Siirry pääsisältöön

Ota ruoka puheeksi ohjauksessa - uusi toimintamalli työhönvalmentajille

Oletko pohtinut, miten ruuasta ja syömisestä voisi keskustella asiakkaiden kanssa? Uusi Elämänlaatua ruuasta -toimintamalli on kehitetty muun muassa työhönvalmennuksen tueksi. Sen avulla ohjaaja voi uudella tavalla käsitellä ravitsemukseen liittyviä aiheita ja samalla edistää asiakkaidensa työkykyä ja kuntoutusta.

Pilottivaihe puolivälissä: ”Asiakkaat sanoivat, että jatkoon menee!”

Elämänlaatua ruuasta -toimintaa on testattu syksyn aikana Päijät-Sotessa sekä Heinolan ja Lahden Klubitaloilla. Nyt keskiössä eivät ole kalorit tai ruokaympyrä, vaan tarkoitus on virittää keskustelua erilaisten harjoitusten ja työkalujen avulla siitä, mitkä asiat itselle ovat tärkeitä ja merkityksellisiä ylipäänsä ruuassa, ruokailussa ja syömisessä.

Kurkkaus Iitin työpajan ruokatoimintaan

Iitin työpajalla ruuanlaitto on aina ollut tärkeässä osassa työpajan toimintaa. Se on ollut suosittua toimintaa ja koetaan tosi mielekkäänä, kaikkienhan meidän on syötävä joskus. Ruokaa on valmistettu ruokaryhmissä sekä osana hyvinvointiryhmää.

Näkyykö ohjaajan oma ruokasuhde ohjaustyössä?

Vates-säätiön ja Elämänlaatua ruuasta -hankkeen yhteisessä Työhönvalmennuksen teemapäivässä 30.5. paneuduttiin ruokasuhdeajatteluun. Kutsuimme ohjausalan ammattilaiset pohtimaan, miten ja miksi ohjaajan oma ruokasuhde vaikuttaa ohjaustyöhön sekä mikä yhteys ruokasuhteella on työ- ja toimintakyvyn tukemiseen.

Turvalliset kohtaamiset ruokatoiminnan perustana

Miten huolehdimme siitä, että ruokaan liittyvät kohtaamiset ovat kaikille turvallisia? Miten otamme huomioon, että jokainen meistä tulee myös ruuan pariin hyvin yksilöllisestä taustasta? Entä miksi on tärkeää kiinnittää huomiota ruokaan liittyvien kohtaamisten laatuun? Näitä kysymyksiä pohdittiin yhdessä Päijät-Soten ja Klubitalojen valmennus- ja ohjaustyön ammattilaisten kanssa hankkeen ensimmäisessä työpajassa 18.1.2022.