Siirry pääsisältöön

Työhönvalmentajat haluaisivat satsata enemmän työnantajayhteistyöhön

26.08.2024

Teksti: Mari Bergman
Kuva: iStock

Työhönvalmennuksen kehittämisryhmän jäsenet kokoontuivat loppukeväästä kaksiosaiseen työpajaan, joiden aiheina olivat työhönvalmennuksen käytäntöjen erot alueilla ja työhönvalmennuksen hyvien käytänteiden hyödyntäminen omalla alueella. Molemmissa työpajoissa varsinaisen työpajatyöskentelyn lisäksi kuultiin alustukset työhönvalmennustoiminnan kehittämisestä. Jenni Kujansivu ja Mikko Silvennoinen kertoivat ensimmäisessä työpajassa työhönvalmennuksen kehityksestä Pirkanmaalla. Toisessa työpajassa Leena Normia-Ahlsten käsitteli THL:n laatuperusteisen työhönvalmennuksen pilotointia. Työpaja ideoitiin ja suunniteltiin yhteistyössä Veto+ Vaikuttavaa elintapaohjausta ja työvalmennusta -hankkeen kanssa.

neljä kättä lähikuvassa, asettavat palapelin paloja yhteen.Työpajoihin oli ilmoittautunut kehittämisryhmän jäseniä eri puolilta Suomea. Osallistujilla oli hyvin erilaisia työ- ja koulutushistorioita, mikä toi keskusteluun monenlaisia näkökulmia. Tavoitteena oli käsitellä työhönvalmennuksen alueellista eriarvoisuutta rakentavasti.

Erilaisten kohderyhmien ja eri sektorilla toimivien työhönvalmentajien keskusteluissa alueiden erilaiset toimintakulttuurit ja resurssien epätasainen jakautuminen nousivat esiin useasti. Molemmilla kerroilla keskustelu palasi toistavasti kysymykseen valtakunnallisten linjausten tarpeellisuudesta, isomman työkalu- ja menetelmäpankin tarpeesta sekä yksilöllisten ja räätälöityjen palvelupolkujen mahdollistamisesta.

Aktiivisen työnantajayhteistyön tekeminen on suuri haaste monilla alueilla. Sen laadukkaaseen toteutukseen tarvitaan sille suunnattua työaikaa, markkinointiosaamista ja paljon tietotaitoa työnantajalle tarkoitetuista tuetun työllistymisen tuista ja palveluista. Kaikki nämä vaativat työhönvalmennuspalvelun järjestäjältä panostuksia. Monilla alueilla työhönvalmennuksen historia on vielä lyhyt eikä aktiivisen yritysyhteistyön tekeminen kuulu työhönvalmennustyötä tekevien ammattilaisten työnkuvaan.

Useat työpajoihin osallistuneet kertoivat työnantajayhteistyön olevan oleellinen osa heidän työtään, mutta he tekisivät sitä mielellään enemmän ja laadukkaammin, jos resurssit sen sallisivat. Myös erilaiset laatukriteerien asettamat työnantajayhteistyön kuukausikohtaiset numeraaliset tavoitteet tuntuvat pienemmillä paikkakunnilla epärealistisilta eivätkä kovin tarkoituksenmukaisilta.

Työhönvalmennuspalvelun kohdentuminen oikea-aikaisesti ja oikealle kohderyhmälle oli myös toinen läpileikkaava teema molempien päivien keskusteluissa. Moniammatillisen yhteistyön ja asiakasohjauksen toimivuus ei ole kiinni alueen koosta, mutta hyvät henkilökohtaiset suhteet asiakkaita lähettävään ja eteenpäin ohjaavaan tahoon ovat erittäin tärkeitä. Tiettyyn kohderyhmään keskittyminen myös monesti ajatellaan hyväksi lähtökohdaksi laadukkaalle työhönvalmennukselle. Pienemmillä paikkakunnilla tämä ei ole aina mahdollista. Toisaalta palvelua on helpompi räätälöidä, kun se on kevyemmän palvelurakenteen vuoksi ketterä ja asiakaslähtöinen.

Toivomme työpajojen herättäneen osallistujissa uusia ajatuksia. Järjestäjälle se antoi ideoita tulevien tapahtumien ja materiaalien aiheeksi. Työpajojen ansiosta osallistujat vaihtoivat yhteystietoja ja virittelivät yhteistyötä, kuten esimerkiksi tutustumismatkaa toisen työhönvalmennuspalvelun luo.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!

 


Yhteystiedot

Mari Bergman
Erityisasiantuntija, tuettu työllistyminen
puh. 044 787 7022
mari.bergman(at)vates.fi

Liity kehittämisryhmään

Työpaikkakävelyn kautta hommiin

NETTA – Erityistä tukea tarvitsevan nuoren työllisyyden ja osaamisen tuki -hanke päättyi kesäkuussa 2023. Hankkeessa kehitettiin toimintamallia, jossa työnhakijan vahvuudet ja osaaminen saadaan kohtaamaan työnantajien rekrytointitarpeet. Hankkeessa keskityttiin erityistä tukea tarvitsevien nuorten työnhakuun ja heidän palkkauksestaan kiinnostuneiden työnantajien auttamiseen.

Hankkeen yritysyhteistyökumppani Scania Oy:llä on erityisen hyvä kokemus onnistuneesta työn muotoilusta ja tuetun työllistämisen prosessista hankkeen puitteissa.

Lue hankkeesta ja Scanian kokemuksesta

Valtakunnallista toimijaa tarvitaan, tiedon ja verkostoitumisen tarve on suuri

Musta kysymysmerkki keltaisessa post-it lapussa, joka roikuu pyykkipohjalla sinisten ja oranssien post-it lappujen kanssa narulla.Vates-säätiö toteutti kyselyn koordinoimalleen Työhönvalmennuksen kehittämisryhmälle huhti-toukokuussa 2021.

Tutustu kyselyn tuloksiin

Tapahtumien tallenteet

""

Vates-säätiön tapahtumien tallenteet ovat katsottavissa Vatesin YouTube-kanavalta. Tallenteen on tekstitetty.

Vatesin tilaisuuksien tallenteet - YouTube (avautuu uuteen välilehteen)


Ihmisiä seminaarissa auditoriossa.

Artikkeleita työhönvalmennuksesta

Kansainvälisiä kuulumisia työhönvalmennuksen kentältä

Tuetun työllistymisen ja työhönvalmennuksen kansainvälinen yhteistyö on pienistä resursseista huolimatta tiivistynyt viime vuosina. Eurooppalaiset organisaatiot ovat tuottaneet yhteistä menetelmä- ja vaikuttamismateriaalia ja keskinäinen hankeyhteistyö on kasvussa. Panostukset näkyvät toivottavasti lähivuosina niin työnantajayhteistyössä kuin valmennuksen laadussakin.

IPS-työhönvalmentaja kulkee rinnalla, tukee ja kannustaa

Asumispalveluyksikkö Pirta kaipasi lisäkäsiä asukkaiden arjen virkistämiseen ja rikastuttamiseen. Motivoituneelle ja koulutetulle osaajalle avautui ovi työelämään. Kehitysvammaisten vapaa-ajan toiminnan varmaotteisen ohjaajan katse on vahvasti kohti tulevaisuutta.