Työhönvalmennus
Työhönvalmentajat
Tuetun työllistymisen ammattilaiset työskentelevät monenlaisilla ammattinimikkeillä, kuten
- työhönvalmentaja,
- työvalmentaja,
- työkykykoordinaattori tai
- omavalmentaja.
Tuetun työllistymisen menetelmiä voivat käyttää myös nuoriso-ohjaajat, kuntoutusohjaajat, uraohjaajat jne.
Tuetun työllistymisen ammattilainen tukee työllistyjää ja työnantajaa. Tukea voi saada myös työsuhteen syntymisen jälkeen. Tälle sivustolle on koottu materiaalia työhönvalmentajille osatyökykyisen henkilön ohjaus- ja valmennustyön tueksi.
Teemapäivät jatkuvat
Työhönvalmennuksen Teemapäivät ovat Vates-säätiön koordinoiman Työhönvalmennuksen kehittämisryhmän toimintaa. Kehittämisryhmä kokoontuu Työhönvalmennuksen teemapäiviin, joissa on yhdistetty sekä tiedon ja hyvien käytänteiden jakamista että verkostoitumista.
Teemapäivät ovat omakustanteisia. Niiden tavoitteena on, että ryhmän jäsenet saavat ajankohtaista tietoa alalta, vertaistukea ja kehittävät yhdessä alan toimintaa. Teemapäivät järjestetään yhteistyökumppanin kanssa.
Teemapäivän aiheina on ollut mm.
- Nepsy-asiakkaan kohtaaminen – oppilaitoksen näkökulma
- Osatyökykyiset onnistunut perehdytys
- Elintapaohjaus osana työvalmennusta
- Työnantajayhteistyö ja piilotyöpaikat
- Helsingin työllisyyspalvelut
Haluatko olla mukana päivää toteuttamassa tai onko sinulla hyvä idea sisällöstä teemapäivään?
Ota yhteyttä ja toteutetaan teemapäivä yhdessä.
Mari Bergman
Työhönvalmennuksen kehittämisryhmä
Valmennuksen ja ohjauksen ammattilaisille Vates-säätiö koordinoi valtakunnallista Työhönvalmennuksen kehittämisryhmää.
Työhönvalmennuksen kehittämisryhmän toiminnan tarkoituksena on tukea
- työhönvalmennuksen menetelmällistä kehittämistä ja yhdenmukaisuutta
- työhönvalmentajien ammatillista kasvua ja yhteenkuuluvuutta sekä
- tuottaa valtakunnallisesti yhteisesti ymmärrettyjä ja jaettuja hyviä käytäntöjä
Kehittämisryhmä kokoontuu työhönvalmennuksen valtakunnallisiin ja alueellisiin teemapäiviin, joissa on yhdistetty sekä tiedon ja hyvien käytänteiden jakamista että verkostoitumista. Kuukausittaisessa uutiskirjeessä puolestaan jaetaan ajankohtaisia asioita toimialalta valmennuksen ja ohjauksen näkökulmasta.
Oletko kiinnostunut työhönvalmennuksen käytäntöjen kehittämisestä ja jakamisesta? Tule mukaan!
Opiskele tuetun työllistymisen osaajaksi
Kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinto
Omalle osaamiselle saa vahvistusta alalle suunnatulla koulutuksella, kuntoutus-, tuki- ja ohjausalan erikoisammattitutkinnosta. Tutkinnon suorittamisella vahvistat omaa osaamistasi työvalmentajana ja työelämän asiantuntijana: saat konkreettisia työkaluja ja menetelmiä työn haasteisiin, verkostoidut, tutustut erilaisiin työympäristöihin ja opit toisilta.
Koulutus sopii erinomaisesti työvalmentajille sekä asiantuntijoille ja esimiehille, jotka haluavat kehittää työvalmennusta ja edistää työntekijöiden työhyvinvointia työyhteisössään.
Kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.
Kouluttaudu työkykykoordinaattoriksi
Työkykykoordinaattori on työelämän ja työllistymistä tukevan palvelujärjestelmän asiantuntija. Hän tukee työikäistä asiakasta työllistymisessä, työssä jatkamisessa ja työhön paluussa hyödyntämällä työkyvyn ja työllistymisen tuen keinoja ja etuuksia yhdessä eri toimijoiden kanssa sekä koordinoimalla asiakkaan palveluja.
Työkykykoordinaattoreita voi olla esimerkiksi esimerkiksi työllisyyspalveluissa, työterveyshuollossa, terveydenhuollossa, kuntoutuksessa, työpaikoilla, järjestöissä ja oppilaitoksissa.
Ammattikorkeakoulujen toteuttama työkykykoordinaattorikoulutus on kaikille avoin, ja sen laajuus on 10 opintopistettä.
Lisätietoa:
Löydä koulutuksen tarjoajia nettihaulla työkykykoordinaattori-hakusanalla.
Julkaisuja työhönvalmentajille
Työhönvalmentajan muistilista
Työhönvalmentajan muistilista on työkalu työhönvalmennukseen ja asiakkaan palveluohjaukseen.
Muistilistaan on etuuksia ja palveluita, jotka on hyvä ottaa huomioon työhönvalmennuksessa. Muistilistasta löytyvät myös asiakkaan arkeen ja toimeentuloon liittyviä asioita, joilla voi olla vaikutusta työhönvalmennusprosessin etenemisessä.
Pdf-esite on saavutettava. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Esitettä voi tilata myös painettuna Vatesin viestinnästä. Koko: A6, haitarimalli. Taitto: Avaruusstudio, Elisa Pesonen. Paino: Lehtisepät Oy, 2022. Copyright Vates-säätiö sr.
Onnistunut perehdytys
Onnistunut perehdytys – Osatyökykyinen osaksi työvoimaa -opas on laadittu työpaikan tueksi, jotta osatyökykyisen henkilön perehdytys olisi mahdollisimman toimivaa.
Oppaan aiheita ovat:
- tieto yksilöllisestä tuen tarpeesta, perehdytyskäytännöt ja ohjeet,
- työhönvalmentajan rooli ja
- kommunikoinnin sujuvuus.
Vates on tehnyt esitteen yhteistyössä Vantaan tilapalvelukeskus Vantin, Ammattiopisto Liven sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kanssa.
Pdf-esite on saavutettava ja sen linkki aukeaa uuteen välilehteen. Esitettä voi tilata myös painettuna Vatesin viestinnästä. Koko: A4, 8-sivua. Taitto: Avaruusstudio, Elisa Pesonen. Valokuvat: Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy. Paino: Savion Kirjapaino, 2023.
Viestinnän opas ja työkirja
Viestinnän työkirja on tehty työhönvalmentajien viestinnän ja vaikuttamistyön tueksi. Opas tarjoaa käytännön tietoa, harjoituksia, vinkkejä ja neuvoja käytännön ohjaus- ja valmennustyötä tekevien ammattilaisten arkeen.
Työkirjan rakenne koostuu pienistä teoriaosuuksista, joihin liittyy aina käytännön harjoitus. Näin oppaan vinkkejä pääsee hyödyntämään suoraan omaan työhön.
Kirjaa voi työstää yksin tai työkavereiden kanssa. Voitte tilata myös Vates-säätiöstä koulutuksen, johon työkirja sisältyy.
Hinta: 10 euroa + postituskulut. Työkirjan voi tilata Vatesin viestinnästä. Kirjasta ei ole saatavana digiversiota.
Viestinnän koulutuksista kiinnostunut, ota yhteyttä: mari.bergman(at)vates.fi