Konkari valmiina työelämään
Työnantaja haluaa nähdä motivoituneen, osaavan ja työhalua täynnä olevan työntekijän. Kun kyky on hallita ja joustaa ja lisäksi priorisoida työtään, työnantaja pitää asiasta. Kun konkari näyttää, että hänen elämänkokemuksellaan, osaamisellaan ja työn arvollaan on hyötyä organisaatiolle, työnantaja haluaa palkata.
Lankila, Seppänen-Järvelä (2019) kirjoittaa, että ikääntyvien työntekijöiden työllistymisessä keskeistä on osaaminen. Keskeistä on osata digiosallisuutta, ammatillisen osaamisen lisäksi. Henkilön on oltava avoin muutoksille, hänen tulee toimia ryhmissä, sopia ja neuvotella. Hänen tulee olla valmis kouluttautumaan tarvittaessa valmiuksia ammattiin vaihtoon. Työelämän muutokset edellyttävät jatkuvaa oppimista. (Harvala 2020, 14.)
Työnhakutilanteessa voi konkari kiinnittää huomiota siihen mitä tuli aikaisemmin opittua. Nimittäin elämänkokemus kantaa, jota nuoremmilla ei ole. Se tuo pohjaa uuteen, vaikka joutuisi uutta opiskelemaan ja opettelemaan.
Kyky oppia asioita on tietenkin erilainen jokaisella. Mutta siinä auttaa, jo, että miettii valmiiksi, missä olen parhaimmillani tai mitä omaksun kaikkein parhaiten ja mitä olen valmis tekemään sen eteen. Työnhakijan näkökulmasta tietynlaista itsetuntoa kohottaa jo se, kun huomaa kykenevänsä asioihin, mihin aikaisemminkin ja pärjää siinä missä muutkin.
Työnantajan on nähtävä, että konkarilla on arvo sinänsä, jota tuo työhön. Vain mittaamalla työn tuottavuutta ja tuloksellisuutta siihen, mitä tuloksia saat, työnantaja ymmärtää. Kun konkari työssään oppii ja kehittyy, hän pystyy avujaan käyttämään myöhemminkin. Ehkäpä pienellä koulutuksella. Kun konkari pääsee työn muokkauksen avulla uuden tyyppisiin työkuvioihin, se tuo tietynlaista arvon nostatusta. Uutta oppiessaan voi konkari kokea itsensä vielä työhönsä kelpoiseksi ja osaksi yhteiskunnan jäsennyyttä, jos se hänestä siltä tuntuu. Jos esimerkiksi pääsee rakennuksilta pienellä koulutuksella toimistohommiin rakennusteollisuuden pariin tai muuhun vastaaviin työtehtäviin.
Osa-aikatyö voi olla tarkoituksenmukainen keino kohti kokoaikaista työtä ja vahvempaa kiinnittymistä työmarkkinoille. Osana yksilöllistä, tavoitteellista ja harkintaan perustuvaa työllistymisen tukemista uudenlaista porttityömallia. Porttityöpaikka on mikä tahansa työpaikka joka toimii ensiaskeleena työnhakijalle. Työllistymistä porttityöhön kehitetään työttömyysturvan maksua kehittävän mallin mukaisesti. (Lindström 2024, 9.)
Työnantaja etsii sopivaa henkilöä. Kun osaaja löytyy, vaikka konkari, työnantaja valitsee hänet, koska työnantaja haluaa hyötyä ja saada maksimituloksen työntekijästä. Sopivilla räätälöidyillä työmuodoilla työ voidaan tehdä sellaiseksi, että se sopii myös varttuneemmalle työntekijälle.
Iän ja työelämän vaatimusten lisääntyessä, yksilö saattaa arvostaa myös pehmeämpiä arvoja, jolloin yrittäjyys näyttäytyy hyvänä esimerkkinä yli 50-vuotiaille houkuttelevana vaihtoehtona vapauden ja itsellisyyden muodossa. Pyrkimys hitaampaan ja rauhallisempaan elämäntyyliin nostaa keskiöön perheen ja elämästä nauttimista, jotka ovat niukkenevien taloudellisten ja luonnonvarojen maailmassa muotisanoja. (Sankelo 2022, 6.)
Iän myötä tulee tarpeita siihen, että haluaa tehdä omanlaista työtä juuri itselleen sopivaksi. Eikä niin että on ylisuoriutuja, koska elämänkokemusta on takana ja edessä on vähemmän aikaa kuin takanapäin.
Työnantaja antaa mahdollisuuden työntekijälle oppijuuteen. Oppi kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Työelämässä siitä on pelkästään hyötyä, sen on työnantajan nähtävä. Konkarit työssään on voimavara, jos vain niin halutaan, koska jo kokemus antaa pääomaa ja lisäarvoa.
Henrikki Hirvonen
kehittämistoiminnan assistentti
Lähteinä käytetty:
Harvala. M (2020) Ikääntyvien työnhakijoiden esteet. Kartoitus ikääntyvien työnhakijoiden työllistymisen esteistä työnhakijoiden ja työnantajien näkökulmat. Opinnäytetyö. Turun Ammattikorkeakoulu. Viitattu 31.10.2024 Saatavilla: Ikääntyvien työnhakijoiden työllistymisen esteet
Lankila, J. & Seppänen-Järvelä, R. (2019). Ikääntyneet työttömät takaisin työelämään. Tukikeinoja kuntoutuksesta. Helsinki: Kansaneläkelaitos. Viitattu 19.2.2020. Saatavilla: Ikääntyneet työttömät takaisin työelämään
Lindström. J (2024). Konkarit töihin. Ehdotuksia +55-vuotiaiden työllisyyden edistämiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriö, Helsinki. Viitattu 4.11.2024. Saatavilla Konkarit töihin_Ehdotuksia +55-vuotiaiden työllistämisen edistämiseksi.pdf
Sankelo. V (2022) 50+ ensiyrittäjien identifioituminen ja kerrotut identiteetit toimijuuden rakentamina prosesseina. Väitöskirja. Johtamisen ja yrittäjyyden laitos. Vaasan yliopisto. Viitattu 5.11.2024 Saatavilla: 50+ -ensiyrittäjien identifioituminen ja kerrotut identiteetit toimijuuden rakentamina prosesseina