Siirry pääsisältöön

Vates juhlistaa järjestöpäivää ja oman toiminnan vuosipäivää

01.10.2019

Kirjoittaja Jaana Pakarinen kahvikuppi kädessä.Ensimmäinen päivä lokakuuta liputetaan kansalaisvaikuttamista ja Miina Sillanpäätä. Vates-säätiössä kahvitellaan samana päivänä paitsi kansalaisvaikuttamisen ja osallisuuden edistämiseksi, myös säätiön perustamisen juhlistamiseksi.

Vajaakuntoisten työllistämisen edistämissäätiö sai säätiörekisteristä perustamisluvan kesäkuussa 1993. Säätiön käytännön toiminta käynnistyi 1.10.1993. Säätiö on siis saavuttanut nyt nuoren aikuisen iän. Minkälainen lapsuus ja nuoruus sillä oikein on ollut?

Kuuden ensimmäisen varhaislapsuusvuoden aikana opeteltiin paitsi kulkemaan hallinnon kiemuroissa, myös lukemaan vaikuttamistoimintaa koskevia toimintamalleja. Tuolloin säätiössä kokeiltiin ja käynnistettiin monia kauaskantoisia toimintoja. Jo ensimmäisten vuosien aikana nostettiin pinnalle työhönvalmennuksen kehittäminen mielenterveyskuntoutujille ja pitkään käynnissä ollut toimintamalli, jolla kehitettiin yksilöllisiä menetelmiä avoimille työmarkkinoille siirtyville henkilöille. Myös työelämäasenteisiin haluttiin vaikuttaa erityisellä viestintäprojektilla. Kyvyt käyttöön -slogan otettiin käyttöön vuonna 1996. Ensimmäinen VATES-info tiedotuslehti ilmestyi ja säätiön www-sivut avattiin vuonna 1997.

Vajaakuntoisten työllistämisen edistämissäätiö muutti nimensä VATES-säätiöksi vuonna 1999 ja siirtyi sujuvasti kohti kouluikää monen kaverin kanssa. Se oli laajentanut tuttavapiiriään moneen suuntaan, ja 19 perustajajäsenen lisäksi taustajoukkoihin oli liittynyt viisi uutta kaverusta. Myöhemmin kaveripiiri laajentui vielä tästäkin.

Alakouluaika oli kiireistä kasvun ja oppimisen aikaa. Tehtiin ESR-hankkeita ja oltiin mukana Horizon-, EQUAL- ja Leonardo-ohjelmissa. Kouluikäinen VATES sai työnantajille kohdennetun tiedotuskampanjan tunnukseksi pantterihahmon. Varhaisteininä säätiö lanseerasi käsitteen osatyökykyinen, jolla pyrittiin nostamaan esille henkilöiden olemassa olevaa työkykyä, aiemman vajaatyökykyinen-käsitteen sijasta. Yläkouluajan lopulla säätiön asiantuntemusta käytettiin SATA-komitean teettämässä välityömarkkinaselvityksessä, ja varsinaisena yläkoulun päättötyönä käynnistettiin iso ESR-hanke Työllistä välittäen – välitä työllistäen.

Näillä opeilla olikin hyvä siirtyä toiselle asteelle. Kuten nuorten kuuluukin, myös VATES laajensi reviiriään liittymällä jäseneksi SOSTE ry:een ja oli mukana myös aktiivisessa edunvalvonnassa, mm. lahjoituksella vammaisprofessuurin rahoittamiseksi Helsingin yliopistoon. Toisella asteella käynnisteltiin myös ruotsinkielistä toimintaa parin hankkeen voimin. Harmillista kyllä toiminta ei jatkunut hyvistä yrityksistä huolimatta. VATESista ei sitten tullut kaksikielistä, mutta nimen kirjoitusasu muutettiin suomalaisittain helpommaksi: Vates.

Vateslaiset kokoontuivat brunssille juhlistamaan Vatesin synttäreitä ja Miina Sillanpään päivää. Kun koulut oli käyty ja Vates oli saavuttanut reilut kaksikymmentä ikävuotta, tapahtui nuoren elämässä merkittävä muutos. Säätiön ohjaimiin tuli uusi emäntä. Hui! Tällainen muutos voi joko suistaa nuoren ojanpientareelle tai sitten muutos tukee nuoren vahvaa kehitystä kohti itsenäistä aikuisuutta. Ainakin yhteistyötahoja ja tukiverkostoja on tullut paljon lisää. Nykyisin Vatesilla on 46 vahvaa taustavaikuttajaa ja tukipilaria toimintansa kehittäjinä.

Samalla kun juhlistetaan kansalaisvaikuttamisen merkkipäivää, voimme juhlia hyvillä mielin vuosipäiväämme, tähyillen luottavaisesti aikuisiän haasteisiin.

Jaana Pakarinen
Toimitusjohtaja

Kuva: Vateslaiset kokoontuivat brunssille juhlistamaan Vatesin synttäreitä ja Miina Sillanpään päivää.