Kaikkien Kaveri
Makoko, Junnila ja Huhtaneva ovat tulevia ravintola-alan ammattilaisia. Arkipäivisin he pyörittävät ohjaajien ja muiden opiskelijoiden kanssa lounasravintola Kaveria Helsingin Oulunkylässä.
Teksti: Tytti Sveloff
Kuvat: Iida Mikkola
Makoko, Junnila ja Huhtaneva ovat tulevia ravintola-alan ammattilaisia. Arkipäivisin he pyörittävät ohjaajien ja muiden opiskelijoiden kanssa lounasravintola Kaveria Helsingin Oulunkylässä.
Alina Makoko, 21, Jenna Junnila, 20, ja Sonja Huhtaneva, 20, opiskelevat unelma-alaansa. He suorittavat ravintola-alan perustutkintoa Ammattiopisto Luovissa, joka on ammatillinen erityisoppilaitos. Pääasiallinen oppimisympäristö on lounasravintola Kaveri, joka on auki neljänä päivänä viikossa. Kaverissa opiskelijoiden on mahdollista harjoitella eri taitoja oikeassa ravintolaympäristössä. Koulua on viitenä päivänä viikossa noin kuusi tuntia kerrallaan.
– Oon aina tykännyt tehdä ruokaa. Tänne on kiva tulla, on hyvä porukka ja se tuki, Makoko tiivistää kokemuksensa yhden lukukauden jälkeen.
– Täällä on kivat opettajat ja kavereita, oon viihtynyt. On sellainen kotoisa olo, Sonja Huhtaneva iloitsee.
Junnila ja Makoko aloittivat opinnot Luovissa syksyllä 2023 ja Huhtaneva vuodenvaihteessa 2023-24. Kaikki kolme ovat todella motivoituneita työskentelemään ravintola-alalla.
– On hienoa opiskella tätä alaa, rakastan ruuanlaittoa, se on ihanaa, Jenna Junnila riemuitsee. Hän haki opiskelemaan Luoviin, koska on unelmoinut kokin ammatista lapsesta asti.
Kaverissa huomioidaan erityisen tuen tarpeet panostamalla yksilölliseen ohjaukseen ja neuvontaan. Oppimisympäristössä työskentelee kolme ohjaajaa 12 opiskelijaa kohden. Käytännön opiskelussa hyödynnetään paljon toistoja ja käytetään aikaa vaikeammalta tuntuvien asioiden oppimiseen. Esimerkiksi mittayksiköitä on kerrattu usein silloin, kun alkuperäisten reseptien määriä pienennetään tai suurennetaan.
Ollaan kavereita keskenään
Toinen asia, joka tukee oppimista, on hyvä ilmapiiri. Kaverissa on nollatoleranssi kiusaamiselle, eikä ketään jätetä ryhmän ulkopuolelle.
– Meillä on huippuryhmä täällä, opiskelijat ovat niin mahtavia. Porukka on hitsautunut hienosti yhteen, ammatillinen erityisopettaja Rea-Susan Isotupa kehuu opiskelijoiden yhteishenkeä.
– Täällä kaikki otetaan mukaan, jotta jokaiselle tulee turvallinen ja hyväksytty olo, Huhtaneva kertoo.
– Samaa mieltä. Täällä pystyy olemaan oma itsensä, Makoko komppaa.
Hyväksyvässä ja sallivassa ilmapiirissä on helppo keskittyä itse asiaan eli oppimiseen ja uusien taitojen harjoitteluun. Kaverissa laitetaan monipuolisesti erilaisia ruokia sekä leivotaan leipiä ja leivonnaisia. Opiskelijat tekevät kaikkea ruokien esivalmistelusta tiskaukseen. Maustamista harjoitellaan yhdessä päivittäin. Taitojen karttuessa opiskelijoille annetaan vastuuta uusista tehtävistä ja mahdollisuus kokeilla aiemmin ryhmässä harjoiteltuja asioita itsenäisesti.
– Tämä tukee omatoimisuutta. Lisäksi on tärkeää saada onnistumisen kokemuksia, koska ne lisäävät itseluottamusta, erityisopettaja Isotupa selittää.
Tavoitteena työpaikka
Ravintola-alan perustutkinnon käyneenä voi tehdä kokin, tarjoilijan tai ravintolan kassamyyjän töitä. Mahdollisia työpaikkoja ovat melkeinpä kaikki paikat, joissa valmistetaan ruokaa, kuten lounaskahvilat, pikaruokapaikat ja illallisravintolat. Koronavuosien jälkeen ravintola-ala kärsii työvoimapulasta. Alalla on myös haasteita, joista yksi on aikapaine.
– Joskus voi olla niin kiire, että aina ei ehdi tekemään kaikkea mitä pitäisi, Isotupa selittää.
Kiireen keskellä jotkut työtehtävät voivat unohtua. Siitäkin on kokemusta Kaverin opiskelijoilla, vaikka asioiden opetteluun varataan runsaasti aikaa. Virheistä on tärkeä oppia pääsemään yli ja sietämään keskeneräisyyttä, sillä sekin on tärkeä työelämätaito.
– Kun harjoittelee asioita yksi kerrallaan, niin voi onnistua varmasti. Kaikki tulee aikanaan, Junnila toteaa.
Tukea valmistumiseen
Luovissa panostetaan oppimisen tuen lisäksi valmistumiseen. Ammattiopisto seuraa valmistuneiden työllistymistä ja valmistumisen kynnyksellä oleville opiskelijoille tarjotaan tukipalveluita. Heitä autetaan jatkosuunnitelmien laatimisessa ja sopivan työpaikan löytämisessä.
– Jo opintoihin kuuluvien harjoittelujaksojen aikana nuorta pyritään ohjaamaan siihen suuntaan, mikä voisi olla tulevaisuuden työpaikka, Isotupa kertoo.
Työelämä on vahvasti mielessä Makokolla, Junnilalla ja Huhtanevalla. Kolmikkoa kiinnostaa erityisesti kokin ammatti, mutta Makokoa kiinnostaa sen lisäksi tarjoilutyöt ja Junnilaa kassamyyjän tehtävät. Huhtaneva tekee videoita sosiaalisen median verkkoalusta TikTokkiin ja toivoo voivansa yhdistää sen jollain tavalla tulevaan ammattiinsa.
Ammattiopisto Luovi toimii yli 30 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Osassa kaupungeista on myös asuntola, jossa voi asua kouluviikkojen ajan. Koulutuksen lisäksi Luovi järjestää opiskelijoille palautumista tukevaa toimintaa. Esimerkiksi Helsingin seudulla voi osallistua kerran viikossa järjestettävään nepsy-klubiin tai shakkikerhoon. Luoviin voi hakea opiskelemaan yhteishaussa tai jatkuvassa haussa ympäri vuoden.