Vates-säätiön lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta koskevaksi lainsäädännöksi
Hallituksen esityksen mukaan työskentely palkkatuella ei kerryttäisi 1.9.2024 alkaen enää oikeutta ansiopäivärahaan. Tällä hetkellä palkkatuettu työ kerryttää työssäoloa 75 % osuudella. Työllistämisvelvoitteen perusteella järjestetyssä palkkatuetussa työssä jokainen viikko täyttää työssäoloehdon. Esityksen toteutuessa palkkatutusta työstä ei enää kertyisi työssäoloehtoa.
Asia: VN 23793/2023
Vates-säätiö sr on vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä edistävä asiantuntijaorganisaatio. Tämä lausunto koskee hallituksen esitysluonnoksen työssäoloehdon karttumisen poistamista palkkatuetun työn ajalta liittyviä kohtia.
Palkkatuettu työ on normaali työsuhde. Tästä syystä Vates-säätiö vaatii, että palkkatuetun työn on myös jatkossa kerrytettävä työssäoloehtoa.
Hallituksen esityksen mukaan työskentely palkkatuella ei kerryttäisi 1.9.2024 alkaen enää oikeutta ansiopäivärahaan. Tällä hetkellä palkkatuettu työ kerryttää työssäoloa 75 % osuudella. Työllistämisvelvoitteen perusteella järjestetyssä palkkatuetussa työssä jokainen viikko täyttää työssäoloehdon. Esityksen toteutuessa palkkatutusta työstä ei enää kertyisi työssäoloehtoa.
Palkkatukea koskeva muutos vaikuttaa erityisesti vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymiseen. Kuten lakiesityksen perusteluissa mainitaan, jos palkkatuettu työ ei johda työllistymiseen ja henkilö palaa takaisin työttömyyteen, on todennäköistä, että henkilö siirtyy/palaa työmarkkinatuelle, joka on keskimäärin alhaisempi kuin nykytilanteessa. Tämä alentaa merkittävästi työnhakijan käytettävissä olevia tuloja ja lisää muiden etuuksien tarvetta.
Esityksen mukaan ns. alentuneesti työkykyisille henkilöille työssäoloehtoa kuitenkin kertyisi ensimmäisen 10 työssäolokuukauden jälkeen (75 % kerryttävistä kuukausista), mikäli palkkatuelle myönnetään jatkoa samaan työsuhteeseen. Esityksen mukaan myöskään alentuneesti työkykyisten henkilöiden osalta työssäoloehto ei kertyisi ensimmäisten 10 kuukauden ajalta palkkatuetusta työstä. Palkkatuetun työn tulisi kestää nykyistä pidempään, jotta työssäoloehto täyttyisi pelkällä palkkatuetulla työllä.
On erittäin tärkeää, että alentuneesti työkykyisten osalta esityksessä on erillinen poikkeava kirjaus. Työssäoloehtoa tulisi kuitenkin kertyä jo ensimmäisen 10 kuukauden palkkatuetun työssäolojakson ajalta. Palkkatuettu työ on normaali työsuhde. Vammaisilla tai osatyökykyisillä henkilöillä työura voi koostua palkkatuetusta työstä ja ilman työssäoloehdon kertymisen säilyttävää kirjausta he jäisivät pysyvästi ansiosi-donnaisen ja peruspäivärahan ulkopuolelle työssäkäynnistä huolimatta.
Vates-säätiö esittää lakiesityksen muuttamista niin, että yli 60-vuotiaiden työssäoloehdon kertymä palkka-tuetusta työstä säilyy ainakin samalla tavoin kuin alentuneesti työkykyisillä.
Palkkatuki on monesti ollut vanhemmilla työntekijöillä ainoa mahdollisuus neuvotella työnantajan kanssa työpaikasta ja työllistyä. Vaikka työkokemusta ja osaamista on kartutettu palkkatuetussa työssä, ovat jatkomahdollisuudet työllistyä palkkatuen jälkeen olleet aikaisemminkin heikot, eikä esitetty lakimuutos toisi tähän korjausta. Mikäli vanhemmat työntekijät eivät pääse jatkamaan työntekoaan, ei hallitusohjelman työllisyystavoite tule toteutumaan. Suomen väestörakenteen lähivuosien kehitys merkitsee työvoimatarpeen kasvua, minkä takia tarvitaan mm. työelämän muokkaamista myös vanhimpien työntekijöiden edellytyksiin sopiviksi.
Huomioita esityksen taloudellisista vaikutuksista
Mikäli työssäoloa ei tulevaisuudessa kerry palkkatuetulta työjaksolta, palkkatuen käyttö työllistymistä edistävänä palveluna tulee vähenemään voimakkaasti tai jopa loppumaan kokonaan. Näkymänä voi olla, ettei palkkatuettuun työhön enää hakeuduta eikä sitä enää nähdä oikeana työnä. Tämä heijastuu myös työnantajiin, jotka eivät enää saa hakijoita työpaikkoihin, kun työttömillä on vähemmän kannustimia ottaa vastaan palkkatukityötä.
Vates-säätiö, edellä mainittuihin perusteisiin vedoten, ei kannata esityksessä olevaa työssä-oloehdon leikkaamista palkkatuetun työn osalta
Helsingissä 19. päivänä tammikuuta 2024
Jaana Pakarinen
Toimitusjohtaja
Vates-säätiö sr