Valtakunnallinen työn seuraamispäivä - työnantajien osallistuminen ja kokemukset
04.09.2024
Teksti: Henrikki Hirvonen
Kuva: IKEA/Job Shadow Day 2023
Graafi: Anne Kallio
Job Shadow Day eli työnseurannan päivä on ollut Suomessa jo kymmenen vuotta, ja Vates-säätiö teki sen kunniaksi katsauksen sen historiaan. Julkaisemme aiheesta muutaman artikkelin. Tässä ensimmäisessä käymme läpi työnantajien osallistumista seurantapäivään.
Job Shadow Day on päivä henkilöille, joiden elämäntilanne, sairaus tai vamma vaikeuttavat työllistymistä. Työnseurantapäivänä pyritään järjestämään onnistuneita kohtaamisia työnantajien ja työn seuraajien välillä. Päivän aikana työn seuraaja pääsee unelmatyöhönsä oikealla työpaikalla ja näkemään, sopiiko työ hänelle.
Suomessa päivän tarkoitus on vaikuttaa asenteisiin ja sitä kautta luoda paikallista ja alueellista yhteistyötä erityisryhmien tueksi ja mahdollistamiseksi.
Job Shadow Dayhin kuuluu kirjallinen sopimus, jonka allekirjoittavat lähettävä taho eli organisaatio, joka lähettää työnseuraajan työpaikalle, itse työn seuraaja sekä työnantaja vastaanottavana tahona.
Job Shadow Day tulee Irlannista, jossa sitä on järjestetty 2009 alkaen.
Job Shadow Dayn idea on siis, että työnantaja haluaa antaa työn seuraajalle mahdollisuuden. Mukaantulo on aktiivista. Työnantajan on nähtävä, että työn seuraajassakin voi olla potentiaalia työntekijäksi.
Kasvaako uudelleen osallistuvien määrä?
Jo alusta asti työnantajat ovat olleet hyvin mukana. Pieni notkahdus kävi vuoden 2018 tienoilla. Talouskasvu oli hidastunut ja yritykset ehkä miettivät osallistumistaan. Toinen suuri alamäki koettiin vuonna 2020, kun tuli koronaepidemia eikä Job Shadow Dayta järjestetty sen takia. Mutta sen jälkeen alkoi taas noususuhdanne ja olisikohan tulevaisuudessa lisääkin osallistujia tulossa? Ehkä tulevaisuudessakin osa työnantajista osallistu päivään useammin kuin vain kerran.
Työnantajista toistamiseen mukana olivat lähinnä ne, jotka kokivat asian tärkeäksi. Vastausten perusteella (kyselyt 2018–2024) työnantajat pitivät tärkeanä, että halu auttaa on suuri.
Piikki nähtiin vuonna 2019 mukana olleissa. Uudelleen mukana olleita on ollut lähes 2019 vuoden tasolla taas vuosina 2023 ja 2024.
Vaikka työnantajan kokemukset saattavat olla positiivisia ja osa voi tulla mukaan uudestaankin, on hyvä muistaa, että työnantaja ei voi ratkaista yksilön tilannetta yhdessä päivässä. Hänen on oltava todella tarkka ja oivaltava sen päivän aikana ja nähtävä yksilön kyvyt ja taidot ja se, mihin tämä kykenee ja mihin tästä on. Vain niin työn seuraaja voi päästä eteenpäin.
Päivä onnistuu silloin, kun työnantaja antaa mahdollisuuden lisäksi kokea ja antaa elämyksen, josta jää ikimuistoinen elämys yksilölle. Se on jo tärkeää hänen jatkoaan ajatellen.
Toinen, työnantajien alueellista edustusta kuvaava artikkeli julkaistaan myöhemmin syksyllä.
Kommentointi
Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!