ke lokak. 09 08:30:00 2024
Teksti: Kati Savela-Vilmari
Kuva: Sanni Suortti ja Mira Uusihauta-Koivu
Vuoden esimerkillinen eteläpohjalainen työnantaja 2023 houkuttaa työpaikkana niin nuoria kuin eläkeläisiäkin. Huvipuiston sesonkiaika antaa mahdollisuuden sekä kesätyöhön että työhönpaluun kokeiluun.
Huvipuisto PowerPark palkittiin Vuoden 2023 esimerkillisenä eteläpohjalaisena työantajana isojen yritysten sarjassa. Se työllistää noin 450 henkilöä. PowerPark on osa Lillbacka Powerco Oy konsernia ja Suomen ainoa perheomistuksessa oleva huvipuisto.
Rekrytointikoordinaattori Pia Sissala (kuvassa viides vasemmalta) sanoo, että PowerParkissa on haluttu tietoisesti rekrytoida eläkkeellä olevia työntekijöitä mm. huvipuiston laitekuljettajiksi. Toisaalta kausiluonteinen työ sopii hyvin myös opiskelijoille ja nuorille kesätyöksi.
- Työntekijöidemme ikäjakauma on noin 14–70 vuotta, ja olemme saaneet siitä hyvää palautetta myös työntekijöiltä itseltään. He pitävät siitä, että löytävät kavereita myös eri-ikäisistä ihmisistä kuin joita muuten tapaisivat.
Myös asiakkaat ovat olleet ilahtuneita työntekijöiden laajasta ikähaarukasta.
Työyhteisö on myös monikulttuurinen. Eniten ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä on ravintoloissa ja siivouspuolen tehtävissä. Turvallisuussyistä suurimmassa osassa asiakaspalvelutehtävistä vaaditaan sujuvaa suomen kielen taitoa. Siivous- ja ravintolapalveluissa työskentelevistä noin puolet on ulkomaalaistaustaisia.
Työllistämisen tuet, kuten palkkatuki esimerkiksi pitkään työttömänä olleen tai alentuneesti työkykyisen henkilön palkkaamiseksi ovat Sissalalle tuttuja. Palkkatuen hakemista hän ei pidä kynnyskysymyksenä, vaikka osa yrittäjistä voi kokea prosessin vaivalloiseksi.
Tukimuodoista työolosuhteiden järjestelytukea ei toistaiseksi ole käytetty esimerkiksi vammaisen henkilön tarvitsemiin työympäristön muokkauksiin. Kiireinen kesäsesonki määrittää sen, että mahdollisia mukautuksia ei välttämättä tälle ajalle pystytä tekemään. Mukautuksia on kyllä tehty muuten jonkin verran esimerkiksi perhevapaalta palaavien vakituisten työntekijöiden kohdalla.
Sesonkipainotteisen työn takia PowerParkiin on helppo hakeutua töihin myös silloin, kun haluaa kokeilla työntekoa pitkähkön tauon jälkeen. Myös osa-aikatyö on opiskelijoille ja monille muillekin vapaaehtoinen valinta, johon ollaan tyytyväisiä.
Pia Sissala sanoo, että perehdytystä ja rekrytointia hiotaan vuosittain. He kehittävät sitä mm. opinnäytetöiden, erilaisten kyselyiden ja omien käytännön havaintojen pohjalta.
Ison yrityksen rekrytointeja koordinoivana hän haluaa rohkaista muita yrityksiä solmimaan suhteita oppilaitoksiin, joiden kautta voi löytää innokkaita ja osaavia harjoittelijoita ja työntekijöitä. Myös oppisopimuskoulutus on hyvä keino saada räätälöidysti henkilöstöä taloon.
- Työharjoittelujaksot ovat hyvä tapa tutustua puolin ja toisin. Kannustan rohkeuteen! Halu oppia ja asenne ovat ratkaisevia tekijöitä, vaikka tietty ammattiosaaminen taustalle vaadittaisiinkin, Sissala painottaa.
Henkilöstön hyvinvoinnista pidetään huolta: kehitysehdotukset käydään läpi ja helpoimmin toteutettaviin toiveisiin vastataan nopeastikin. Henkilökunnalle järjestetään kesäkaudella yhteistä toimintaa viikoittain. Kauden päätteeksi pidetään kiitosjuhla koko henkilökunnalle sekä kauden ulkopuolella ympärivuotiselle henkilökunnalle esimerkiksi pikkujoulut.
Kuva: Vuoden 2023 esimerkillisen eteläpohjalaisen työnantajan palkintojenjako tammikuussa 2024. Kuvassa Aki Ruotsala; Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto, Tomi Kohtanen; Etelä-Pohjanmaan kauppakamari, Anne Niemi; Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, Joakim Petersen-Dryggve; Riikku Group, Pia Sissala; PowerPark sekä Jenniina Koivisto ja Annika Puro-aho; Hopea-Puro.
Kerabit Kattoelementit on saanut ukrainalaisista motivoituneita työntekijöitä. Operatiivinen johtaja Mikko Haapoja (kuvassa lavalla) ei pidä kielimuuria todellisena rekrytoinnin esteenä. Tutustumista helpottaakseen hän opetteli kuitenkin venäjän alkeet.
Vuoden 2023 esimerkillinen eteläpohjalainen työnantaja -kampanjassa korkeintaan 50 henkilöä työllistävien sarjan voiton vei Kerabit Kattoelementit Oy. Yritys toimii Seinäjoen Ylistarossa ja kuuluu Nordic Waterproofin Groupiin. Kerabit Kattoelementtien operatiivinen johtaja Mikko Haapoja kertoo, että työvoiman tarve on jatkuva, sillä Etelä-Pohjanmaalla työttömyysprosentti on todellisuudessa nollan tienoilla, motivoituneita työntekijöitä on hankala löytää. Alueella opiskelevia etsitään harjoitteluihin ja kesätöihin ja pidempiaikaisestikin töihin yritykseen.
Keväällä 2022 oivan ratkaisun työvoimapulaan tarjosi Ukrainasta tulleet osaavat ja motivoituneet ihmiset. Haapojalla oli kontakti jo alueella asuneeseen ukrainalaiseen, jonka kautta löytyi vasta maahan tulleita työhaluisia henkilöitä: mm. entisiä opettajia, myyjiä, siivoojia. Aikaisemmalla työkokemuksella tai koulutuksella ei ollut väliä, motivaatio riitti palkkaamiseen. Tällä hetkellä Ukrainasta on 14 työntekijää, mikä on yli 50 prosenttia yrityksen tuotantotyöntekijöistä.
- Pidin tärkeänä opetella itse venäjän alkeet, jotta voin keskustella ukrainalaisten kanssa. Englannilla ei oikein pärjää. Ukrainalaiset työntekijät ovat opetelleet myös suomea, Mikko Haapoja sanoo.
Hän painottaa, että kielimuuri ei ole todellinen ongelma, siitä kyllä selviää nykyteknologian avulla. Hän on halunnut helpottaa muualta tulleiden sopeutumista myös olemalla mukana hoitamassa verotus- ja pankkiasioita. Se vaatii hieman oman ajan käyttöä ja ponnistelua, mutta auttaa molempia osapuolia.
Haapoja on ollut kertomassa mm. Invest Lapualle ja Etelä-Pohjanmaan yrityspalveluille kansainvälisten osaajien rekrytoinnista maakunnassa. Hänestä tätä resurssia hyödynnetään harmillisen vähän.
- Erilaiset ihmiset tuovat työyhteisöön sananmukaisesti erilaisuutta ja iloa. Mökötystä ei täällä näe! Viestini muille on, että rohkeasti kokeilemaan erilaisia reittejä houkutella tekijöitä. Omasta motivaatiosta ja aktiivisuudesta on paljon kiinni, miten asiat sujuvat.
Lue Kerabit Kattoelementit Oy:n uutinen tunnustuksesta viime tammikuulta:
Kerabit Kattoelementit sai tunnustusta esimerkillisenä eteläpohjalaisena työnantajana - Kerabit
Spesian opiskelijat osallistuivat Job Shadow Day -päivään monilukuisasti ympäri Suomen. Päivän aikana monenlaiset työtehtävät tulivat tutuiksi, kun opiskelijat pääsivät tutustumaan unelmatyöhönsä.
Lue Sari Råmanin blogi JSD-päivästä Spesian sivuilta (linkki aukeaa uuteen väilehteen)
Alla olevat linkit avautuvat uuteen välilehteen
Videolla kerrotaan lyhyesti Job Shadow Day päivästä.
Yleistä päivästä, sopimusasiat ja nettipäivitykset:
Linda Lempiö
Hallintovastaava
puh. +358 44 773 5708
linda.lempio(at)vates.fi
Kehitysvammaistyön pappi Maarit Nuopponen Keski-Suomesta osallistui valtakunnalliseen Job Shadow Dayhin ja otti mukaansa työhön seuraaja Ellin. Mukana oli myös Kirkkohallituksen vammaistyön asiantuntija, pastori Katri Suhonen, jota Elli pääsi myös päivän aikana haastattelemaan.
FDUV:n videossa kuullaan päivään osallistuvien ajatuksia ja haaveita.