Klubitalosta ja hyvästä työnantajayhteistyöstä potkua työnhakuun
15.03.2017
Teksti: Anne Korhonen
Kuva: Jaana Rossi
Raisa Jäntti aloitti 2000-luvun alussa avotyössä. Vuosien saatossa hän työskenteli pesulassa, päiväkodeissa ja kaupan alalla. Avotöiden jälkeen hän on ollut useamman kerran työharjoittelussa kaupan alalla. Rovaniemen Klubitalo Roihulan työhönvalmentajat ovat auttaneet häntä löytämään työharjoittelupaikat.
- Kun kuulin Klubitalo Roihulan toiminnasta, kiinnostuin siitä heti. Roihulassa olen tehnyt ansioluettelon ja käynyt yhdessä työhönvalmentajan kanssa läpi erilaisia työpaikkoja. Heiltä olen saanut tukea työllistymiseen ja koen sen todella tärkeäksi. Suosittelen Klubitaloa kaikille, jotka haluavat tukea työllistymiseen tai opintojen ohjaukseen, Jäntti suosittelee.
Koska Jäntistä oli tietoa ja tuntemusta jo avotyötoiminnan ajoilta, hänen kanssaan oli helppoa lähteä tekemään työhönvalmennusta.
- Työhönvalmentajan tulee tuntea valmennettava ja hänen rajoitteensa, kun hän lähtee hakemaan valmennettavan kanssa harjoittelu- tai työpaikkaa. On myös tärkeää tuntea paikkakunnan yrityksiä ja niiden työtehtäviä, jotta osaa ohjata työnhakijaa oikealle alalle ja tehtäviin, kertoo työhönvalmentaja Heli Kurvinen omasta roolistaan.
- Raisa oli kiinnostunut kaupanalasta, joten etsimme yhdessä yhteystiedot paikkakunnan kauppoihin. Yhteyttä otimme puhelimitse, jonka jälkeen yleensä lähetimme ansioluettelon sähköpostilla. Puhelimessa saatoimme myös sopia heti palaveriajan kauppaan, jatkaa Kurvinen.
Työllistymispolku työharjoittelusta
Tällä hetkellä Raisa Jäntti on työharjoittelussa Lidlissä. Hänen työhönsä kuuluu teollisuuden tuotteiden purkaminen, hyllyttäminen, pullohuoneen hoitaminen, pienet siistimistyöt, pahvitus ja asiakaspalvelu.
- Vaikka minulla on ravitsemis- ja hotellipalveluiden koulutus, kaupan ala on kiinnostanut minua aina. Kaupassa pääsee päivittäin tekemään erilaisia töitä ja palvelemaan asiakkaita. Pidän siitä, että saan tehdä töitä muiden ihmisten kanssa, Jäntti kuvailee.
- Työnantajayhteistyö on hedelmällistä, kun työhönvalmentaja kertoo rehellisesti valmennettavan mahdollisista rajoitteista ja tavoitteista työjaksolle sekä kertoo työhönvalmentajan tuen olevan käytettävissä koko ajan, työhönvalmentaja Heli Kurvinen kertoo.
- Aiempien työnantajien antamat suositukset ovat erittäin tärkeitä. Raisa Jäntin kohdalla ensimmäisestä harjoittelupaikasta saatu suositus helpotti häntä saamaan seuraavat harjoittelupaikat. Toivottavasti Raisan unelma osa-aikaisesta työsuhteesta toteutuu pian, sillä olemme pitäneet tätä unelmaa yllä kolme vuotta, Kurvinen jatkaa.
Työhönvalmentajan ja työnantajan yhteistyö
Yhteistyön ylläpitäminen työnantajien kanssa on tärkeää ja varsinkin pienellä paikkakunnalla se korostuu, koska työpaikkoja on tarjolla vähän.
- On tärkeää neuvotella rakentavasti työnantajan kanssa, koska tilanteet työpaikoilla muuttuvat ja elävät. Olemme myös huomanneet, että työpaikkakäyntien yhteydessä voi yhtäkkiä tulla esiin joku muu tehtävä, johon työnantaja on hakemassa työntekijää. Tällöin mahdollisuuden voi saada jokin toinen työnhakija. Työhönvalmentajan kannattaa olla koko ajan valmiudessa ja kyettävä tekemään nopeita ratkaisuja tilanteen sitä vaatiessa. Siten saamme uusia onnistumisia ja unelmat työpaikasta toteutumaan, summaa Kurvinen kokemuksiaan.
Harjoittelupaikka löytyi lopulta Lidlin aluepäällikön avulla Rovaniemen Oijustien myymälästä.
- Kävimme yhdessä läpi, mitä Raisa haluaisi tehdä ja mitä myymälätyöhön kuuluu. Hän on osoittautunut hyväksi asiakaspalvelijaksi myymälän puolella, kertoo Rovaniemen Lidl Oijustien myymälän myymäläpäällikkö Seila Ruokamo.
- Työhönvalmentaja tutustui työtehtäviin ja hän oli mukana ensimmäisenä päivänä. Raisan kanssa on kaikki mennyt hyvin, emmekä ole tarvinneet työhönvalmentajan apua. Työnantajana näen kuitenkin hyvänä, että tällainen tuki on tarvittaessa tarjolla, Ruokamo jatkaa.
- Raisasta on ollut suuri apu myymälässä, varsinkin jos myymälän joku vakituisista työntekijöistä joutuu olemaan poissa töistä. Olemmekin jatkaneet Raisan työsopimusta. Työharjoittelu on ollut meille hyvä kokemus. Kannustamme muitakin työnantajia tarjoamaan harjoittelumahdollisuuksia osatyökykyisille,
Ruokamo rohkaisee.
Vakituinen työllistyminen on myös Raisa Jäntin oma unelma.
- Työnteko on antanut minulle mielekästä tekemistä päiviin. Työnteon avulla olen tutustunut ihmisiin ja saanut päiviin rytmiä. Palkkatyö kiinnostaa minua paljon ja toivon, että saisin tulevaisuudessa vakituisen osa-aikaisen työpaikan, summaa Jäntti kokemuksiaan ja toiveitaan.
KLUBITALO ON mielenterveyskuntoutujien ja palkatun henkilökunnan muodostama jäsenyhteisö. Se tarjoaa kuntoutujille heidän omista tarpeistaan lähtevää työpainotteista toimintaa ja vertaistukea. Klubitalossa jäsenet ja henkilökunta osallistuvat tasavertaisesti toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen, päätöksentekoon ja toteuttamiseen. Työllistymisen tueksi Klubitalot toteuttavat siirtymätyöohjelmaa. Klubitalojen unelma on, että mielenterveyskuntoutujat voivat toteuttaa itseään kykyjensä mukaisesti ja ovat arvostettuja työtovereina, naapureina ja ystävinä. Suomessa on tällä hetkellä 25 Klubitaloa.
Artikkeli on julkaistu Kyvyt käyttöön Työhönvalmennus Extra -lehdessä 15.4.2016