Yhteistä työtä työllisyyden eteen
14.04.2022
Iloisina voimme todeta, että meillä yhteistyö toimii kunnan ja järjestökentän välillä. Jatkuva vuoropuhelu, tuttuus sekä yhteinen tavoite ovat meillä avaimia toimivaan yhteistyöhön. Ja jos joku asia ei toimi, niin se ratkaistaan yhdessä. Vuoropuheluna päätimme toteuttaa tämänkin blogin.
Pitkään jatkuneen yhteistyön kautta olemme Joensuun seudun kuntakokeilukunnissa oppineet tietämään, missä asioissa järjestökentän vahvuudet ovat. Projektirahoituksella toteutettuja tai ostopalveluina hankittuja palveluita hiotaan yhdessä esimerkiksi Joensuun kaupungin työllisyyspalveluiden ja järjestöjen kanssa säännöllisesti, mikä pitää avointa keskustelua yllä. Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen Koitto on yksi hyvä esimerkki Joensuun kaupungin kanssa pitkän yhteistyön tuloksena syntyneestä palvelusta, jolle on selkeä tarve. Saamme järjestökentältä paljon yhteydenottoja ja myös tuoreita ideoita uusista palveluista. Joensuun seudun kuntakokeilukunnissa toteutettavat ESR-hankkeet ovat osaltaan mahdollistaneet uudentyyppisten palveluiden hankkimisen järjestökentältä rohkeasti kokeillen.
Yhteisen kehittämistyön tuloksena Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys tuottaa Koitto -Järjestötyöllistämisen tukipalvelua Joensuun kaupungille. Palvelussa on kaksi tavoitetta, joista toinen mahdollistaa sen, että yhdistykset voivat toimia työnantajina, vaikka aiempaa kokemusta työnantajuudesta ei ole. Koitto-palvelun yhdistysneuvojat tarjoavat työnantajapalveluita maksutta (palkkatukihakemukset, palkanlaskenta, tuki työnantajuuteen). Lisäksi avaamme yhdistysten avoimet työpaikat Joensuun työllisyyspalveluiden kehittämään PowerApps -sovellukseen, josta kaupungin työllisyyspalveluiden työnhakijoita kohtaavat työntekijät näkevät ne. Toinen tavoite on etsiä järjestökentältä ns. räätälöityjä työpaikkoja työnhakijoille. Koitto-palvelun kautta moni järjestö on löytänyt työntekijän ja moni työntekijä on löytänyt järjestön. Näin nerokasta systeemiä emme olisi yksin kehittäneet!
Järjestötoimijana koemme, että palvelussa saamme hyödyntää ydinosaamistamme. Koemme ylpeyttä, että olemme osa suurempaa työllisyyden ekosysteemiä. Järjestökentän toimintaedellytysten turvaaminen on myös yksi toimintamme painopiste. Järjestöt tarvitsevat Koitto-tyyppistä tukipalvelua pystyäkseen työllistämään. Järjestöjen kautta rakennetaan osallisuutta ja järjestökenttä tarjoaa hienoja työllistymismahdollisuuksia esim. osatyökykyisille.
Tulevaisuudessa kunnat saavat kantaakseen entistä suuremman vastuun myös lakisääteisten työllisyyspalveluiden kokonaisuudesta TE-palvelut 2024 -uudistuksen myötä. Toimiva ja aktiivinen verkosto on korvaamaton tuki myös uudessa roolissa.
Meille saa tulla tutustumaan!
Hilkka Pirhonen ja Johanna Seppänen
Kirjoittajista Hilkka työskentelee työllisyyskoordinaattorina Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksessä ja Johanna koordinaattorina Joensuun seudun kuntakokeilussa. Molemmat ovat Vatesin alueyhteyshenkilöitä.
Kommentointi
Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!