Työnantajien osallistuminen työnseurantapäivään vaihtelee paljon maakunnittain
14.10.2024
Teksti: Henrikki Hirvonen
Graafi: Anne Kallio ja Marika Kuitunen
Kuvat: Ilomantsin paloasema ja Ropee
Job Shadow Day’n eli työnseurantapäivän 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi teemme katsauksia sen historiaan. Ensimmäisessä osassa kerroimme työnantajien osallistumisaktiivisuudesta yleensä. Nyt esittelemme heidän osallistumistaan maakunnittain, tyytyväisyyttä seurantapäivään ja halukkuutta palkata tukea tarvitseva henkilö töihin. Koosteen ja pohdintaa osallistumisesta on tehnyt Henrikki Hirvonen.
Uudeltamaalta on tullut eniten vastaanottavia tahoja eli työnantajia. Näyttää siltä, että väkimäärältään suurella pääkaupunkiseudulla osallistujien määrä on suuri, kun asukkaitakin on enemmän. Sieltä löytyy enemmän työnantajia. Niin on myös varmaan Satakunnassa.
Pohjois-Karjala on yllättäjä, sillä kokoonsa nähden sieltä on tullut suhteellisen paljon osallistujia. Se voi myös johtua ”kulttuuri”erosta. Pohjois-Karjalassa ollaan välittömämpiä ja avoimempia, mikä voi lisätä osallistujien määrää. Pirkanmaa kuuluu alueeseen, jossa ehkä keskitytään oman alueen kehittämiseen, ei niinkään aktiivisesti ns. ”start up”- juttuihin, joina ehkä Job Shadow Dayta voidaan nähdä.
Sitä en osaa sanoa, miksi Uudenmaan lisäksi Varsinais-Suomesta, Pohjois-Karjalasta, Pohjois-Pohjanmaalta, ja Pohjanmaalta on osallistuttu eniten päivään. Ehkä sinne osattiin luoda ja siellä oli jo hyviä verkostoja. Tai sitten sieltä vain sattumalta haluttiin tulla. Uudelleen osallistuvien määrä on näillä alueilla kuitenkin vähentynyt aiempiin vuosiin verrattuna. Sitä voisi tutkia jatkossa, miksi. Tätä voitaisiin kysyä myös palautekyselyissä 2025.
Job Shadow Daysta on kysytty palautetta suunnilleen samalaisella lomakkeella joka vuosi vuodesta 2018 alkaen. Työnantajilta on haluttu kysyä mielipidettä päivästä ja siitä, miten se on sujunut. Kyselyyn on tullut vastauksia 28–36 per vuosi.
Kunakin vuonna työnantajat ovat tiennet mitä ovat halunneet ja mitä toivoivat. Lähettäviltä tahoilta he toivovat varmasti tukea ja apua järjestelytilanteissa. Jatkossa voitaisiin kysyä myös, mitä työnantajat toivovat työn seuraajalta.
Näyttää siltä, että työnantajat ovat pääosin hyötyneet päivästä ja halunneet antaa seuraajalle mahdollisuuden käyttää kykyjään. Uskallusta tekemiseen tukemisen, neuvonnan ja ymmärryksen kautta. Niin yksilökin oppii. Kun Job Shadow Day -päivässä työnantaja ymmärtää, että työntekijä on tulossa vasta työelämään tai on ollut pitkään poissa, ei kaikkea uskalleta silloin tehdä eikä kaikkeen ryhtyä. Vain tekemällä ja tukemalla oppii.
Ymmärrys myös kasvaa, kun osaa havainnoida, mitä toinen joutuu kokemaan. Niin työnantajakin ymmärtää paremmin työntekijää ja tämä kehittyy. Näin hän kokee, että häntäkin ymmärretään.
Mielestäni hyvä kysymys onkin miettiä, onko Job Shadow Day päivän tapahtumana sellainen, että työnantaja saa siitä itselleen jotain. Vaikka työnantaja sai yhteistyökumppaneita, johtiko se jatkotoimenpiteisiin? Jo se voi olla, että työnantaja miettii palkkaamista. Esimerkiksi vuonna 2018 67 prosenttia vastasi, että voisi palkata erityistä tukea tarvitsevan henkilön osa-aikatyöhön. Vuonna 2019 prosenttiosuus oli laskenut 31:een ja vuonna 2022 se oli 18.
Vuonna 2023 samaa kysymystä ei enää kysytty, vaan kysyttiin, sopiiko työn seuraaja seurantapäivän työtehtäviin. Myöntävien vastausten osuus oli 70 prosenttia. Vuonna 2024 se oli 80. Se on jo hyvä määrä. Moni työnantaja on ehkä oivaltanut työntekijän kyvyt ja halunnut niitä käyttää.
Työnantajilta kysyttiin myös, palkkaisivatko he osatyökykyisiä henkilöitä. Vuonna 2018 eräs vastaaja ei palkkaisi ketään, vaan ottaisi lähinnä henkilön, jolla on alan kokemusta enemmän. Kun yksilö oppii työssään, hän osaa. Niin yksilö kehittyy työssään kuin elämässään. Eräs työnantaja vuonna 2019 palkkaisi vastauksen mukaan mielellään osatyökykyisen työntekijän.
Vuonna 2022 yksi työnantaja sanoi, että ottaisi osatyökykyisen henkilön työkokeiluun. Tämä johtunee siitä, että ollaan varovaisempia epidemian jälkeen. Vuonna 2023 eräs työnantaja kertoi, että on jo palkannut osatyökykyisiä henkilöitä. Vuonna 2024 oli useita vastauksia, joissa käy selvästi esille, että työntekijöiden kyvyille on osattu antaa arvo ja heitä on palkattu mm. kesätöihin tai otettu työkokeiluun ja työtoimintaan.
Yleisesti ottaen työnantajat olivat tyytyväisiä Job Shadow Day -päiviin.
Kommentointi
Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!