Siirry pääsisältöön

Uudenlaista yhteistyötä rakentamassa

16.05.2018

Jaana Pakarinen.Yhteistyö ja yhdessä tekeminen on toisaalta helppoa, mutta toisaalta se on haastava laji. Yhteistyön onnistuminen edellyttää vahvaa tahtoa yhdessä tekemiseen ja luottamusta kumppaneihin ja siihen, että jokainen tekee oman osuutensa sovituissa resursseissa ja sovitussa aikataulussa.

Yhteistyö on kestävyyslaji. Voi kestää vuosia, ennen kuin jokin pitkään vireillä ja suunnitteilla ollut hanke tai asia nytkähtää eteenpäin. Tarvitaan luja usko siihen, että yhdessä ollaan tekemässä jotain, jolla pitkässä juoksussa on merkitystä. On pidettävä asia lämpimänä kuukaudesta ja joskus vuodesta toiseen.

Yhdessä tekeminen on myös sitä, että yhdessä tehdään ei-niin-hyviä-ratkaisuja. Ja juuri niissä hetkissä yhteistyötä koetellaan eniten. On tosi helppoa hurrata yhdessä menestymisestä, mutta yhteistyön pitäisi kantaa myös hankalien ja toimimattomien päätösten yli ja ohi, kohti seuraavaa onnistumista.
Mistäpä ihmiskunta on paremmin oppinut kuin huonoista päätöksistä?

Vatesissa tehtiin viimeisen vuoden aikana verkostosuunnitelma. Olemassa olevia verkostoja käytiin läpi strategian painopisteittäin. Kokoavan yhteistyön, valtakunnallisen asiantuntijuuden ja monimuotoisen työelämän edistämisen näkökulmasta. Erilaisia asiantuntijuuteen, yhteistyöhön ja monimuotoiseen työelämään liittyviä verkostoja tunnistettiin kymmenittäin.

Säätiön 25-vuotinen toiminta on perustunut asiantuntijuuteen. Olemme tehneet työtä työllistymisen edistämiseksi niille henkilöille, joilla on erityistä tuen tarvetta työhön pääsyyn ja työssä pysymiseen. Asiantuntijuuteemme on jo vuosia luetettu. On hienoa työskennellä pienessä, vikkelässä ja muutosmyönteisessä organisaatiossa. Kiitän jokaista Vatesin nykyistä työntekijää ja vuosien aikana Vatesissa työskennellyttä asiantuntijaa osallistumisesta hienon työyhteisön rakentamiseen ja sitoutumiseen työskentelyyn tarkoituksemme toteuttamiseen.

25 vuotta sitten Vates-säätiö syntyi Keuhkovammaliiton, nykyisen Hengitysliiton, työllistämisen kehittämisyksikön pohjalle. Perustajajäseninä oli 19 valtakunnallista vammais- ja potilasjärjestöä. Säätiön toiminnan vakiintuessa myös muita järjestöjä alkoi kiinnostaa tiiviimpi mukaantulo toimintaan. Vuoden 2016 lopussa säätiön hallitus avasi taustayhteisyyden järjestöille, joiden toiminta on pääosin valtakunnallista, tai ainakin reilusti ylimaakunnallista. Ja mikä tärkeintä, toiminta on osatyökykyisten työllistymistä edistävää. Vuonna 2016 taustayhteisöjä oli 36. Nyt niitä on jo 43.

Yhdessä tekeminen on leimaavaa toiminnallemme. Haluamme toimia pöydänkattajana uusille ja vanhoille kumppaneille ja tällä tavalla toimia myös uusien toimintojen käynnistäjänä ja eteenpäin saattajana. Strategiamme mukaisesti kannustamme työelämää monimuotoisempaan suuntaan. Tähän tehtävään haastoimme myös työmarkkina- ja vammaisjärjestöjä, kun allekirjoitimme ja sitouduimme hallituksen OTE-kärkihankkeen osatyökykyisten työllistymisen edistämisen julkilausumaan.
Vates-säätiön lupaukset sitoumuksessa olivat ennen kaikkea vaikuttaminen asenteisiin ja rekrytointikynnyksen madaltaminen. Haastoimme sitoumuksen allekirjoittajat palkkaamaan osatyökykyisiä henkilöitä eri mittaisiin työsuhteisiin ja tekemään työtä sen eteen, että työolosuhteiden järjestelytuki otetaan aktiivisesti käyttöön työpaikoilla.

Haastoimme sitoumuksen allekirjoittajat myös kertomaan omissa viestintäkanavissaan esimerkkejä onnistuneista rekrytointiratkaisuista ja siitä, millä keinoin ja minkälaisin tukitoimin osatyökykyiset henkilöt ja erityistä tukea työssään tarvitsevat henkilöt menestyvät työtehtävissään. Toivon, että haasteisiimme vastataan ja yhdessä teemme työtä työllistymisen edistämiseksi.

Jaana Pakarinen
johtaja

Ratkaisuja osatyökykyisten työllistymiseen - Järjestöjen lupaukset (YouTube, aukeaa uuteen välilehteen)



Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!