Alanvalinnan ja työnhaun suunnitteluun tukea Ohjaamoista

Ohjaamojen palvelut halutaan pitää helposti saavutettavina. Kuopion Ohjaamon TE-asiantuntija Sanna Vesterinen tuntee työhön pääsemisen haasteet, kun oma osaaminen voi nuorella olla piilossa, sopivasta alasta ei ole tietoa ja työpaikoista on kova kilpailu.

Julkaistu 10.01.2025
Unsplash valokuva, jonka on tehnyt Alexander Grey. Henkilö istuu penkillä ja hänellä on vaaleanpunainen pipo päässä. Ilme on vakavahko ja tyyli kuvassa on urbaani, kaupunkimainen. Takana betoniseinää.

Teksti: Johanna Oikarinen
Kuva: Unsplash

TE-asiantuntija Sanna Vesterinen puhui tämän vuoden Disability Employment Forum -tilaisuudessa lokakuussa nuorten työllistymiseen liittyvistä haasteista ja keinoista. Suomessa toimii 73 Ohjaamoa, jotka tukevat ja sujuvoittavat nuorten siirtymistä työhön, koulutukseen tai johonkin muuhun toimintaan. Tarkoituksena on tukea nuorten osallisuutta, toimintakykyä ja elämänhallintaa sekä koota palveluntuottajia yhteen monialaiseksi kokonaisuudeksi.

Vesterinen kertoo, että ammattiin kouluttamattomien nuorten työllistymisen tilanne on heikentynyt. Tällä hetkellä samoista töistä kilpailevat myös koulutettu työvoima, kun suhdanteet ja toimintaympäristö ovat muuttuneet radikaalisti.

– Työllisyydenhoidon palvelumalli voi olla sirpaleinen ja se vaatii nuorelta itseohjautuvuutta. Yksin ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan tukea palveluissa on tarjolla. Ohjaamossa lähtökohtana on aloittaa siitä, mitä toiveita nuorella itsellä on palveluille, Vesterinen sanoo.

Nopeimpana reittinä asiakkaan kanssa on, että nuorta autetaan palkkatyön löytämisessä. Ellei se onnistu, harkitaan esimerkiksi oppisopimusta, työkokeilua tai palkkatukea. Jos näistä ei löydy nuorelle sopivaa polkua, lähdetään miettimään terveysselvityksiä ja kuntoutuspolkuja. Nuorille suosittuja palveluita ovat olleet Kuopion Ohjaamossa esimerkiksi digiparkki, jonne ei tarvitse ilmoittautua. Digiparkin ideana on, että siellä työstetään työnhakuasiakirjoja, joiden tulee olla kunnossa palkkatyön hakua varten.

– Erilaiset vertaisryhmät antavat tukea. Esimerkiksi Jännäryhmä on nuorille, jotka jännittävät sosiaalisia tilanteita. Heille on myös itseopiskelu materiaaleja, joiden avulla työnhaku asiakirjoja voi työstää kuntoon. Nuorille onkin käytössä paljon maksuttomia työkaluja, kunhan he vain löytävät ne. Ne auttavat opiskeluasioissa, mutta myös elämässä ja työelämässä.

Nuorille on rakennettu työllistymisen tukikeinoja myös mm. STEP-hankkeessa, jossa etsittiin työkokeilupaikkoja yrityksiin. Yksi tärkeä osa hanketta oli avata nuorten osaamista, jota he eivät aina itsekään heti tunnista.

Disability Employment Forum järjestettiin 9.10.2024. Vatesin vakiintuneen tapahtumakonseptin tämänkertaisena kumppanina oli Eezy Työllisyyspalvelut.



Tilaa Kyvyt käyttöön -uutiskirje