristivetoja, kun sitä lukee tukea tarvitsevien silmälaseilla. Sama koskee opinnoista töihin siirtymissä tukea tarvitsevia henkilöitä.
Tulevaisuuden työelämä on jo täällä. Se ei ole salaa nurkan takaa vyöryvä ilmiö eikä työelämä ole ensimmäistä kertaa murroksessa. Ehkä digitaalisuus ja teknologisen kehitystahdin jatkuva uutisointi vain huolestuttavat meitä keskimääräistä enemmän.
Havaitsin juuri, että moni asia tai ilmiö, mistä nyt keskustellaan joko huolissaan tai negatiiviseen sävyyn, on ollut osatyökykyisille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille arkipäivää jo pitkään. Itse asiassa ne realiteetit voisivat toimia jopa hyvinä keinoina ja ratkaisuina työelämän myllerrykseen.
Tyypilliset vs. epätyypilliset työsuhteet: kysykää näiltä henkilöiltä, miten sukkuloidaan pätkätyön, työn ja etuuksien yhteensovittamisen ja (ei-vapaaehtoisen) osa-aikatyön syövereissä. Älkää unohtako tarkistaa asumistuen vaikutusta.
Työelämän pirstaloituminen: katso edellinen kohta. Ollaan välillä töissä, yrittäjänä, työttömänä tai tekemässä vapaaehtoistyötä. Halutaankin tehdä erilaisia asioita eikä enää pitkää yhtenäistä työuraa. Vammaisille ja osatyökykyisille ei mitään uutta. Erona on vain se, mikä niistä on oma valinta. Muistakaa myös suojaosan poistuminen. Joko olet 100-prosenttisesti töissä tai et ollenkaan. Muu vaihtoehto vaikuttaa epäilyttävältä.
Osallisuuden kokemus työelämässä: työn merkitys on todistettu lukuisia kertoja eri käytännöissä ja tutkimuksissa. Me näemme, miten ihminen loistaa, kun hän pääsee vihdoin töihin ja saa tukea pysyäkseen siellä. Työllä on monia arvoja!
Vates-säätiön viestintäkampanja 1990-luvun puolivälissä oli aikaansa edellä. Silloin lanseerattiin slogan Kyvyt käyttöön. Napakka ja osaamista korostava. Ei tarvitse miettiä, mikä prosenttiosuus työkyvystä on jäljellä tai millä termillä tätä osuutta pitäisi kuvata.
Kaija Ray
erityisasiantuntija, työllisyyden palvelujärjestelmä ja osaaminen