Työhönvalmennuksen kehittämisryhmä
Työhönvalmennuksen kehittämisryhmä on Vates-säätiön koordinoima, työhönvalmennustyötä tekevien ammattilaisten verkosto. Ryhmä on valtakunnallinen ja siihen kuuluu tällä hetkellä jäseniä ympäri Suomea. Oletko kiinnostunut työhönvalmennuksen käytäntöjen kehittämisestä ja jakamisesta? Tule mukaan!
Työhönvalmennuksen kehittämisryhmän toiminnan tarkoituksena on tukea
- työhönvalmennuksen menetelmällistä kehittämistä ja yhdenmukaisuutta
- työhönvalmentajien ammatillista kasvua ja yhteenkuuluvuutta sekä
- tuottaa valtakunnallisesti yhteisesti ymmärrettyjä ja jaettuja hyviä käytäntöjä
Kehittämisryhmä kokoontuu työhönvalmennuksen teemapäiviin, joissa on yhdistetty sekä tiedon ja hyvien käytänteiden jakamista että verkostoitumista. Teemapäivät ovat omakustanteisia. Niiden tavoitteena on, että ryhmän jäsenet saavat ajankohtaista tietoa alalta, vertaistukea ja kehittävät yhdessä alan toimintaa.
Kehittämisryhmän vetovastuu on Vates-säätiöllä, joka huolehtii ryhmän jäsenten vuoropuhelun aktivoimisesta ja ylläpitämisestä sekä ryhmän tuotosten tiedottamisesta ulospäin. Kehittämisryhmälle tehdään myös kyselyitä, joilla kartoitetaan ryhmän jäsenten toiveita ja tarpeita työhönvalmennuksen kehittämisen ja vaikuttamisen painopisteistä.
Työhönvalmennuksen kehittämisryhmään voit liittyä oheisella lomakkeella.
Teemapäivät jatkuvat
Työhönvalmennuksen Teemapäivät ovat Vates-säätiön koordinoiman Työhönvalmennuksen kehittämisryhmän toimintaa. Kehittämisryhmä kokoontuu Työhönvalmennuksen teemapäiviin, joissa on yhdistetty sekä tiedon ja hyvien käytänteiden jakamista että verkostoitumista. Teemapäivät ovat omakustanteisia. Niiden tavoitteena on, että ryhmän jäsenet saavat ajankohtaista tietoa alalta, vertaistukea ja kehittävät yhdessä alan toimintaa. Teemapäivät järjestetään yhteistyökumppanin kanssa.
Haluatko olla mukana päivää toteuttamassa tai onko sinulla hyvä idea sisällöstä teemapäivään?
Ota yhteyttä: Mari Bergman, mari.bergman(at)vates.fi
Työhönvalmennuksen teemapäivä: Helsingin työllisyyspalvelut
Aika: 13.5.2023 klo 9.30-11.30
Tule teemapäivään kuulemaan ajankohtaista tietoa Helsingin työllisyyspalveluista. Tilaisuudessa työkykykoordinaattorit Johanna Myyryläinen ja Sari Tuominen kertovat minkälaisia työkyvyn tuen palveluita Helsingin työllisyyspalveluilla on tarjolla. Tilaisuudessa käsitellään sitä, miten työhönvalmentajien yhteistyö julkisten työllisyyspalvelujen kanssa toimii mahdollisimman hyvin. Työhönvalmentajat saavat asiakastyönsä tueksi tietoa mm. palveluohjauksesta, työkykypistemäärä -korteista ja paikallisista muuttuneista palveluista.
Paikka: Teemapäivä toteutetaan läsnätilaisuutena osoitteessa Oltermannintie 8. Kahvitarjoilu.
Kenelle: Ohjaus- ja valmennustyön ammattilaisille, jotka tekevät työtä erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden kanssa.
Hinta: Tilaisuus on maksuton. Kuluton peruutus on mahdollista viimeistään 5.5., jonka jälkeen ilmoittautuminen on sitova. Paikalle tulematta jättämisestä pidätämme oikeuden tarvittaessa veloittaa 30 e peruutusmaksun. Sairaustapauksissa emme peri peruutusmaksua, kun niistä ilmoitetaan meille.
Osallistujamäärä: max. 30 osallistujaa.
Tavoite:
• Koota yhteen valmennus- ja ohjaustyötä tekeviä ammattilaisia.
• Saada tietoa paikallisista työhönvalmentajien työtä tukevista työllisyyspalveluista.
Vates-säätiön kehittämistoiminta järjestää tapahtuman yhteistyössä Helsingin työllisyyspalveluiden kanssa.
Lue koosteita Teemapäivistä
Toukokuun työhönvalmennuksen teemapäivä 2.5. käsitteli työnantajayhteistyötä ja piilotyöpaikkoja. Tapahtuma keräsi yhteen 40 valmennus- ja ohjausalan osaajaa. Teemapäivä toteutettiin yhteistyössä Kehitysvammaliiton ja Vamlas – Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö sr:n kanssa.
Vates-säätiön ja Elämänlaatua ruuasta -hankkeen yhteisessä Työhönvalmennuksen teemapäivässä 30.5. paneuduttiin ruokasuhdeajatteluun. Kutsuimme ohjausalan ammattilaiset pohtimaan, miten ja miksi ohjaajan oma ruokasuhde vaikuttaa ohjaustyöhön sekä mikä yhteys ruokasuhteella on työ- ja toimintakyvyn tukemiseen.
Anne Korhonen: Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos, Muutos on aina mahdollisuus. Mahdollisuus olla vaikuttamassa, luomassa uutta, rakentamassa toimivampaa mallia.
Vuoden viimeinen työhönvalmennuksen teemapäivä pureutui Green Care ja luontopainotteisiin menetelmiin sekä työhönvalmennuksen arjessa että viestinnässä. Päivässä jaettiin tietoa ja työstettiin omaa työtapaa, viestejä ja kuultiin tarinallistamisesta, miten kyseisestä menetelmästä voi viestiä valmennuspalveluna. Teemapäivä keräsi liki 60 valmennus- ja ohjausalan osaajaa yhteen.
- Työhönvalmennuksen kehittämisryhmä
- Välityömarkkinatoimijoiden verkosto
- Viestintäverkosto
- Liity kehittämisryhmiin
Yhteystiedot
Mari Bergman
Erityisasiantuntija, tuettu työllistyminen
puh. 044 787 7022
mari.bergman(at)vates.fi
Työpaikkakävelyn kautta hommiin
NETTA – Erityistä tukea tarvitsevan nuoren työllisyyden ja osaamisen tuki -hanke päättyi kesäkuussa 2023. Hankkeessa kehitettiin toimintamallia, jossa työnhakijan vahvuudet ja osaaminen saadaan kohtaamaan työnantajien rekrytointitarpeet. Hankkeessa keskityttiin erityistä tukea tarvitsevien nuorten työnhakuun ja heidän palkkauksestaan kiinnostuneiden työnantajien auttamiseen.
Hankkeen yritysyhteistyökumppani Scania Oy:llä on erityisen hyvä kokemus onnistuneesta työn muotoilusta ja tuetun työllistämisen prosessista hankkeen puitteissa.
Valtakunnallista toimijaa tarvitaan, tiedon ja verkostoitumisen tarve on suuri
Vates-säätiö toteutti kyselyn koordinoimalleen Työhönvalmennuksen kehittämisryhmälle huhti-toukokuussa 2021.
Tapahtumien tallenteet
Vates-säätiön tapahtumien tallenteet ovat katsottavissa Vatesin YouTube-kanavalta. Tallenteen on tekstitetty.
Vatesin tilaisuuksien tallenteet - YouTube (avautuu uuteen välilehteen)
Artikkeleita työhönvalmennuksesta
Synnynnäinen sydänvika ei heikennä työllistymistä
Suomessa on noin 11 500 yli 16-vuotiasta synnynnäisen sydänvian takia leikattua ihmistä, ja määrä kasvaa vuosittain vähintään 250 henkilöllä. Suurin osa sydännuorista ja -aikuisista opiskelee tai tekee työtä aivan kuin kuka tahansa. Tämä katsaus perustuu yhteen suomalaiseen ja kahteen ulkomaiseen tutkimukseen, joissa on tarkasteltu synnynnäisten sydänvikojen vaikutusta ammatinvalintaan ja työelämään.
Maatiloista rajavartiolaitokseen - Job Shadow Day mahdollistaa unelmien toteuttamisen
Job Shadow Day – työn seurannan päivä on lähtöisin Irlannista, jossa sitä on järjestetty vuodesta 2009 alkaen. Suomessa Job Shadow Day järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja siihen osallistui kymmenen nuorta vaasalaisesta Resurscentret Föregångarna -työpajasta. Sittemmin tapahtumasta on tullut valtakunnallinen.