Työssäolo vahvistaa osallisuuden kokemusta ja lisää hyvinvointia
Kyvyt Käyttöön -lehden numero 2/2024 on Vates-säätiön ensimmäinen täysin verkkoversiona toteutettu lehti. Kyvyt Käyttöön -lehdellä on pitkä historia osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen erikoislehtenä. Jo vuodesta 2005 ilmestynyt julkaisu on kerännyt kiitosta sekä sisällöillään että ulkoasullaan. Järjestöjen kiristynyt taloustilanne asettaa myös lehtien painattamisen valinkauhaan. Meidän valintamme on mahdollisimman saavutettava verkkolehti.
Numeron 2/2024 yhtenä teemana on nuorten polku kohti työelämää. Siihen liittyy mitä suurimmissa määrin osallisuus. Osallisuus on sitä, että ihminen kokee merkityksellisyyttä elämässään, kokee olevansa osa kokonaisuutta, tulee kuulluksi ja kykenee itse vaikuttamaan elämäänsä ja sen suuntaan. Osallisuuden kokemus lisää hyvinvointia, turvallisuutta, uskoa tulevaisuuteen ja omiin mahdollisuuksiin. Tutkimuksen mukaan matala osallisuuden kokemus liittyy mm. psyykkiseen kuormittuneisuuteen, yksinäisyyteen ja huonoksi koettuun työkykyyn. Heikko osallisuuden kokemus on yleisin 20–29-vuotiaiden keskuudessa, ja erityisesti miehillä on riski kokea heikkoa osallisuutta.
Esimerkiksi työllisyyspalveluissa osallisuutta voidaan edistää kohtaamalla asiakas ja kuuntelemalla häntä ja hänen toiveitaan ja tavoitteitaan. Arjessa osallisuutta edistetään lisäämällä yhdenvertaisuuden kokemuksia, olipa kyseessä työllisyyspalvelut, vammaispalvelut tai mikä tahansa palvelu, jossa mahdollistetaan hyvä kohtaaminen.
Vammaisten henkilöiden työyhteisöosallisuuden tukeminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä työssäololla on erittäin suuri merkitys osallisuuden kokemisessa. THL:n julkaisussa Suomalaisten hyvinvointi 2022 mainitaan, että työkyvyttömien ryhmässä osallisuuden kokemus on 25 % vähäisempää kuin työssäkäyvien ryhmässä, ja työllisyys tai terveys ovat jopa koulutustakin tärkeämpiä osallisuuden kokemukselle. Oona Konttisen tarina kuulovammaisen lapsen osallisuuden vahvistamisesta teknologisin apuvälinein jo varhaislapsuudessa on upea esimerkki polusta yhdenvertaisuuteen, ja on kantanut eteenpäin kohti unelma-ammattia ja työelämää.
Mika Leminen alias MC Cepa kuvaa artikkelissaan hienosti sitä, miten hyvän työelämäosallisuuden kokemuksesta nousee kantava muistikuva vielä vuosien jälkeenkin, mikä osaltaan tukee ja vahvistaa omaan työuraan liittyvää valintaa ja päätöksentekoa.
Kaija Appelqvist-Schmidlechnerin esille tuoma liikunta mielenterveysoireilun ehkäisijänä on erinomainen esimerkki myös siitä, miten liikuntaan liittyvä osallisuuden kasvaminen ja osallisuuden kokemus auttaa rakentamaan paitsi nuorilla myös kaiken ikäisillä hyvinvointia ja jaksamista arkeen.
Jaana Pakarinen
toimitusjohtaja
.