Työllistämisen tukimuotoja on useita
Palkkatuki
TE-toimisto voi myöntää palkkatukea työnantajalle työttömän,vammaisen, osatyökykyisen tai työkyvyttömyyseläkettä saavan henkilön palkkaamiseen.
Työhönvalmennus
Työhönvalmentajat etsivät ja räätälöivät työntekijälle sopivia työpaikkoja ja työtehtäviä sekä tukevat työnantajaa työntekijän perehdytyksessä ja erilaisten tukien hakemisessa.
Työolosuhteiden järjestelytuki
Työolosuhteiden järjestelytuella voidaan korvata työvälineitä tai kalusteita tai työpaikan olosuhteisiin tehtäviä muutoksia, jotka ovat välttämättömiä vammasta tai sairaudesta aiheutuvan haitan poistamiseksi tai vähentämiseksi.
Työkokeilu
Työkokeilun aikana työnantaja selvittää työntekijän soveltuvuutta, työkykyä ja jaksamista työpaikalla.
Siirtymätyö
Siirtymätyö on mielenterveyskuntoutujille suunnattu tuetun työllistämisen muoto.
Lue lisää tukimuodoista Järjestöjen työllisyyspalvelut -esitteestä (pdf aukeaa uuteen välilehteen).
Täysin työkykyinen itselle sopivaan työhön
Synnynnäisen lihastaudin omaava Heini Björk työskenteli vuosia it-alan yrityksessään, kunnes joutui pitämään taukoa työelämästä. Hän opiskelee uutta ammattia. Björk on tyytyväinen, että jaksaa tehdä 40-prosenttista työviikkoa hankesuunnittelijana.
Björk saa työkyvyttömyyseläkettä, mutta haluaa ja pystyy työskentelemään sen ohella jaksamisensa mukaan. Myös työnantaja on tyytyväinen järjestelyihin. Lue Heini Björkin artikkeli.
Työnantajan ja työntekijän hyödyksi
Työvalmentaja voivat hyödyntää niin työnantajat kuin vammaiset ja osatyökykyiset työttömät työnhakijat.
Työvalmentajan palveluita käyttävän henkilön siirtyessä uuteen työpaikkaan työntekijä, työnantaja ja työvalmentaja sopivat työvalmennuksen sisällöstä ja tarpeesta. Työvalmentaja voi osallistua asiakkaansa työhaastatteluun, olla mukana työsopimuksen teossa ja työsopimuksen solmimisen jälkeen auttaa asiakkaan työhön perehdyttämisessä.
Tietoa tuetun työn työhönvalmennuksesta