Parasta on omat työkaverit!

Työvalmennus tarjosi tärkeää tukea Mikko Haapaselle Ammattioppilaitos Spesiasta valmistumisen jälkeen. Työvalmennuksessa Haapanen sai oman työvalmentajan, Sanna Tomma-Huovisen, jonka kanssa hän aloitti sopivan työpaikan etsinnän. Oma paikka löytyi lopulta Hesburgerilta.

Julkaistu 03.05.2023
Mies ja nainen vierekkäin. Taustalla näkyy Hesburgerin seinää.

Pipopäinen Mikko Haapanen ja mustapuseroinen työvalmentaja Sanna Tomma-Huovinen Hesburgerin mainosseinän edessä suuren lampun alla.Työvalmennus tarjosi tärkeää tukea Mikko Haapaselle Ammattioppilaitos Spesiasta valmistumisen jälkeen. Työvalmennuksessa Haapanen sai oman työvalmentajan, Sanna Tomma-Huovisen, jonka kanssa hän aloitti sopivan työpaikan etsinnän. Oma paikka löytyi lopulta Hesburgerilta.

– Täällä on parhaimmat työkaverit ja hyvä henkilökunta, Mikko Haapanen iloitsee. Tunne on selvästi molemminpuolinen, sillä myös työnantajan edustaja, Hesburgerin kenttäpäällikkö Tiia-Linda Karhu, on tyytyväinen Haapasen työpanokseen.

– Minun korviini on kantautunut vain positiivista palautetta, Mikko on tehnyt hyvää työtä ja hän on ollut iso apu työyhteisölle. Häntä arvostetaan paljon, Karhu kiittelee.

Haapanen työskentelee Vantaalla Flamingon Hesburgerissa Hese-Helpin kautta. Hese-Help on henkilöstöyhtiö, jonka kautta työllistetään esimerkiksi vammaisia ja osatyökykyisiä henkilöitä Hesburgeriin.

Valmistumisen jälkeen Virtaamoon

Haapanen valmistui kesällä 2021 Ammattiopisto Spesiasta ja aloitti pian sen jälkeen työnhaun Sanna Tomma-Huovisen kanssa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Työvalmennus Virtaamossa. Ensin Haapanen sai töitä päiväkodin keittiöstä. Pitkän lomatauon ajaksi hän etsi muita töitä. Silloin miehen tie vei Hesburgeriin, jonne hän tuli määräajaksi kesätöihin. Kesän aikana Haapaselle tuli kuitenkin tunne, että hän voisi viihtyä hampurilaisravintolassa pidempäänkin. Nyt Haapanen on vakituisessa työsuhteessa Hese-Helpin kautta, ja työskentelee osa-aikaisena kolmena päivänä viikossa.

– Työajat ja työn aloitus on kaikki saatu sovittua joustavasti Hesburgerin kanssa. Työtuntien määrä on tärkeä huomioida tulorajoissa pysymisen vuoksi, sillä Mikko on työkyvyttömyyseläkkeellä. Tällä hetkellä eläkkeensaaja voi tienata kuukaudessa hiukan yli 900 euroa ilman, että se vaikuttaa eläkkeen määrään, työvalmentaja Tomma-Huovinen selittää.

Haapanen on saanut työvalmennuksesta tukea ja apua kaikkiin työelämään siirtymisen vaiheisiin.
Haapasen työvalmentajana Tomma-Huovinen on tukenut häntä muun muassa työhakemusten kirjoittamisessa, haastatteluihin valmistautumisessa sekä omien vahvuuksien tunnistamisessa.

Ennen työsuhteen aloitusta he harjoittelivat Haapasen kulkureitin töihin Flamingon Hesburgeriin. Ensimmäisinä työpäivinä Tomma-Huovinen oli mukana Haapasen perehdytyksessä, ja sen jälkeen hän on tehnyt tukikäyntejä työpaikalle sovitusti.

– Tällä hetkellä teen tukikäyntejä suunnilleen kerran kuussa. Tarvittaessa soitellaan muista asioista siinä välillä, olen auttanut esimerkiksi verokortin tilaamisessa, Tomma-Huovinen kertoo roolistaan Haapasen työvalmentajana.

Tukea myös työnantajalleMikko Haapanen, pipo päässä, pyyhkii Hesburgerin pöytiä.

Virtaamon työvalmennukseen kuuluu, että tukikäyntien yhteydessä työvalmentaja kysyy Haapasen lisäksi työnantajan kuulumiset. Työsuhteen alussa Tomma-Huovinen varmisti, että palkkatuen hyödyntäminen ja sen hakeminen sujuu Hesburgerilta.

– Työvalmentajan näkökulmasta kaikki on hoitunut todella hyvin Hesburgerin puolelta, Tomma-Huovinen kiittelee.

–  Mikon palkkauksessa hyödynnetään palkkatukea, jota on haettu vuodeksi kerrallaan, hän täsmentää. Saadakseen palkkatukea työntekijän täytyy olla asiakkaana TE-toimistossa. Työvalmentaja auttaa sekä työllistyjää että työnantajaa palkkatuen hakuun liittyvissä asioissa.

Työvalmennus Virtaamo tarjoaa monenlaista tukea työnantajille. Virtaamo toimii jatkuvan tuen periaatteella, eli työvalmentaja toimii linkkinä työnantajan ja asiakkaan välillä. Työvalmentajat pyrkivät tekemään työllistymisprosessin työnantajille mahdollisimman helpoksi ja vaivattomaksi. Työnantajat voivat saada Virtaamosta apua esimerkiksi sopimusten, hakemusten ja muiden työllistämiseen liittyvien lomakkeiden täyttämiseen.

Lisää Hese-Helpin kautta työllistettyjä

Viime aikoina Tomma-Huovinen on tehnyt tavallista useamman tukikäynnin Haapasen työpaikalla ja iloisesta syystä: Flamingon Hesburgerissa on aloittanut toinenkin Hese-Helpin avulla työllistetty. Mikko Haapasen tavoin uusi työntekijä löysi ravintolaan Virtaamon työvalmennuksen kautta.

Haapanen on osallistunut uuden kollegansa perehdytykseen neuvomalla ja opastamalla Hesburgerin aputyöntekijän tehtävissä.

– Monissa Heseissä hyödyttäisiin Hese-Helpin avulla työllistettyjen työpanoksesta. Oli itseasiassa minun ansiotani, että Järvenpäähänkin tuli työntekijä Hese-Helpin kautta, Haapanen kertoo hymyssä suin.

Tällä hetkellä Hese-Helpin kautta työsuhteessa on 12 ihmistä eri ravintoloissa.

– Sellaisissa toimipisteissä voisi varmasti hyödyntää Hese-Helppiä, joissa on isommat salit ja asiakasmäärät. Siten ravintolan taustatehtäviäkin on enemmän, kenttäpäällikkö Karhu pohtii.

Ennakkoluulojen tilalle tietoa

Haapanen tulee töihin puoli tuntia ennen ravintolan avaamista ja aloittaa päivän siivoustöillä. Työvuoron aikana hän huolehtii salin siisteydestä ja pitää huolta, että maustepisteiltä löytyy suolat ja ketsupit. Vuoron edetessä hän huolehtii tiskeistä ja ravintolan yleisestä siisteydestä, sekä hoitaa juoksevia asioita. Aiemmin haastattelupäivänä hän oli käynyt hakemassa kaupasta lisää sipuleita niiden loppuessa yllättäen.

Koronapandemian rauhoituttua ravintoloiden asiakkaat ovat palanneet ruokailemaan paikan päälle, jolloin kiire ja vilske on palautunut entiselleen. Ravintola-ala kärsii tällä hetkellä laajasta työvoimapulasta.

– Kannustan kaikkia palkkaamaan kehitysvammaisia ravintola-alalle ja ihan mihin vaan. Ravintola-alalla on esimerkiksi huutava pula tiskaajista, Haapanen kuvailee tilannetta.
Osalla työnantajista voi olla ennakkoluuloja ja virheellisiä mielikuvia siitä, miten työntekijän vamma tai sairaus vaikuttaa työkykyyn ja työntekoon.

– Minusta on pääasia, että kehitysvammaisia palkattaisiin. Kehitysvammainen ihminen voi tehdä ihan mitä vaan, kunhan annetaan mahdollisuus. Jotkut saattavat pelätäkin kehitysvammaisia, ja juuri heidän pitäisi tutustua Hese-Helppiin ja vastaaviin, Haapanen painottaa.

Artikkeli julkaistaan Kyvyt käyttöön -lehdessä 1/2023



Tilaa Kyvyt käyttöön -uutiskirje