Job Shadow Day

Kaksi leveästi hymyilevää henkilöä, joista toinen, jolla on musta lippalakki päässään, näyttää Mustin ja Mirrin nimipinssiä kädessään, jossa lukee "Musti ja Mirri - Harjoittelija".

Mahtava kokemus!

Tule mukaan mahdollistamaan unelmien työpäivää! Seuraava Job Shadow Day järjestetään keskiviikkona 7.5.2025!

Job Shadow Day -päivä on tarkoitettu kaikille, joiden elämäntilanne, sairaus tai vamma vaikeuttavat työllistymistä. Päivän kautta vaikeammin työllistyvä pääsee kurkistamaa unelmiensa työhön. Samalla näkee, sopisiko kyseinen työ hänelle.

Työnantaja taas tutustuu erilaisiin ihmisiin. Päivän tarkoitus on luoda mahtava kokemus niin työnseuraajalle kuin työnantajallekin. Päivän koordinoinnista vastaa Vates-säätiö.

Luodaan kohtaamisia | Infovideo | Miten osallistun? | Roolit | Kysy lisää!

Sivun alkuun

Luodaan kohtaamisia

Job Shadow Day -päivän tarkoitus on luoda hyviä kohtaamisia työstä kiinnostuneen henkilön ja työnantajan välillä.

Päivä on pitkälti myös asenteenmuokkausta, eli nähdään millainen potentiaali meissä jokaisessa voi työelämään olla.  Job Shadow Day on vapaaehtoista yhteistyötä, joka yhdistää työnantajia, viranomaisia, opetuslaitoksia, työpajoja, vammaisjärjestöjä, työllistämisyksiköitä sekä yhdistyksiä.

Vuodesta 2014 lähtien

Job Shadow Day -päivää on vietetty Suomessa vuodesta 2014 lähtien. Koko työelämän kirjo on ollut edustettuna vuosien mittaan.

Työtä on seurattu muun muassa kirjastoissa, kahviloissa, teattereissa, päiväkodeissa, kampaamoissa, lossilla, hevostalleilla, painotaloissa, uutistoimituksissa, ruokakaupoissa, kuljetusyrityksissä, vaatemyymälöissä, musiikkistudioissa, oppilaitoksissa, ravintoloissa, huoltoasemilla, senioritaloissa, pieneläinpoliklinikoilla ja kukkakaupoissa.

Kuvagalleria Job Shadow Day -päivästä.

Sivun alkuun

Job Shadow Day infovideo

Sivun alkuun

Miten osallistun?

Työnantaja

Kysy lisää

Työnseuraajaa

Kysy lisää

Lähettävä taho

Kysy lisää

Sivun alkuun

Job Shadow Day -päivän roolit

Työnantajan rooli

Yritys/työnantaja ottaa vastaan työn seuraajan yhden työpäivän ajaksi (vastaanottava taho). Työnantaja antaa henkilölle mahdollisuuden tutustua päivän ajan mahdolliseen unelmatyöhönsä. Työnantaja nimeää työpaikalla yhteyshenkilön, joka ottaa vastaan työn seuraajan ja opastaa häntä työpäivän aikana.

  • Miettikää resurssit, kenen työtä tullaan seuraamaan ja mitä työpäivän aikana tapahtuu, ja mitä tehtäviä työn seuraaja mahdollisesti voisi tehdä.
  • Ilmoita kiinnostuksesi tarjota työnseurantapaikka nettisivuillamme olevalla lomakkeella. Tiedot julkaistaan Vatesin sivuilla, jotta lähettävät tahot (oppilaitos, työpaja, työllistämisyksikkö tms.) osaavat ottaa yhteyttä. Seuraa myös itse Vatesin nettisivua ja ota yhteyttä sivuilta löytyviin lähettävien tahojen yhteyshenkilöihin työn seuraajan saannin varmistamiseksi.
  • Lähettävä taho järjestää tapaamisen, johon osallistuvat yrityksen ja lähettävän tahon edustajat sekä työnseuraaja.
  • Sopikaa tapaamisessa kenen työtä ja montako tuntia seurataan sekä tarvitaanko mahdollisesti työhönvalmentajan apua päivän aikana. Työn seuraajan pitää tietää työpaikan turvajärjestelyt sekä mm. onko hänellä ruokailumahdollisuus.
  • Sopimus kannattaa tehdä kirjallisena. Lähettävä taho hoitaa sopimukseen liittyvät asiat.
  • Päivän jälkeen olisi hyvä keskustella päivän kulusta lähettävän tahon edustajan kanssa.

Kysy lisää

Mies osoittaa seinässä olevaa pizzerian "Amara"-logoa.

Lähettävä taho

Lähettävä taho on organisaatio, joka auttaa jäseniään, oppilaitaan tai asiakkaitaan matkalla työelämään. Lähettäväksi tahoksi sopivat erityisesti oppilaitokset, vammaisjärjestöt, työpajat, työllistämisyksiköt, yhdistykset ja viranomaiset.

Lähettävän tahon työntekijä pohtii yhdessä asiakkaansa kanssa työn seuraamisen päivään osallistumista ja auttaa käytännön järjestelyissä (apu kiinnostavan työn valintaan, yhteydenotot työnantajiin, kuljetuksiin liittyvät kysymykset). Lähettävän tahon edustaja on myös tarvittaessa mukana työpaikalla tapahtumapäivänä.

Lähettävä taho vastaa siitä, että työn seuraaja on vakuutettu joko Vatesin ottaman vakuutuksen tai lähettävän tahon oman vakuutuksen kautta. Vatesin ottama vakuutus on voimassa vain, jos sopimus on allekirjoitettu ja sen kopio saapunut Vates-säätiölle ennen työnseurantapäivää.

Lähettävä taho hoitaa sopimusasiat. Vatesin tekemässä sopimuksessa on otettu huomioon tarvittavat asiat (myös kuvausluvat), joten suosittelemme sen käyttöä. Sopimus löytyy nettisivuiltamme myös ruotsinkielisenä. Kaikki osapuolet (työn seuraaja, lähettävä taho ja työnantaja) allekirjoittavat Job Shadow Day -sopimuksen.

Työn seuraaja on henkilö, joka tahtoo tutustua häntä kiinnostavaan työhön. Osallistuakseen hän tarvitsee toimijan, joka toimii lähettävänä tahona. Työnseuraaja voi olla 17–69-vuotias, mutta myös nuoremmilla on mahdollisuus osallistua.

Kysy lisää

Nainen katsoo selkä kameraan päin kukkia kukkaosastolla. Kuvassa näkyy muun muassa punaisia ruusuja.

Vatesin rooli

Vates-säätiö ylläpitää tätä jobshadowday.fi -sivustoa ja päivittää sinne mukaan ilmoittautuneiden yhteystiedot. Julkaisemme nettisivuillamme kaikkien yhteistyökumppaniemme sekä lähettävien että vastaanottavien tahojen logot, mikäli he antavat siihen suostumuksen.

Vates tiedottaa Job Shadow Day -päivästä ja julkaisee kuvia ja kertomuksia päivästä verkkosivuillaan, Facebookissa ja mahdollisissa muissa kanavissa.

Vates-säätiön koordinoimaan Job Shadow Dayhin kuuluu kirjallinen sopimus, jonka allekirjoittavat lähettävä taho, työn seuraaja sekä työnantaja vastaanottavana tahona. Vates vakuuttaa Job Shadow Dayhin osallistuvat työnseuraajat virallisena Job Shadow Day -päivänä.

Vates-säätiö ei etsi/lähetä työnseuraajia työnantajille, mutta informoimme lähettäviä tahoja työnantajista, jotka haluavat osallistua päivään ja tarjota mahdollisuuden työn seurantaan.

Pyydämme palautetta Job Shadow Day -päivän jälkeen sekä yrityksiltä että lähettäviltä tahoilta ja sen perusteella pyrimme kehittämään päivää.

Kysy lisää

Sivun alkuun

Milloin Job Shadow Day tuli Suomeen?

Job Shadow Day on lähtöisin Irlannista, jossa sitä on järjestetty vuodesta 2009 alkaen. Irish Association of Supported Employment on järjestö, joka tuetun työllistymisen menetelmän (Supported Employment) avulla edistää vammaisten ja muiden vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä ja käyttää JSD-päivää tehokkaasti tietoisuuden lisäämiseksi vammaisten henkilöiden työllistymismahdollisuuksista.

Job Shadow Day toteutetaan vuosittain 12 Euroopan maan lisäksi Kanadassa. Tapahtumaan osallistuu vuosittain tuhansia työnseuraajia. Vates-säätiö toi tapahtuman Suomeen vuonna 2014 ja on siitä lähtien koordinoinut sitä.

Arvovaltaiset suojelijat

Valtakunnallisen tapahtuman suojelijoina ovat Suomessa toimineet

  • Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö (2017),
  • ministerit Jari Lindström ja Pirkko Mattila (2018),
  • evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma (2019),
  • työministeri Tuula Haatainen (2020 ja 2021),
  • sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (2022),
  • Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen (2023) ja
  • työministeri Arto Satonen (2024).
Linda hymyilevä pilkullinen kauluspaita

Linda Lempiö

Hallintovastaava (vanhempainvapaalla 1.2.2025 alkaen)
044 773 5708
linda.lempio@vates.fi

Kysy lisää!

Seuraava Job Shadow Day päivä on 7.5.2025. Osallistuminen on maksutonta.

Mikäli Job Shadow Day -päivän toteutus ei onnistu tapahtumapäivänä 7.5.2025, voitte järjestää päivän jonain toisena ajankohtana. Ota yhteys Vatesiin.

Varmista uusin tieto myös tapahtumista

Tilaa Vatesin uutiskirjeitä yksi tai kaikki

Tilaa yksi tai kaikki neljä uutiskirjettämme ja saa uusin tieto ja tulevat tapahtumat suoraan sähköpostiisi.