Klubitalotoiminta on investointi tulevaisuuteen
19.04.2022
Suomessa toimii 23 kansainväliseen klubitalomalliin pohjautuvaa klubitaloa, joista kolmea pohjoisinta hallinnoi Nuorten Ystävät (NY). NY Klubitalot Oulussa, Rovaniemellä ja Kajaanissa sijoittuvat kolmelle eri hyvinvointialueelle. NY Klubitalot ovat matalan kynnyksen yhteisöjä yli 18-vuotiaille henkilöille, jotka kokevat tarvitsevansa tukea arkeen, työelämään tai opiskeluun liittyvissä asioissa. Toiminta perustuu vapaaehtoiseen ja maksuttomaan jäsenyyteen sekä osallisuuteen ja tasa-arvoon. Klubitaloilla ollaan kiinnostuneita jokaisen ihmisen vahvuuksista ja voimavaroista. NY Klubitalojen toimintaan on nivottu vahvasti tuetun työllistymisen mallin mukainen työhönvalmennus.
Vuoden 2021 lopussa NY Klubitalojen yhteinen jäsenmäärä oli 903. Jäsenkyselyiden mukaan suurin osa klubitalojen jäsenistä tavoittelee klubitaloilta saatavan tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen tuella itselleen työ- tai opiskelupaikkaa. Vuosittain n. 40 % NY Klubitalojen jäsenistä etenee työelämäpolullaan palkkatyöhön, opiskelemaan tai muuhun tarkoituksenmukaiseen toimintaan. Näiden lisäksi klubitalotoiminta on monelle jäsenelle korvaamaton, arkea ylläpitävä toiminta. Ainutlaatuinen klubitaloyhteisö sekä sen monipuolinen toiminta tarjoaa jäsenille mahdollisuuden työ- ja opiskelutaitojen opetteluun ja hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen vahvistamiseen. Monelle se on ainoa paikka, johon kotoa lähteä liikkeelle. Paikka, jossa tulee hyväksytyksi ja nähdyksi juuri sellaisena kuin on.
Klubitalomalli on tutkimusnäyttöönkin perustuen toimiva ja lakisääteisiä mielenterveyspalveluja täydentäväksi toimintamuoto. Se on tunnistettu YK:n toimielimissä mielenterveyskuntoutujien ihmisoikeuksia edistäväksi toiminnaksi. Klubitalotoiminta tuottaa todistetusti myös taloudellista hyötyä: Etelä-Suomessa useita Klubitaloja ylläpitävän Eskot ry:n ROI-analyysin mukaan kahden psykiatrisen vuodeosastopaikan vuosikustannus vastaa suuruudeltaan yhden klubitalon vuosikuluja. Klubitalotoimintaan sijoitettu euro tuottaa 4,5–6 kertaisen säästön muissa yhteiskunnan palveluissa. Klubitalotoimintaan osallistuminen vähentää raskaampien palveluiden, kuten psykiatrisen sairaalahoidon tarvetta. Klubitalojen toiminta rahoitetaan STEAn ja kuntien avustusosuuksilla.
Hyvinvointialueilla ja kunnilla on lakisääteinen tehtävä edistää hyvinvointia ja terveyttä. Järjestöt tekevät monin tavoin merkittävää ja vaikuttavaa työtä, joka tulee mahdollistaa ja hyödyntää myös hyvinvointialueilla. Tähän tarvitaan aitoa yhteistyötä ja kumppanuutta.
Lahja Leiviskä, palveluesimies, Klubitalot, Nuorten Ystävät
Taija Hirvonen, vastaava työhönvalmentaja, Klubitalo Pönkkä (Oulu)
Katariina Hentilä, vastaava työhönvalmentaja, Klubitalo Tönäri (Kajaani)
Jaana Rossi, vastaava työhönvalmentaja, Klubitalo Roihula (Rovaniemi)
Kommentointi
Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!