Ammattilaiset - muutoksen tekijät
14.12.2021
Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos. Tämä voisi kuvastaa tämän hetken työllisyyden hoidon kenttää. Mikä on muutoksen suunta, mihin se vaikuttaa ja mitä se vaatii kentän toimijoilta? Nämä ovat ammattilaisia askarruttavia kysymyksiä.
Muutosten keskellä ihminen tarvitsee tukea työllistymiseensä. Keskiössä on aina kuitenkin ihminen - kuten toimitusjohtajamme Jaana Pakarinen kirjoitti marraskuun blogissaan. Valmennus- ja ohjausalan ammattilaiset työskentelevät muutosten keskellä ja paineissa kohdaten yksilöt – ihmiset – huolineen ja tarpeineen, mutta myös kyvykkyyksineen ja osaamisineen. Muutosten keskellä tulisi myös muistaa, että ammattilainen tarvitsee tukea sekä ymmärrystä työlleen organisaatiostaan, esihenkilöltään.
Muutos on aina mahdollisuus. Mahdollisuus olla vaikuttamassa, luomassa uutta, rakentamassa toimivampaa mallia. Kokeilut on kokeiltu ja näytöt on annettu. Eikö voisi vain resursoida toimivaan ja näyttöön perustuvaan tulokselliseen työllisyydenhoitoon? Tuleeko aina aloittaa alusta tai perustella jo toimivaa käytäntöä uusilla kokeiluilla? Kuuluu myös kommentteja ammattilaisten penkkirivistä.
Ehkä huomaamme muutoksen askeleet kohti toimivampaa vasta jälkikäteen ja voimme ihailla kätilöimisen taitojamme tai sanoa olleemme osa muutosta parempaan. Samalla tulee hyväksyä, että muutos vaatii aikansa ja oikean hetkensä.
Muutoksessa voisi muistaa tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen ratkaisukeskeisen otteen ydinajatukset:
- Älä korjaa sitä, mikä ei ole rikki.
- Tee lisää sitä, mikä jo toimii.
- Jos jokin ei toimi, tee jotain muuta.
Ja se, mihin keskityt, lisääntyy. Muutoksen avain ovat kentän ammattilaiset osaavalla työotteellaan.
Voima muutokseen ja arjen haasteelliseen ja paineiseenkin ympäristöön löytyy yhteistyöstä ja ymmärryksestä siitä, että olemme tässä muutoksessa yhdessä. Olemme edistämässä ihmisoikeuksia, jokaisen oikeutta työhön. On aika luoda siltoja ja rakentaa työllisyyden hoidon kokonaisuutta yhteistyössä, innovatiivisin ratkaisuin. Tähän kokonaisuuteen tarvitaan kaikkia toimijoita ja erityisesti ammattilaisia. Samoin tarvitaan työelämän kehittämisen tukemista.
Tänä vuonna Vates-säätiön tapahtumissa on ollut läsnä satoja ammattilaista kehittämässä työotettaan ja verkostoitumassa eri toimijoiden kanssa. Vahvistetaan tätä, muistetaan, että yhteistyöllä saamme enemmän, luotetaan toisiimme ja muutos kohti monimuotoisempaa työelämää on käsissämme.
Nyt on aika hetki hengähtää, kiittää itseään ja kumppaneitaan. Tämä vuosi näyttää merkityksellisyytensä tulevaisuudessa. Jatketaan yhteistä kehittävää ja rakentavaa työtä ensi vuonna!
Anne Korhonen
kehittämiskoordinaattori
Kommentointi
Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!
- Työhönvalmennuksen kehittämisryhmä
- Välityömarkkinatoimijoiden verkosto
- Viestintäverkosto
- Liity kehittämisryhmiin
Yhteystiedot
Mari Bergman
Erityisasiantuntija, tuettu työllistyminen
puh. 044 787 7022
mari.bergman(at)vates.fi
Työpaikkakävelyn kautta hommiin
NETTA – Erityistä tukea tarvitsevan nuoren työllisyyden ja osaamisen tuki -hanke päättyi kesäkuussa 2023. Hankkeessa kehitettiin toimintamallia, jossa työnhakijan vahvuudet ja osaaminen saadaan kohtaamaan työnantajien rekrytointitarpeet. Hankkeessa keskityttiin erityistä tukea tarvitsevien nuorten työnhakuun ja heidän palkkauksestaan kiinnostuneiden työnantajien auttamiseen.
Hankkeen yritysyhteistyökumppani Scania Oy:llä on erityisen hyvä kokemus onnistuneesta työn muotoilusta ja tuetun työllistämisen prosessista hankkeen puitteissa.
Valtakunnallista toimijaa tarvitaan, tiedon ja verkostoitumisen tarve on suuri
Vates-säätiö toteutti kyselyn koordinoimalleen Työhönvalmennuksen kehittämisryhmälle huhti-toukokuussa 2021.
Tapahtumien tallenteet
Vates-säätiön tapahtumien tallenteet ovat katsottavissa Vatesin YouTube-kanavalta. Tallenteen on tekstitetty.
Vatesin tilaisuuksien tallenteet - YouTube (avautuu uuteen välilehteen)
Artikkeleita työhönvalmennuksesta
Diagnoosi ei määritä ihmistä - Työpaikka löytyi työhönvalmennuksen avulla
Nita Halosen viesti työnantajille ja työyhteisöille on se, että diagnoosi ei kerro ihmisestä mitään. Diagnosoidun sairauden perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä siitä, millainen ihminen on tai miten hyvin hän työskentelee.
Työnantajia tarvitaan tuetun työllistämisen kehittämiseen
Tuetun työllistämisen työhönvalmennuksen nykytilanne, saatavuus ja tulevaisuus hyvinvointialueilla puhututtavat kentällä. Tove Lassenius ja Melanie Shametaj kertovat näkemyksiään siitä, miten työhönvalmennusta tuetussa työllistämisessä tulisi kehittää. – Työnantajat olisi saatava mukaan, he painottavat.