Siirry pääsisältöön

Tuettu työhönvalmennus Euroopassa jo 30 vuotta

26.06.2024

Teksti: Mari Bergman ja Kaija Ray
Kuvat: kirjoittajat ja ASEEn nettisivut

We have the talent – meillä on kyky, oli valikoitunut EUSEn (European Union of Supported Employment) 30-vuotisjuhlaseminaarin sloganiksi. Yli 600 osallistujaa lähinnä Euroopasta, mutta myös esim. Australiasta ja Kanadasta kerääntyi kesäkuun alussa Espanjaan ammentamaan hyviä tuetun työllistymisen käytäntöjä oman työnsä tueksi. Seminaarin yhteydessä julkistettiin myös EUSEn uusi nimi, ASEE, ja uusi logo. Tästä enemmän uutisen lopussa.

Dia jonka otsikko Employment GAP 2023 by level of activity limitation. Pylväsgraafi eri maiden osalta.Seminaarin ohjelma koostui aiempien kertojen tapaan kaikille suunnattujen puheenvuorojen lisäksi lähes 60 eri rinnakkaistyöryhmästä. Ohjelman lomassa oli myös useita kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja. Toinen seminaarin slogan oli Back to the future, sillä puheenvuorojen pitäjinä ja panelisteina oli useita pitkän linjan konkareita eri puolilta Eurooppaa.

Alustuksina oli tuttuja teemoja: muistutus kaiken perustasta (Euroopan komission "Disability Employment package, linkki sivulle", YK:n vammaisyleissopimuksesta sekä poimintoja Euroopan komission lähivuosien suunnitelmista.

Tekoälyavusteinen tulkkaus ahkerassa käytössä


Lähikuva kännykäss olevasta käännössovelluksesta, taustalla yleisöä.Omassa keynote-puheenvuorossaan Microsoftin edustajat kertoivat yrityksen Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa omaksumista tavoista lisätä työelämän saavutettavuutta rekrytoinneissa ja olemassa olevien työntekijöiden työkyvyn tukemisessa. Erilaiset tekniset apuohjelmat, työyhteisön koulutus ja yhteistyö alihankkijoiden kanssa aiheen tiimoilta ovat tuottaneet hedelmää.

Rinnakkaistyöryhmissä kuulimme todella laajan kattauksen eri kohderyhmille suunnatuista uusista käytännöistä, tutkimuksista, projekteista ja kansallisista toimintaohjelmista.

Poikkeuksena aiempiin seminaareihin IPS-valmennuksesta oli tällä kertaa vain muutama esitys. Vaikka tekoälyn hyödyntäminen on löytänyt tiensä myös työllistymisen tukemiseen, sitä ei ohjelman puitteissa paljon käsitelty ja erilaisia teknologian apuvälineitäkin hyvin vähän aiempiin vuosiin verraten. Muutoin tekniikka oli seminaarissa ahkerassa käytössä, sillä esityksiä pidettiin sekä espanjaksi että englanniksi. Käännössovellus joko simultaanitulkkauksena tai tekoälyavusteisena pitikin kytkeä päälle monta kertaa päivän aikana.

Kehitysvammaiset ja autisminkirjon henkilöt saavat helpoiten työhönvalmennusta

Palvelujärjestelmä on melko monimutkainen muissakin maissa kuin vain Suomessa. Työryhmissä nostettiin esiin useita eri järjestelmien aukkokohtia vammaisten työllistämisessä. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon Down-syndrooman henkilöihin liittyvä eläkekertymän epätasa-arvoisuus.

Konferenssin työpajoissa esitellyissä toimintamalleissa ja tutkimuksissa mainittiin monia kohderyhmiä, mutta selvästi eniten korostuivat kehitysvammaiset ja autisminkirjolla olevat työnhakijat. Nämä erityisryhmät ovatkin monissa Euroopan ja Pohjois-Amerikan maissa helpoiten tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen piiriin pääsevä kohderyhmä.

Huipputärkeä työnantajayhteistyö: lisää markkinointiosaamista tarvitaan

Työhönvalmennuksen tärkeä kulmakivi ja monien valmennustyötä tekevien haastavaksi kokema osa on toimiva työnantajayhteistyö. Työhönvalmennuspalvelun tärkeimmät edut työnantajien näkökulmasta olivatkin useiden työpajojen aiheena. Saimme kuulla esimerkkejä Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, miten työnantaja on vakuutettava työn muotoilun, työanalyysin, henkilökohtaisten työohjeiden ja jatkuvan tuen tehokkuudesta työllistymisen mahdollistajana.

Työpajoissa myös esiteltiin työnantajayhteistyön muotoja, jossa työnantaja vastuutetaan mukaan työllistymis- ja kuntoutusprosessiin eräänlaisen räätälöidyn ”työvoimakoulutuksen” kautta. Tällöin kohderyhmän rajoitteet ja työnantajan osaamistarpeet on sovitettu yhteen heti alusta alkaen. Työpajojen keskusteluissa korostui myös kentän universaali tarve saada lisää myynti- ja markkinointiosaamista yritysyhteistyön tekemisen tueksi. Pandemian jälkeinen maailma on hieman erilainen ja valmennus- sekä ohjaustyötä tekevät ammattilaiset tarvitsevat tietojen päivittämistä vaihtoehtoisista rekrytointistrategioista.

Seminaarin yhteydessä EUSEn johtokunta piti virallisen vuosikokouksensa. Luc Henaun (ensimmäinen kuva, oikealla) pitkä puheenjohtajuuskausi päättyi ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Karen Warson (samassa kuvassa). Molemmat ovat belgialaisia. Vatesin erityisasiantuntija Kaija Ray (työllisyyden palvelujärjestelmä ja osaaminen) valittiin jatkamaan puheenjohtajistossa varapuheenjohtajana. Hän on toiminut tehtävässä kaksi vuotta. 

Oikeanpuoleisessa kuvassa puheenjohtajisto: David Stenning, Iso-Britannia, Karen Warson, Belgia, Maria Cabre, Espanja, Kaija Ray ja Edyth Dunlop, Pohjois-Irlanti. Kuvasta puuttuu Annette Jönnervik Holmblad, Ruotsi.

Seminaarin päätteeksi osallistujille paljastettiin myös organisaation uusi nimi Association for supported employment Europe eli ASEE.

Myös vapaamuotoisella illanvietolla, tuttujen tapaamisella ja verkoistoitumisella oli tärkeä osansa juhlaseminaarissa (kuva keskellä). 

Linkkejä (avautuvat uusiin välilehtiin, paitsi Vatesin artikkeli):

Euroopan komission Disability Employment Package -sivulta löytyy tiedosto "Reasonable Accommodation at Work" kohdasta Related Documents

Lue myös Kyvyt käyttöön -lehdessä 1/2024 julkaistu artikkeli Kansainvälisiä kuulumisia työhönvalmennuksen kentältä. Siinä kerrotaan EUSEn toiminnasta.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!