Siirry pääsisältöön

Vierasblogi: Tavoitteena työllistyminen rangaistuksen jälkeen

20.02.2019

Kati Kaarlejärvi hymyilee kameralle oranssi jakku päällään.Vankeusaika mahdollisuutena! -hankkeessa (2016-2019) on etsitty keinoja, joilla rikostaustaisten olisi helpompi päästä työelämään. Yksi tapa edistää työllistymistä on ollut tiivis yhteistyö TYP-verkostojen (TE-toimisto, kunta ja Kela) kanssa.
Olemme keränneet niin sanotun TYP:n kartoitusjakson tietoja rangaistusaikana valmiiksi TYP-verkostolle yhdessä asiakkaan kanssa, jotta vapautuvan vangin palvelut käynnistyisivät jo ennen vapautumista. Esimerkkinä kerrottakoon, että Suomenlinnan vankilan ja Helsingin TYP:n väliseen pilottiin osallistuneista 13 henkilöstä 60 prosenttia on työllistynyt vapaille työmarkkinoille.

Voisi todeta, että kuntoutus, tarkka arviointityö sekä hallittu yhteistyö vapauttamisvaiheessa on todellakin kannattavaa. Yhteistyö Helsingin TYP:n ja Rikosseuraamuslaitoksen välillä tulee jatkumaan myös hankkeen jälkeen.

Olemme myös käynnistäneet TE-toimiston säännöllisiä vastaanottoja useassa vankilassa. Esimerkkinä kerrottakoon, että Turun vankilassa käy säännöllisesti kuukausittain Varsinais-Suomen TE-palveluiden asiantuntijoita.

On tehokkaampaa, että vangilla on jo hyvissä ajoin työnhaku voimassa, työllistymissuunnitelma laadittu ja toiminta vapauden jälkeen mietitty yhdessä "työkkärin" kanssa. Siviiliin pääseminen tuntuu vangista hallittavammalta, kun siihen on hyvin valmistautunut ja tietää, mitä vapautumisen jälkeen tapahtuu. Vastaanottavan viranomaisen on helpompi lähteä työskentelemään rikostaustaisen kanssa, kun tutustuminen on aloitettu jo varhaisessa vaiheessa.

Uskomme, että yhteistyössä toteutettu kuntoutus lisää työllisyyden lisäksi myös yhteiskunnallista turvallisuutta ja vähentää uusien rikoksien riskiä. Lisäksi olemme hankkeen aikana kokeilleet ryhmämuotoisia toimintoja työelämävalmiuksien edistämiseen, kuten työnhakuvalmennusta vankeusaikana, työturvallisuuskorttikoulutuksia, Mielenterveyden ensiapukursseja ja suomen kielen opetusta ulkomaalaisille.

Työllistyminen, opiskelu tai kuntoutukseen pääseminen on myös rangaistuksen jälkeen mahdollista ja monin eri tavoin kannattavaa. Se lisää niin rikostaustaisten osallisuutta yhteiskunnassa kuin myös meidän kaikkien hyvinvointia ja turvallisuutta.

Pinssejä kasassa.Uusintarikollisuuden vähentämistä ei kuitenkaan voida tehdä yksin, vaan Rikosseuraamuslaitos tarvitsee siihen kumppanikseen niin muita viranomaisia kuin myös järjestöjä ja kokemusasiantuntijoita. Mikäli koet, että Sinun organisaatiollasi olisi mahdollisuus olla mukana rikostaustaisten kuntoutustyössä, mutta et vielä tee yhteistyötä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa, otathan rohkeasti yhteyttä!

Kati Kaarlejärvi
Projektipäällikkö
Rikosseuraamuslaitos, Vankeusaika mahdollisuutena! -hanke


Vankeusaika mahdollisuutena! (linkki aukeaa uuteen välilehteen) Yhteisasiakkuus sosiaalista osallisuutta ja työllistymistä tukevissa verkostoissa on vuosina 2016-2019 toimiva hanke, jota on toteuttamassa Risen lisäksi ViaDia, HDL, Kuntoutussäätiö ja THL/Vankiterveydenhuolto.

Hankkeen Facebook-sivuille (linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!