Esteettömyyden edistäjä -palkinto Kainuun verkkosivuston esteettömyysosiolle jaettiin Apuväline-messuilla

Uutinen
Julkaistu 16.11.2023

Invalidiliitto jakoi ensimmäistä kertaa Esteettömyyden edistäjä -palkinnon, jonka sai Arctic Lakeland Kainuu -verkkosivuston esteettömyysosio ja sen vastaanotti Paraolympiakomiteasta Petri Rissanen. Apuvälinemessuilla kävijät pääsivät tutustumaan uusiin paitsi arkea myös työtä helpottaviin apuvälineisiin ja ratkaisuihin.

Invalidiliiton toimitusjohtaja Janne Juvakka(vas.), viestintäjohtaja Sinikka Rantala ja Suomen Paralympiakomitean projektipäällikkö Petri Rissaselle Esteettömyyden edistäjä -palkinnon luovutustilaisuudessa 9.11.2023

Invalidiliiton toimitusjohtaja Janne Juvakka (vas.), puheenjohtaja Pirkko Kuusela ja Suomen Paralympiakomitean projektipäällikkö Petri Rissanen Esteettömyyden edistäjä -palkinnon luovutustilaisuudessa 9.11.2023

85-vuotisjuhlavuottaan viettävä Invalidiliitto jakoi Apuväline-tapahtumassa Tampereella ensimmäisen Esteettömyyden edistäjä -palkinnon. Palkinnon sai Arctic Lakeland Kainuu -verkkosivuston esteettömyysosio, jonka ovat toteuttaneet Kajaanin ammattikorkeakoulu ja Suomen Paralympiakomitea.

3000 euron suuruisen palkintosumman lahjoitti Suomen Messusäätiö, ja se ohjataan Kainuun esteettömän matkailun edistämiseen. Palkinnon luovutti Invalidiliiton toimitusjohtaja Janne Juvakka ja sen otti vastaan Suomen Paralympiakomitean projektipäällikkö Petri Rissanen.

– Jotta luontomatkailija pääsee itse arvioimaan, kuinka voi oman toimintakykynsä mukaan toimia tietyssä luontokohteessa, esteettömyystiedon on oltava helposti löydettävissä ja tarpeeksi yksityiskohtaista. Luontoympäristössä esteettömyys on paljon monitahoisempi kysymys kuin rakennetussa ympäristössä. Olemme Paralympiakomiteassa iloisia, että pääsimme nyt Kainuussa konkreettisesti hyödyntämään kartuttamaamme erityisosaamista tällä saralla, ja tuomaan tietoa esiin käyttäjälähtöisesti, sanoi Petri Rissanen Suomen Paralympiakomiteasta.

Esteettömyys tärkeä osa vastuullisuutta

Invalidiliiton viestintäjohtaja Sinikka Rantala muistutti, että ekologisuuden lisäksi myös esteettömyys on tärkeä osa vastuullisuutta.

– Kyseessä on erinomainen sivusto, jossa on tehty esimerkillistä ja monistettavaa työtä kokonaisvaltaisen luontomatkailun esteettömyystiedon osalta. Sivustolta löytyvät Kainuun esteettömät luontokohteet, niin kesä- kuin talvireitit sekä käynti- ja kalastuskohteet erikseen eriteltyinä, kuvasi viestintäjohtaja Sinikka Rantala Invalidiliitosta.

– Lisäksi sivuilta saa tietoa apuvälineistä, esteettömistä majoituskohteista ja ravintoloista. Maakunnallisen matkailutarjonnan kokoavan Arcticlakeland.com-sivuston esteettömyysosio on loistava esteettömyystiedon malli ja esimerkki kaikille matkailualalla toimiville, hän sanoi.

Verkkosivuston esteettömyysosio on tuotettu Kainuun ELY-keskuksen Maaseuturahaston rahoittamassa Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Suomen Paralympiakomitean yhteishankkeessa ”Kokonaisvaltaisen esteettömän luontomatkailun askelmerkit Kainuussa”.

Kajaanin ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Arto Heikkisen mukaan hankkeessa hyödynnettiin alusta saakka uusia teknologisia ja digitaalisia ratkaisuja reittien ja käyntikohteiden kartoituksessa sekä kohteiden esteettömyyden tason esille tuomisessa ennakkoviestinnässä.

Kainuun luontoreittien ja käyntikohteiden esteettömyystietoa sekä muuta esteettömyystietoa on tuotu esille eri käyttäjäryhmille. Esteettömän matkailun sisältöjä on integroitu Kainuun matkailun aluesivustolle arcticlakeland.comiin sekä matkailukeskusten ja yritysten (mm. vuokatti.fi-sivusto) omille verkkosivuille. Esteettömyystiedot käännetään myös englanniksi.

Uudet apuvälineet tärkeitä myös työelämässä

Apuväline-tapahtuman tämän vuoden teemoina olivat vaikuttavuus, arjen ratkaisut ja uudet teknologiat, jotka houkuttelivat kävijöitä myös käytännössä kokeilemaan ja tutustumaan. Aiempien messujen tapaan myös nyt tarjolla oli välineiden testirata.

Kuntoutusteknologian laitteet tarjoavat uusia mahdollisuuksia sekä kuntoutujille että terapeuteille, ja varsinkin tapahtumassa vierailleet ammattilaiset hakivat uusia ideoita teknologian hyödyntämiseen.

– Kuntoutusteknologisia ratkaisuja on jo monissa sairaaloissa, senioritaloissa ja kuntoutuslaitoksissa, ja niitä toivotaan lisää, sanoi Fysioline Oy:n markkinointipäällikkö Katri Välimäki.

Apuvälineteknologiaa on myös työpaikoilla työntekijöiden työn tekemisen ja työssä pysymisen tukena. Yleensä apuvälineet ovat työntekijän henkilökohtaisia apuvälineitä, jotka esimerkiksi Kela kustantaa. Apuvälinemessuilla näytteilleasettajien kanssa käytyjen keskustelujen mukaan myös jotkut työnantajat ovat jo valmiita maksamaan työtä helpottavia ja mahdollistavia työntekijän henkilökohtaisia apuvälineitä.

Apuvälinepalvelut hyvinvointialuilla puhuttivat

Apuväline-tapahtumassa keskusteltiin mm. apuvälinepalveluiden järjestämisestä hyvinvointialueilla. Tapahtuman yhteydessä järjestetyssä Päättäjäfoorumissa puhuttiin erityisesti apuvälineiden luovutusperusteista ja vastuunjaosta alueilla.

– Päättäjäfoorumi kokosi yhteen niin julkisen sektorin, ministeriön, kolmannen sektorin kuin loppukäyttäjienkin edustajat. Foorumille myös toivottiin jatkoa, sillä rakentavaa keskustelua tarvitaan, ja hyvä kehitys on mahdollista vain kaikkien osapuolten yhteistyöllä, totesi Päättäjäfoorumin fasilitaattorina toiminut Pia Yli-Kankahila Berner Medicalista.

Apuvälinetapahtuman järjestivät Expomark Oy ja Invalidiliitto yhteistyössä Näkövammaisten liiton, Sailab – MedTech Finland ry:n ja Suomen Paralympiakomitean kanssa. Seuraavan kerran tapahtuma pidetään 6.–8.11.2025 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Silloin mukana on myös Paralympiakomitean toteuttama Liikuntamaa-tapahtumaa, jonka tavoitteena on tarjota toimintakyvyiltään erilaisille ihmisille mahdollisuuksia löytää liikunnan ilo ja sopiva tapa harrastaa.

Kuva ja teksti: Tiina Jäppinen

Jaa somessa