Siirry pääsisältöön

Terve ja työkyvytön?

30.03.2017

Työsuojelun peruskurssilla silmäni taas avautuivat. Asiat eivät ole niin yksinkertaisia kuin voisi kuvitella. Puhuttiin mm. työkyvystä ja siitä, mikä siihen vaikuttaa. Asiaa ei ehkä ajattele aktiivisesti, mutta onkin olemassa neljä näkökulmaa, jotka määrittävät työkykyisyyttä: terve ja työkykyinen, terve ja työkyvytön, sairas ja työkykyinen ja sairas ja työkyvytön.

Ensimmäinen ja viimeinen ovat varmasti kaikille itsestään selviä. Jos on terve ja työkykyinen ja työpaikkakin on vielä olemassa, asiathan ovat loistavasti. Sairas ja työkyvytönkin on selvä juttu.

Mutta terve ja työkyvytön? Mitä ihmettä tuo mahtaisi tarkoittaa, mietittiin. Mieleen tuli tietenkin ensin uupumus/masennus, mutta olisiko muutakin, vai mikä aiheuttaa työkyvyttömyyttä täysin terveille? Kesti hiukan ennen kuin tajusi, että myös paha kriisi elämässä, onnettomuus, avioero, puolison, lapsen tai muun läheisen kuolema aiheuttaa sellaisen shokkitilan, ettei työhön todellakaan kykene. Myös pitkäaikaistyöttömyys saattaa johtaa työkyvyttömyyteen, vaikkei mitään vikaa, vammaa tai sairautta olisikaan. Työttömyys on voinut passivoida niin pahasti, ettei vaan enää osaa työskennellä tai tiedot/ammattitaito ovat vanhentuneet.

Entä sairas ja työkykyinen? 1,9 miljoonalla suomalaisella on ainakin yksi pitkäaikaissairaus tai vamma, joten tämä koskettaa huomattavaa osaa väestöstä. Ensimmäisenä minulle tuli tietysti mieleen Vates-säätiön kohderyhmät eli henkilöt, jotka sairaudesta tai vammasta huolimatta ovat täysin työkykyisiä heille räätälöityyn tehtävään tai työhön, johon on tehty tarvittavat mukautukset. Osalla onkin työpaikka, jossa he selviytyvät samalla tavoin kuin me ”terveet”. Mutta kuka on täysin terve - siinäpä seuraava pohdinnan aihe. Ja kuinka kauan terveys kestää? Ikä tuo mukanaan pikkukremppoja, jotka ajoittain hankaloittavat työskentelyä. Sairaus saattaa yllättää, diabetes, syöpä, MS-tauti tai joutuu yllättäen vakavaan onnettomuuteen. Kohtaloaan ei voi tietää.

Suomeen on rantautunut Job Shadow Day, joka on yhteiseurooppalainen päivä henkilöille, joiden elämäntilanne, sairaus tai vamma vaikeuttavat työllistymistä. Päivä mahdollistaa työnseuraamisen yhden päivän ajan henkilöä itseään kiinnostavassa työtehtävässä oikealla työpaikalla. Job Shadow Day ei kuitenkaan ole työnhakua, vaan se rakentuu vapaaehtoiseen yhteistyöhön, jonka tarkoituksena on tuoda esille erityistarpeita omaavien henkilöiden osaaminen ja motivaatio työntekoon unohtaen vammakeskeinen ajattelu. Työn seuraaminen sopiikin erityisesti siirtymävaiheessa oleville nuorille, jotka valitsevat opintopolkunsa.

Päivän slogan on Sopivan työn löytäminen on hyvä alku! Olisikin hyvä muistaa, että kaikkien työ on arvokasta. Mitä paremmin osaaminen ja kyky vastaavat työtehtävää, sitä paremmin työ tulee tehdyksi. Muuttamalla asenteitamme muutamme maailmaa!

Marianne Pentikäinen
johdon sihteeri, viestintä