Tunnetko hallituksen tavoitteet osatyökykyisten työllistämiseksi?
Pääministeri Orpon hallitus on asettanut tavoitteen vahvistaa julkista taloutta kuudella miljardilla eurolla tämän vaalikauden aikana. Työllisyystoimilla tavoitellaan 100 000 lisätyöllistä.
Valtiovarainministeriön sivuilla voi seurata hallituksen työllisyystavoitteita ja niiden etenemistä. Sivustolla kerrotaan esim. sosiaaliturvaetuuksien jäädyttämisestä, työttömyysturvan suojaosien ja muiden uudistusten vaikutuksista työllisyyteen.
Hallituksen työllisyystavoitteiden seuranta, VM
Työnantajan kustannukset vammaisen tai osatyökykyisen palkkaamisessa
Maamme noin 220 000 vammaisesta vajaa puolet haluaisi osallistua hyvinvoinnin kasvattamiseen antamalla oma panoksensa työelämään. Vammaisista kolmanneksella on erinomainen tai hyvä työkyky, mutta näistä vain vajaalla 60 prosentilla on työtä. Useille vammaisille sopisi ja he haluaisivat työskennellä osa-aikaisesti ja heille sopivissa tehtävissä, jotka vaihtelevat yksinkertaisista suorittavista töistä aina korkeakoulutusta vaativiin tehtäviin.
Tukien kustannusvaikutuksista (laskelmat vuodelta 2013):
- Työnantajan kustannukset vammaisen palkkaamisesta jäävätkin ensimmäisenä (rekrytointi)vuonna 60 prosenttia ja yli matalammiksi kuin vaihtoehtoisen palkkatuetun rekrytoinnin aina 1 500 euron kuukausipalkkoihin asti.
- Vaikka työolosuhteiden järjestelytuki jätetään pois, työnantajan kustannukset vammaisen rekrytoinnista ovat 30–50 prosenttia matalammat ensimmäisenä vuonna aina 3 500 euron palkkatasolle saakka.
- Vammaisen ja osatyökykyisen henkilön kohdalla palkkatuki voi jatkua pysyväisluonteisesti. Alentaa kustannuksia neljäsosan vielä 3 500 euron palkoillakin.
- Lisäksi työhönvalmentajan osaaminen ja tuki pienenevät rekrytoinnin riskejä.
Lue artikkeli työnantajien kustannuksista
Lahden ja Heinolan seudun työllisyyspalvelut
Vates-säätiö on selvittänyt Lahden ja Heinolan seudun työllisyyspalveluja ja erityisesti kuntouttavan toiminnan kehittämistä osana palvelurakennetta.
Selvityksessä todetaan, että kuntouttavaa työtoimintaa tarjotaan hyvin erilaisille asiakkaille. Näyttää siltä, että palvelua on tarjolla kiitettävästi. Jatkokehityksen kannalta oleellisinta on palvelun kehittäminen niin, että siinä kohtaisivat entistä paremmin asiakasryhmien yksilölliset kyvyt, avoimen työelämän tarpeet ja ohjaajien resurssien optimaalinen käyttö.
Kuntouttavan työtoiminnan palveluja ehkä suurempi huoli kohdistuu kuitenkin jatkopolkujen saatavuuteen ja niihin ohjaamiseen.
Lue työllisyyspalveluiden selvitys vuodelta 2014