Ammattilaisena apuna

Tuetun työllistymisen ammattilaiset työskentelevät monenlaisilla ammattinimikkeillä. Esimerkiksi työhönvalmentaja auttaa työllistymään tai pysymään työelämässä työntekijän vammasta tai sairaudesta huolimatta. Hän auttaa rekrytoinnissa tai esimerkiksi tukien haussa myös työnantajaa. Alaa voi opiskella ammatillisena erikoisammattitutkintona tai korkeakoulututkinnon osina.
Kuvassa tuetun työllistymisen asiantuntija keskustelee ryhmässä.

Työuran mahdollistajat

Vates tukee ammattilaisia, jotka tekevät työtään työikäisten vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kuntoutuksen ja työllistymisen parissa.

Tuetun työllistymisen ammattilainen tuntee ratkaisut, joissa vamma tai pitkäaikaissairaus eivät estä työnhakijan työllistymistä tai työntekijän työssä pysymistä.

Tälle sivulle on koottu ammattilaisille tarkoitettua materiaalia ja lähteitä työn avuksi.

Työhönvalmentajien sivulla taas pureudutaan työhönvalmentajien työhön ja tarpeisiin vielä syvemmälle.

Termit haltuun

Viranomaisen, koulutuksen järjestäjän, työnantajan ja palvelujen tarjoajan on tehtävä kohtuullisia mukautuksia vammaiselle henkilölle.

Mukautuksilla turvataan vammaisen ihmisen yhdenvertaisuutta esimerkiksi työllistämistilanteessa. Kohtuullisten mukautusten epääminen on syrjintää yhdenvertaisuuslain mukaan.

Työelämässä kohtuullinen mukautus voi olla fyysisten työolosuhteiden muokkaamista tai työn uudelleenjärjestelyä.

Monissa työyhteisöissä on eri-ikäisiä, erilaisen työkyvyn omaavia ja erilaisista taustoista tulevia työntekijöitä.

Työnantajan tehtävä on huolehtia, että työntekijät voivat tehdä töitä ilman syrjintää. Työyhteisön monimuotoisuudella on osoitettu olevan useita hyötyjä.

TTL: Monimuotoinen työelämä

TTL: Miten edistää monimuotoisuutta työelämässä?

 

 

 

Työnantaja voi saada työolosuhteiden järjestelytukea, jos työhön palkattavan tai työssä jo olevan henkilön vamma tai sairaus edellyttää uusia työvälineitä tai kalusteita, muutostöitä työpaikalla tai apua työssä toiselta työntekijältä.

 

Työmarkkinatori: Työolosuhteiden järjestelytuki

Työkokeilun aikana työnantaja ja työntekijä voivat molemmin puolin kokeilla työtehtävien ja uuden työntekijän soveltuvuutta. Työkokeilu on työnhakijalle ratkaisu erilaisiin tilanteisiin.

Työkokeilua voidaan käyttää esimerkiksi tilanteissa, missä tehdään uramuutos terveydellisistä syistä, palataan töihin pitkän työttömyysjakson jälkeinen, tai halutaan lisätietoa työkyvyn muutoksesta.

Työkokeilussa selvitetään, miten osaaminen ja työkyky soveltuvat kokeiltuun työtehtävään. Parhaimmillaan työkokeilu päättyy työkokeilijan rekrytointiin ja mahdolliseen palkkatukeen.

Työkokeilu työllisyyspalveluiden kautta:

Työmarkkinatori: Työkokeilu

Työkokeilu osana ammatillista kuntoutusta:

Työeläke: Kuntoutus reittinä takaisin työelämään

Sosiaali- ja terveysministeriön määritelmän mukaan osatyökykyinen on henkilö, jolla on käytössään osa työkyvystään ja halu tämän kyvyn käyttämiseen. Osatyökykyisyyttä voi vamman ja sairauden lisäksi aiheuttaa elämäntilanne. Osatyökykyisyys voi olla pitkäkestoista, jopa koko elämän mittaista tai vaihtoehtoisesti väliaikaista.

Varsinaisen työkykyarvion tekee työterveyslääkäri ja sen tekeminen vaatii lääketieteellistä osaamista. Työkyvyn selvitys tulisi tehdä moniammatillista osaamista hyödyntäen.

Työkykyarvio myös vaatii ymmärrystä työstä ja sen vaatimuksista. Usein hämmennystä aiheuttaa se, että sairauspäivärahaa haettaessa työkykyä verrataan hakijan omaan työhön (ammatillinen työkyvyttömyys) ja työkyvyttömyyseläkettä haettaessa työkykyä verrataan kaikkeen työhön (yleinen työkyvyttömyys).

TTL: Työkyvyn arviointi ja tuki työterveyshuollossa

Artikkeleita ammattilaisille

Ympyrä jonka kehällä mielen oireet, mielenterveyden häiriöt ja mt ongelmat. KEskellä ahdistuneen näköinen henkilö.
Artikkeli
05.08.2024
Mielenterveyden ongelma vai häiriö?
Piirroskuva jossa henkilö tutkii suurennuslasilla paperia.
Artikkeli
05.08.2024
Mielenterveys ja työ Kyvyt käyttöön -lehdessä kautta aikojen
Artikkeli
24.06.2024
Kansainvälisiä kuulumisia työhönvalmennuksen kentältä
Artikkeli
29.04.2024
IPS-työhönvalmentaja kulkee rinnalla, tukee ja kannustaa

Ammattilaisen tueksi

Käytännön hyötyä työn arkeen sekä tietoa siitä, mitä tuetun työllistymisen kentällä tapahtuu juuri nyt!

  • Asiaa tuetusta työllistymisestä.
  • Tietoa eri tuista, keinoista ja toimintamalleista.
  • Keinoja ja rohkeutta työnantajayhteistyöhön.
  • Käytännön esimerkkejä eri puolelta Suomea.
  • Pysyt ajantasalla myös lainsäädännöstä jne.

Kysy lisää!

Vates tukee ammattilaisia, jotka tekevät työtään työikäisten vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kuntoutuksen ja työllistymisen parissa.

Kasvikuvioinen paita pitkähköt tummat hiukset

Mari Bergman

Erityisasiantuntija, tuettu työllistyminen
044 787 7022
mari.bergman@vates.fi

Kuntoutus, mukautus ja eläkeratkaisut

Kuntoutuksesta uusi mahdollisuus.

Ammatillista kuntoutusta haetaan ja myöntää Kela tai työeläkeyhtiö. Kuntoutuksessa selvitetään kuntoutettavan elämäntilanne ja toimitaan sen mukaisin toimenpitein.

Kuntoutus voi kestää muutaman päivän arvioinnista aina monivuotiseen koulutukseen.

Kelasta ammatillisista kuntoutusta voi saada, jos henkilö on työtön, opiskelija tai ollut työelämässä vasta vähän aikaan, ammatillista kuntoutusta voi saada Kelasta.

Tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja, kuten työhönvalmennusta, työkokeilua, kuntoutuskursseja ja koulutusta.

Työeläkekuntoutus

Jos henkilö on ollut työelämässä jo pidempään eli noin 5 vuotta, ammatillisesta kuntoutuksesta vastaa työeläkelaitos. Tavoitteena on tukea työntekijää jatkamaan työssä tai palaamaan sinne.

Työeläkelaitokset järjestävät ja tukevat ammatillista kuntoutusta eli työeläkekuntoutusta. Työeläkekuntoutus voi olla esimerkiksi työkokeilua, uudelleen koulutusta tai kurssitusta, työhönvalmennusta tai vaikkapa elinkeinotukea. Ammatillista kuntoutusta tuetaan myös yrittäjälle.

Kela: Sairauden pitkittyessä – kuntoutustarpeen arvio ja kuntoutustoimenpiteet.
ELO: Ammatillinen kuntoutus – miksi sain kuntoutuspäätöksen (2023)
Ammattilainen parrakas mies ohjaa toista miestä tietokoneen äärellä hänen työssään.

Mukautuksilla jokaisen työkyky käyttöön.

Työn mukauttaminen tarkoittaa toimia, joiden avulla osatyökykyinen voi muuttua täsmätyökykyiseksi. Nämä toimet ovat työpaikalla työntekijän ja työnantajan, tai vaihtoehtoisesti ammattilaisen kanssa suunniteltuja ja sovittuja asioita, jotka vaikuttavat työolosuhteisiin, työtehtäviin, työympäristöön tai työyhteisöön. Ammattilaisilla tarkoitetaan esimerkiksi työhönvalmentajaa tai työkykykoordinaattoria.

Työtehtäviä voidaan mukauttaa väliaikaisesti tai pysyvästi esimerkiksi vammautumisen tai pitkäaikaissairauden vuoksi. Jotkut muutokset vaikuttavat vain kyseessä olevaan työntekijään, mutta jotkut mukautukset voivat vaatia useamman työntekijän työtehtävien tai työolosuhteiden uudelleen järjestelyä.

Käytännössä työn mukauttaminen on esimerkiksi työtehtävien räätälöintiä, joustoja, erilaisia työaikajärjestelyjä tai työyhteisön asenteisiin ja ilmapiiriin vaikuttamista esimerkiksi tietoa lisäämällä.

Työympäristöä voidaan muokata huomioimalla esimerkiksi valaistus, kalusteet, esteettömät työtilat, apuvälineet ja rauhallinen työympäristö.

Joihinkin muutoksiin voi saada rahallista tukea ,kuten työolosuhteiden järjestelytukea (aukeaa uudelle välilehdelle).

Asenteiden muokkaus myös tärkeää. Kokemusasiantuntija Malla Hiltunen kertoo urapolustaan vakavan migreenin kanssa. (2023)
Työterveyslaitos: Työn muokkaus (2020)

Työterveyshuollon kautta kuntoutukseen.

Työkokeilu voidaan toteuttaa myös työterveyshuollon kuntoutuspäätöksellä.

Se sopii tilanteisiin, missä työterveyshuollon arvion mukaan työeläkeyhtiön tukeman ammatillisen kuntoutuksen myöntämisen edellytykset eivät täyty, mutta varhaisen tuen tarve työssä jatkamiseksi tai työhön palaamiseksi on työterveyshuollossa kuitenkin havaittu.

Kela maksaa kuntoutusrahaa työkokeilun ajalta enintään 45 päivää (2024).

Kela: Kuntoutusraha ja työterveyshuollon järjestämä kuntoutus. Aloituskohta 8:45.
Lääkäri ohjentaa asiakkaalle lausunnon asiakkaalle tämän työkyvystä.

Osa-aikatyö toipumisen tueksi.

Osasairauspäiväraha tukee työkyvyttömän henkilön pysymistä työelämässä ja paluuta kokoaikaiseen työhönsä. Sitä haetaan Kelasta.

Osa-aikainen työ osasairauspäivärahalla on vapaaehtoinen järjestely, johon tarvitaan työntekijän ja työnantajasi suostumus. Osa-aikatyö ei saa vaarantaa työntekijän terveyttä eikä toipumista. Työaika pitää vähentyä 40–60 prosenttiin.

Osasairauspäivärahan hakemiseen on riittänyt 1.4.2023 lähtien usein työterveyslääkärin tai muuten työolot tuntevan lääkärin kirjoittama A-lausunto. Sillä voi saada osasairauspäivärahaa yleensä enintään 60 päivää. Sen jälkeen tarvitaan laajempi B-lausunto ja päivärahaa voi saada enintään 150 päivää.

Kela: Sairauspäiväraha, osasairauspäiväraha ja B-lausuntoasiat (2023
Mies ylittämässä pyörätuolin kanssa tietä.

Mukautuksilla jokaisen työkyky käyttöön.

Jatkuvaa työkyvyttömyyseläkettä on kahdenlaista: osatyökyvyttömyys- ja täysi työkyvyttömyyseläke. Niille jääminen ei välttämättä tarkoita, että työkykyä ei ole lainkaan jäljellä.

Työkyvyttömyyseläkettä ja kuntoutustukea voi hakea Kelasta tai työeläkelaitoksesta silloin, kun työeläkettä on ehtinyt kertyä riittävästi.

Osatyökyvyttömyyseläkettä tai osakuntoutustukea voi hakea ainoastaan työeläkeyhtiössä.

Täyttä työkyvyttömyyseläkettä voi hakea, kun sairauspoissaolot ovat jatkuneet yli vuoden ja työkyky on merkittävästi heikentynyt. Työkyvyttömyyseläke on viimeinen vaihtoehto ja ennen sitä kartoitetaan muut mahdollisuudet. Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke. Täyden työkyvyttömyyden kohdalla työkyvyn aleneman tulee olla 60 %.

Osatyökyvyttömyyseläkettä tai osakuntoutustukea voi saada, jos työkyky on osittain heikentynyt sairauden, vian tai vamman vuoksi vähintään vuoden ajan. Työkyvyn menetys tulee olla vähintään 40 %.

Osatyökyvyttömyyseläke poikkeaa työkyvyttömyyseläkkeestä, koska sen myöntämisessä ei edellytetä sairauspoissaoloja. Osatyökyvyttömyyseläkkeen hakija tarvitsee lääkärin B-lausunnon.

Jos työhistoriaa on taustalla enemmän, eläke-etuudet haetaan pääsääntöisesti työeläkelaitokselta. Jos työhistoriaa ei ole kertynyt, eläke haetaan Kelasta.

Osakuntoutustuki tai osatyökyvyttömyyseläke ei ole Kelan etuus. Sitä haetaan työeläkelaitoksesta.

Osatyökyvyttömyyseläke mahdollistaa osa-aikaisen työn tekemisen, mutta se ei edellytä sitä. Osatyökyvyttömyyseläkettä voi hakea myös työttömänä, jolloin toimeentulo muodostuu sen ja työttömyysetuuden yhdistelmästä.


Kela: Työikäisen työkykypolku: Kun työkyky ei palaudu sairauspäivärahakaudella (2023)
Kela: Kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke – Mielenterveyden häiriötä sairastavan kuntoutuspolku (2024)

Työkyvyttömyyseläkkeellä voi työskennellä, mutta silloin pitää huomioida oma henkilökohtainen ansioraja. Jos ansioraja ylittyy toistuvasti, kannattaa eläke jättää lepäämään. Työstä on ilmoitettava omalle eläkeyhtiölle eli Kelaan tai työeläkeyhtiölle.

Lepäämään jättäminen tarkoittaa sitä, että työkyvyttömyyseläkkeen maksu keskeytetään työssäolon ajaksi. Jos työssäkäynti loppuu kahden vuoden sisällä, työkykyä ei arvioida uudelleen, vaan työkyvyttömyyseläkkeen maksu jatkuu. Eläkettä on haettava uudestaan vain, jos työntekijä pysyy työelämässä kaksi vuotta, eikä tämän jälkeen hae eläkettä takaisin.

Bruttotulot voivat olla ainakin 976,59 euroa (vuoden 2024 tieto) kuukaudessa ilman, että se vaikuttaa työkyvyttömyyseläkkeen saantiin. Jos henkilöllä on jo pitkä työura takana, voi ansaintaraja olla paljon suurempi. Ansaintarajan voi tarkistaa Työeläke.fi sivuston kautta.

Joustoa työn määrään.

Jos henkilö ei jaksa enää tehdä työtä kuin ennen, mutta hänellä ei ole mahdollisuutta esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeeseen, voi osittainen vanhuuseläke (OVE) tuoda joustoa työn määrään.

Osittainen vanhuuseläke antaa työntekijälle mahdollisuuden nostaa osan kertyneestä työeläkkeestäsi ennen täydelle vanhuuseläkkeelle siirtymistä.

Henkilö voi silti tehdä työtä ja saada ansioita vapaasti eläkkeen rinnalla.

Osittaista vanhuuseläkettä voi saada, jos henkilö on syntynyt vuonna 1963 tai aiemmin ja täyttänyt 61 vuotta. Alaikäraja nousee vuonna 1964 ja sen jälkeen syntyneillä asteittain.

”Sankarieläke”

Työuraeläke mahdollistaa eläkkeelle jäämisen 63-vuotiaana. Sitä voi hakea pitkän ja erityisen rasittavan työuran tehneelle.

Ajankohtaista ammattilaisille

Dia jonka otsikko tavoitteet työkykykoordinaattorityössä. Tekstiä ja kuvituskuva kahvikupist ja läppäristä.
Uutinen
17.12.2024
Työkykykoordinaattorit ja työkyvyn tuki tulevaisuudessa
Uutinen
29.11.2024
Ohjaustyön kansainvälistä tiedonvaihtoa Jyväskylässä
Kaija Ray, vaaleahkot hiukset kiinni, katsoo kameraan. Vaalea paita, taustalla kesäinen pensas.
Blogi
25.11.2024
Miten oppilaitokset näkyvät paikallisessa työllisyydenhoidossa?

Kyvyt käyttöön -artikkeleita

Kyvyt käyttöön -teksti logona käytettynä, vihreällä.

Tukea työllistymiseen aiempaa useammalle

Helsingin kaupungin vammaisten palveluissa alkoi vuoden 2019 keväällä palvelurakenneuudistus. Sen tavoitteena on laajentaa tuetun työllistymisen palvelua niin, että se tavoittaa…
Kyvyt käyttöön -teksti logona käytettynä, vihreällä.

Avotyön sijaan palkkatyöhön

Helsingin kaupungissa on jo 20 vuoden ajan pyritty avotyötoiminnan sijaan ohjaamaan asiakkaita tuetun työllistymisen palveluihin. Tämä onkin avannut palkkatyöhön väyliä,…
Kyvyt käyttöön -teksti logona käytettynä, vihreällä.

Työelämä on tärkeä oppimisympäristö – Ohjaaja tai työhönvalmentaja madaltavat työnantajan rekrytointikynnystä

Meillä kaikilla on yhdenvertainen oikeus toimeentulon hankkimiseen valitsemallamme työllä. Yhdenvertaisuutta turvataan ammatillisessa koulutuksessa tarjoamalla esteetön ja saavutettava oppiminen. Oppimisessa keskeisiä…
Kyvyt käyttöön -teksti logona käytettynä, vihreällä.

Työvalmentajan koulutuksesta pontta työhön

Verkostoituminen on työvalmennuskoulutuksen huima lisäarvo, opiskelijat sanovat.