Siirry pääsisältöön

Aikuiskoulutustuki loppuu, mitä tilalle?

24.08.2023

Vatesin havaintoja hallitusohjelmasta.

Kaija Ray, kuvattu ulkona, taustalla pensas. Vaaleahkot hiukset ja vaalea paita. Päättymässä olevan kesän kuumia yleisönosastokirjoitusten ja kolumnien aiheita on ollut hallituksen ehdottama aikuiskoulutustuen lakkauttaminen. Lakkauttamista kannatti myös työministeri Arto Satonen (HS 31.7.). Entinen työministeri Tuula Haatainen puolestaan vastusti sitä (HS 24.8.).

Kirjoituksissa oli sekä taloudellisia argumentteja että henkilökohtaisia tarinoita. Mielenkiintoista niissä olikin se, että sekä kannattajat että vastustajat käyttivät samoja argumentteja. Kiistan keskiössä ovat hyötyjen niukkuus kustannuksiin verrattuna, se, onko tuen käyttäjäjoukko ”oikea” ja omat kokemukset tuen positiivisista vaikutuksista työhön ja uramahdollisuuksiin. Ristiriitojakin nousi esiin. Jatkuva oppiminen on nyt erittäin pop, mutta kun säästää pitää.

Miksi tämä aihe nousi niin ryminällä esiin? Onko julkisen talouden tasapainottamisen keskustelu jo liian monimutkaista? Aikuiskoulutustuki on konkreettinen ja rajattu teema, johon on ehkä helppo tarttua.

Tuoreen hallitusohjelman lukuisia ristiriitaisuuksia on jo nostettu esiin. Aikuiskoulutustukeen liittynyt pöhinä on vain yksi ilmentymä. Eri tavoin kouluttautumista kaivataan työvoimapulaa poteville aloille. Näille aloille on myös osatyökykyisten henkilöiden arveltu kouluttautuvan tai vaihtavan alaa esim. terveydellisistä syistä tai siirtyvän tehtävissä ”sivuttain” eri haasteiden takia.

Suomessa on edelleen liian usein tapana, että toimimaton käytäntö heitetään romukoppaan ja tehdään jotain aivan uutta sen sijaan, että olemassa olevaa parannettaisiin. Aikuiskoulutustuki voisi olla erinomainen väline myös osatyökykyisille tai pitkäaikaissairaille joko vaihtaa alaa tai työtehtäviä terveyssyistä tai suunnata uuteen, kun työn ja ammattien muutos on uhkana. Joustoja opintojen ja työn yhdistämiseen tarvitaan edelleen. Tukeeko tämä uudistus tätä kehitystä? Jos sitä taas käyttävät liikaa liian koulutetut henkilöt, onko lakkautus silloin paras keino muuttaa suuntaa?

Kyseessä on rajattu etu, jossa on tietyt kriteerit. Jos sitä kehitettäisiin sisältä päin, toisi se vaihtoehdon vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden tasavertaiseen osaamisen kehittämiseen. Mitä voimme neuvoa siitä kiinnostuneille henkilöille tämän tuen tilalle?

Kaija Ray
erityisasiantuntija, työllisyyden palvelujärjestelmä ja osaaminen

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!